Özellikle inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan temel sözcüğünün mecaz anlamları da vardır. Bu kelimenin Türkçe'ye hangi dilden ödünçlendiğinin anlaşılır hâle getirilmesi için TDK güncel sözlüğü kapsamındaki bilgiler derlenmelidir.
Ardından temel sözcüğünün farklı anlamlarıyla cümle içerisinde nasıl kullanıldığına yönelik örnekler sunulabilir. Böylece temel anlamı, kökeni ve ilgili ifadenin Türkçe'ye ödünçlenirken nasıl bir ses değişikliğine uğradığı gibi konular ele alınmış olacaktır.
Türkçe'ye farklı dillerden ödünçlenmiş olan pek çok sözcük varken bunlardan biri de temel olarak belirtilebilir. İlgili sözcüğün Yunanca'da “themelio” şeklinde yazıldığı ve “temel taşı, heykel ya da sütun kaidesi” anlamına geldiği görülür. Bununla birlikte Orta Yunanca'ya geçen birçok sözcüğün aslında Rumlar tarafından kullanılan ifadeleri içerdiği bilinir. Dolayısıyla köken bilimi çalışmaları çerçevesinde saptanan bilgilere göre temel kelimesi Rumca'ya aittir. Nitekim bu kapsamda doğru ve güncel verilere erişilmesini sağlayan TDK güncel çevrim içi sözlüğünde de temel kelimesinin kökeni Rumca olarak açıklanmıştır.
Dört ayrı anlamı mevcut olan ve isim veya sıfat görevlerinde kullanılan temel sözcüğünün Türkçe'ye Rumca'dan ödünçlendiği söylenmelidir. Bu ifadenin ikişer tane gerçek ve mecaz anlamı bulunur. Temel TDK tarafından sıralanan tanımları ve ilgili sözcüğün farklı anlamlarını temsil eden cümle örnekleri aşağıdaki listede derlenmiştir:
Rumca'dan farklı dillere ödünçlenen temel sözcüğünün kökeni Türkçe değildir. Ancak ses değişikliğine uğrayarak dilimize geçiş yapan bu sözcüğün Türkçe'de birçok farklı kelimeyle bir araya getirilerek birleşik yapıda da kullanıldığı görülür. Bu bağlamda temel kelimesini içeren ve Türkçe'de yaygın olarak kullanılan birleşik yapıdaki ifadeler aşağıdaki gibi örneklendirilmelidir: