TEMA, Türkiye'ye nefes aldırıyor

İSTANBUL (İHA) - TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı A. Nihat Gökyiğit, 'mera ıslahı, köy kalkınma ve saf Kafkas arısı üretimi' projelerini başarıyla hayata geçirdiklerini söyledi. Çevre ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle başlatılan '10 Milyar Meşe Projesi'nin, TEMA'nın 25. yılında tamamlanacağını ve 10 milyar meşe tohumunun toprakla buluşmuş olacağını belirten Gökyiğit, ulusal televizyonların ve yerel kanalların desteğiyle başlatılan '1 Milyon Fidan Kampanyası'nın da 825 bin fidana ulaştığını bildirdi.

Reklam
Reklam

A. Nihat Gökyiğit, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, merhum iş adamı Vehbi Koç'un önerisi üzerine 30 iş adamıyla kurdukları TEMA Vakfı'nın, ilk dönemde eğitim ve bilinçlendirmeye çok büyük önem verdiğini, basının da çok büyük desteği olduğunu ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı'yla yapılan çalışmalar sonucunda gönüllü öğretmenler ordusunun meydana geldiğini anlatan Gökyiğit, "Mera ıslahı ve köy kalkınma projeleri gibi bazı örnek projeleri harekete geçirdik" diye konuştu.

KAFKAS ANA ARI 90 DOLAR TEMA Vakfı Başkanı A. Nihat Gökyiğit, bir diğer kırsal kalkınmanın da Artvin'in Borçka İlçesi'ne bağlı Camili'de yürütüldüğünü vurgulayarak, "Burası, dünyanın çok ender yerlerinden biri. Öyle bir yer ki burası, buradaki bitkilerin, böceklerin literatürde isimleri yok, orada isim veriliyor. 'Burada yaşayanlara öyle bir gelir bulalım ki, bu doğa tahrip olmasın' dedik. 9 aylık çalışma sonucunda, orada Türkiye'de nesli tükenmiş olduğunu sandığımız saf Kafkas arısı bulundu. Bu arı uzun dili sayesinde her çiçekten bal alabiliyor, hastalıklara karşı dirençli, insanlara karşı çok uysal, her havada işe çıkabiliyor, normalin 2-3 misli bal yapıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Bu bölgeden alınan kişilerin Ankara'da kursa tabi tutulduğunu ve ana arı yetiştirme konusunda eğitildiğini belirten Gökyiğit, "Saf Kafkas ana arının fiyatı 15 dolar. Yörede verimi daha da arttırmak için çok verimli kovanlardan alınan arılar arasında suni döllenme sayesinde süper Kafkas üretildi. Bir süper Kafkas ana arının fiyatı 90 dolar. Diğerlerinin ise 15 dolar civarında. Burada yetiştirilen ana arılar Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor. Edirne Valiliği bin 500 tane ana arı aldı. Esas gaye, Trakya'da ayçiçeğinde rekolteyi arttırmak. Döllenme için verdiği hizmet, baldan çok daha önemli" diye konuştu.

'10 MİLYAR MEŞE TOHUMU' Gökyiğit, TEMA'nın bir de 'meydan muhabereleri' denilen büyük projeleri bulunduğunu belirterek, "Bu hızla giderse, 1998 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı ile işbirliğinde başlatılan 10 Milyar Meşe Projesi, TEMA'nın 25. yılında tamamlanacak ve 10 milyar meşe tohumu toprakla buluşmuş olacak. Bu, dünya çapında bir projedir. Halen devam ediyor. 640 milyonu toprağa işlendi. Bu kampanya çerçevesinde turizmcilerle de işbirliği yapacağız. Otele giren her müşterinin hesabına, arzu ettiği takdirde 1 meşe ağacı için 1 dolar ilave ettirmek istiyoruz. Bu proje başarıya ulaşırsa, meşe kampanyasına büyük bir gelir sağlanacak" dedi.
Bir başka büyük projenin 'ağaç tarımı' (hızlı yetişen ağaçları kesmek ve yenisini dikmek) olduğunu ifade eden TEMA Vakfı Başkanı A. Nihat Gökyiğit, "Türkiye'de kavakçılıktan 4 milyon metreküp odun elde ediliyor, buna rağmen 10-12 milyon metreküp kaçak kesim var. Bunları önlemek için ağacın tarımını yapmak gerekiyor. Bununla ilgili olarak da bir şirket kuruyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gökyiğit, mart ayında 12 ulusal televizyon ve çok sayıda yerel kanalın desteğiyle başlattıkları 1 Milyon Fidan Kampanyası'nın 825 bin fidana ulaştığını ve halen de devam ettiğini kaydederek, "Arzu edenler Avea, Turkcell ve Telsim aracılığıyla 3464'e TEMA yazıp kısa mesaj atabilir ve her bir mesaj karşılığında bir fidanı toprakla buluşturabilir. Bu kampanya kapsamında 1 mesaj karşılığı 1 fidan bedeli olan 2 milyon 500 bin TL, cep telefonu sahiplerinin faturalarına yansıtılıyor" dedi.

GAP'TA 'SAFRAN' ÜRETİMİ GAP'ta tek ürün olarak sadece pamuk yetiştirilmesi ve yanlış sulama sebebiyle 'toprağın tuzlanması' sıkıntısının yaşandığını vurgulayan Gökyiğit, GAP'ta su ve toprağın doğru kullanılmasıyla ilgili belgesel hazırlayacaklarını bildirdi. TEMA Vakfı Başkanı A. Nihat Gökyiğit, GAP'ta topraktan daha fazla verim alabilmek için mahsulü değiştirmek gerektiğini, pamuktan daha kıymetli bir ürüne ihtiyaç olduğunu savunarak, "Harran Üniversitesi bir çalışma yaptı ve bölgede geçmişte Safran bitkisinin yetiştirilmekte olduğu anlaşıldı. Bölgede bu konuda bir proje başlattık ve üretime geçtik" diye konuştu.

Reklam
Reklam

230 bin kişinin, TEMA'nın faaliyetlerini isim yazdırarak desteklediğini anlatan Gökyiğit, "Türkiye genelinde 550 TEMA Temsilcisi ve Gönüllü Sorumlusu var. 200 kadar gönüllü eksper bu işe hizmet veriyor" dedi.

Gökyiğit, son yıllarda TEMA'ya vasiyet yoluyla veya sağlığında gayrimenkul bağışı yapan kişilerin sayısının her geçen gün arttığını da söyleyerek, "En son örnek, iş adamı Sayın Turan Demiraslan. Sayın Demiraslan Mayıs 2004'te Sefaköy Halkalı Cad. üzerinde yaklaşık 8 bin 200 metrekare arsa üzerindeki fabrika binasını TEMA Vakfı'na bağışladı. Bu vesile ile kendisine tekrar teşekkür ediyor ve bu yaklaşımının diğer hayırsever kişilere örnek olmasını diliyoruz" diye konuştu.