Tema Vakfı 20 Yaşında

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nın (TEMA) kuruluşunun 20'nci yılı kutlamaları kapsamında,...

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nın (TEMA) kuruluşunun 20'nci yılı kutlamaları kapsamında, Antalya'nın Manavgat ilçesindeta 'Toprak Yaşamdır' teması ile

ağaç dikme etkinliği düzenlendi.

TEMA Manavgat Temsilciliği tarafından Side Star Otel’in katkıları ile Sarılar Zeki Vargün İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen etkinliğine Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Kılıç, TEMA Vakfı Manavgat Temsilcisi Şenay Malbora Kurdoğlu, Sarılar Zeki Vargün İlköğretim Okulu Müdürü Ahmet İyiol, öğrenciler, turistler ve otel yöneticileri katıldı.

Reklam
Reklam

TEMA Vakfı Manavgat Temsilcisi Şenay Malbora Kurdoğlu, “Toprağını hor gören yarınını zor görür. Bugün 16 Ekim 2012 Dünya Gıda Günü ve FAO’nun verilerine göre dünya genelinde 1 milyar insan kronik açlık çekiyor. Her gün on binden fazla insan açlıktan ölüyor. Eski ve iyi bilinen bir Kızılderili atasözü vardır, 'Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde' şeklinde. Yaşamı yok eden, doğal varlıkların önemini ve değerini görmezden gelen, insanlığın devamı için zorunlu olan toprağı ve suyu kaybeden toplumların yok olmaya mahkum olduklarını hatırlatır.Dünyamızın ve ülkemizin böyle kötü günler görmemesi için TEMA Vakfı olarak 20 yıldır çaba sarfediyoruz. Doğal varlıklarımızı bir daha geri dönmeyecek şekilde kaybetmemek için halkımızın desteğiyle mücadele ediyoruz" dedi.

TEMA Vakfı'nın erozyon ve çölleşme ile mücadelede bilinç oluşturulmasına önemli katkı sağladığını belirten Şenay Malbora Kurdoğlu, "Bunun en önemli göstergesi 20'nci yaşımızda BM Çölleşmeyle Mücadele Sekreteryası tarafından Dünya'da ilk kez verilen Land for Life - Yaşam İçin Toprak Ödülü'nü ülkemiz adına almamızdır. Hiçbir karşılık beklemeden 20 yıldır yaşam üreten toprağa ve doğal varlıklarımıza sahip çıkan gönüllülerimize, destekçilerimize, çalışanlarımıza ve medyaya teşekkür ederiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit’in 20 yıl önce TEMA Vakfı'nı kurduğunu belirten Şenay Malbora Kurdoğlu, “Amaçları Anadolu'da yaşanmakta olan erozyon ve çölleşme tehlikesine kamuoyunun dikkatini çekmekti. Hedefleri bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamaktı. TEMA'nın 'Türkiye Çöl Olmasın' sloganı toplumda büyük yankı uyandırdı. İlk kez önlem alınmazsa ülkemizin çöl olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bu kadar yüksek sesle dile getirilmişti. TEMA Vakfı'nın kuruluş döneminde, doğa koruma konusu ülke gündeminde bugünkü kadar öne çıkmamıştı.Kamuoyu doğadaki bozulmaların farkına yeni yeni varmaya başlamıştı. Sosyal sorumluluk kavramı henüz gelişmemişti, iş adamları hayırseverlik adı altında çalışmalar yürütüyordu. 1992 Haziran'ında Brezilya'nın Rio de Janerio kentinde yapılan dünyanın ilk 'Yeryüzü Zirvesi', devletlerin insanın ekosistemler üzerinde oluşturduğu tahribatı kabul etmesi ve buna karşı verilen mücadeleleri küreselleştirerek ön plana çıkarması açısından önemli bir dönüm noktası oldu" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Side Star otel İşletme Müdürü Volkan Çavuş ise işletme olarak böyle bir etkinlik teklifi geldiğinde düşünmeden katıldıklarını belirterek otel yöneticileri ve turistlerin etkinlikte bulunmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Etkinliğe katkı sağlayanlara ve Sarılar Zeki Vargün İlköğretim Okulu’nu yaptıran Gıyaseddin Vargün’e plaket verilmesinin ardından kızılçam ve defne fidanları toprakla buluştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: