TEMA'dan biyoçeşitliliği koruma çağrısı

ORDU (İHA) - TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, hayvansal gıdanın yüzde 90'ının 14 memeli kuş türünden sağlandığını, insanoğlunun yararlandığı tarımsal gıdanın yarısını ise buğday, mısır, pirinç ve patatesin oluşturduğunu belirterek, bu besinlerden birinin dahi yok olmasının dünyadaki gıda güvenliğini alt üst edeceğini söyledi. Gözükan, gıda güvenliği için biyoçeşitliliğin korunması gerektiğini ifade etti.

Nilgün Gözükan, yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Tarım Örgütü'nün (FAO) yaptığı araştırmaya göre, hayvanlar tarafından insanlara sunulan gıdanın yüzde 90'ının 14 memeli kuş türünden sağlandığını, tarımsal besinlerden elde edilen enerjinin yarısını ise buğday, mısır, pirinç ve patatesin oluşturduğunu ifade ederek, bu türlerden birinin dahi yok olmasının dünyadaki gıda güvenliğini alt üst edeceği anlamına geldiğini kaydetti. Yine FAO'nun tahminlerine göre, son yüzyılda tarımsal ürünlerdeki genetik çeşitliliğin yaklaşık dörtte üçünün yok olduğunu, toplam 6 bin 350 hayvan ırkının bin 350'sinin neslinin ya tükendiğini ya da tükenmek üzere olduğunu söyleyen Gözükan, şöyle konuştu:
"Bugün dünya kara yüzeyinin yüzde 40'ından fazlası tarım için kullanılıyor. Bu da gıda güvenliği konusunda çiftçilere büyük sorumluluk yüklüyor. Çünkü çiftçiler birçok hayvan ve bitki türünü yok etmek, toprakları kapasitesinin üzerinde kullanıp, gübre ve ilaçla kirletmek pahasına giderek artan nüfusu beslemek için her geçen gün daha fazla gıda üretmek zorunda. Ülkemizde de durum farklı değildir. Nüfusumuz büyük bir hızla artmasına rağmen, 1999-2002 yılları arasında tarımsal üretimimiz yüzde 4 oranında, 1999-2001 yılları arasında hayvansal üretimimiz yüzde 10 oranında ve ekili alanlarımız 450 bin hektar civarında azaldı. Üstelik her yıl tarım alanlarından 500 milyon ton, tüm ülke yüzeyinde 1.4 milyar ton verimli üst toprağı erozyonla kaybediyoruz."

Reklam
Reklam

Toplumun geçimini tarımdan sağladığına, tanrım ekonomisinin diğer reel sektörlerin başında geldiğine, sanayinin büyük ölçüde tarım ürünü hammaddeye bağımlı olduğuna da işaret eden Gözükan, tarımda biyoçeşitliliğin korunması gerektiğine dikkati çekti. Türkiye'nin kendi kendine yeterken, dışa bağımlı hale geldiğini de belirten Gözükan, "Ülke çıkarlarımızı ve gıda güvenliğimizi koruyacak tarım politikaları belirlenmeli, kamuoyu bilinçlendirilmelidir. Çünkü tekrar kendini besleyebilen bir ülke olmak bizim için hayal değil, çaba göstererek ulaşabileceğimiz bir hedeftir" şeklinde konuştu.