TEMA Vakfı Genel Müdürü Sarıgül:

TEMA Vakfı Genel Müdürü Mehmet Serdar Sarıgül, doğal varlıkların korunması çalışmalarının bilimsellik ilkesi ışığında yürütülmesi gerektiğini, TEMA olarak yapılan çalışmaların

TEMA Vakfı Genel Müdürü Mehmet Serdar Sarıgül, doğal varlıkların korunması çalışmalarının bilimsellik ilkesi ışığında yürütülmesi gerektiğini, TEMA olarak yapılan çalışmaların Karapınar toprakları için çok önemli sonuçlar verdiğini söyledi.

Sarıgül, "Marjinal Kurak Alanların Korunması İçin Rasyonel Fırsatların Yaratılması Projesi (Crop-Mal) Karapınar" toplantısında yaptığı konuşmada, Crop-Mal Projesi'nin 31 Temmuz'da sona ereceğini belirtti.

Karapınar'ın sadece Türkiye için değil dünya için önemli bir yerleşim yeri olduğunu ifade eden Sarıgül, çevre sorunları noktasında Karapınar'da yapılan çalışmaların göz ardı edilemeyeceğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Sarıgül, gelecekte güzel bir dünyada yaşamak için doğal varlıklara, toprak ve suya sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Doğal varlıkların korunması çalışması bilimsellik ilkesinin ışığında yürütülmeli. TEMA olarak yaptığımız çalışmalar Karapınar toprakları için çok önemli sonuçlar verdi. 3 yıl süren bu projede toprak ve su değerleri ölçüldü. 'Önümüzdeki yıllarda ne olabilir' sorusuna cevap arandı. Doğru arazi kullanımı için su ve toprak gibi değerlerimize sahip çıkılmalı. Yeni bitki desenleri seçmeli ve bu doğrultuda hareket etmeliyiz. Geleceğimizi daha fazla tehlikeye atmamalıyız."

-"Sulu tarım alanlarının yüzeyi yüzde 40 arttı"-

Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Erhan Akça ise 3 yıl içerisinde Karapınar'dan 4 bin analiz, 300 bitki analizi, 200 su analizi ve 100 uydu görüntüsü alındığını açıkladı.

İlçede yapılan çalışmaların gelecek adına önemli olduğunu belirten Akça, sözlerine şöyle devam etti:

"Son 10 yılda Konya Kapalı Havzası'nda sulu tarım alanlarının yüzeyi yüzde 40 arttı. Sulu tarım alanlarının genişlemesi kadar önemli bir diğer nokta da sulu tarım yapılan bitkilerin su tüketim değerleri. Bu değerler ile yağış, su ve tüketim dengesi oldukça çarpıcı sonuçlar veriyor. Yer altı sularının azalmasının olumsuz etkilerinin olacağı tek alan tarımsal üretim değil. Yapılan araştırmalar yer altı sularındaki azalmanın obruk oluşumunu da tetiklediğini göstermekte."

Reklam
Reklam

Muhabir : Mithat Korkusuz / Mümin Altaş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: