TEMA Vakfı Samsun Temsilcisi Sönmez:

 TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, " İklim değişikliğine bağlı olarak orman yangınlarının gelecek yıllarda da artacağı tahmin ediliyor" dedi.

TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, " İklim değişikliğine bağlı olarak orman yangınlarının gelecek yıllarda da artacağı tahmin ediliyor" dedi. Sönmez, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yangınların orman ekosistemini tümden etkilediğini söyledi. Yanan ağaçların ve hasar gören kırılgan toprak ile birlikte tüm orman ekosisteminin bozduğunu belirten Sönmez, şunları dile getirdi: "Orman yangınları, yüz binlerce ağacın, ot ve çalının kül olması, milyonlarca böceğin, binlerce kuşun, memelinin, sürüngenin yanarak yaşamlarını yitirmesi, yaşam alanlarının bozulması, orman ekosistemlerinde yaralar açılması anlamına geliyor. Yangının meydana gelmesi için yanıcı madde, oksijen ve tutuşma sıcaklığının bir araya gelmesi gerekiyor. Ormanlarda yanıcı madde ve atmosferde yanma için gerekli oksijen her daim mevcut. Yangın sıcaklık ilişkisine bakıldığında ise yangınların yüzde 75’i mevsimin en sıcak ayları olan haziran - eylül aylarında çıkıyor. Kızılçam ormanlarının egemen olduğu yangına hassas bölgelerde, ağaçlardan dökülen ibrelerin ince olması ve reçine içerikleri, artan sıcaklıkla birlikte daha kolay tutuşma sağlıyor. Yangınların yüzde 90’ı gündüz saatlerinde, yaklaşık yüzde 50’si de sıcaklıkların çok yüksek olduğu 13.00 - 16.00 saatleri arasında çıkıyor” diye konuştu. Küresel ısınma nedeni ile son yıllarda Karadeniz Bölgesi'nde de orman yangınlarının çıkmaya başlamasının üzüntü verici olduğuna işaret eden Sönmez, "Son 30 yılda yangın sayılarının artması, bu yılların yaşanan küresel ısınma sonucu en sıcak yıllar olması ile de ilişkili. İklim değişikliğine bağlı olarak orman yangınlarının gelecek yıllarda da artacağı tahmin ediliyor. Ormanlarımızın korunması için hem kurumların hem de bireylerin iklim değişikliğine neden olan karbon salınımlarını azaltılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: