Temeli 1679'da atıldı, açılışı bugün yapıldı

Yapımına 1679 yılında başlanan balıkçı barınağı, 332 yıl aradan sonra tamamlanarak törenle hizmete açıldı.

Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’ne bağlı Babakale Köyü’nde yapımına Kaymak Mustafa Paşa tarafından 1679 yılında başlanan balıkçı barınağı, 332 yıl aradan sonra tamamlanarak törenle hizmete açıldı. Balıkçı Barınağı'nın temelinin atıldığı 1679 yılında tahtta Sultan 4. Mehmed bulunuyordu.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından tamamlanan Babakale Balıkçı Barınağı’nın açılış törenine Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdür Yardımcısı Metin Tahan, Ak Parti Çanakkale milletvekilleri Mehmet Daniş, Müjdat Kuşku ve vatandaşlar katıldı.

Reklam
Reklam

TEMELİNİ KAYMAK MUSTAFA PAŞA ATTI

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın Libya’daki Türklerin tahliye işlemlerinin sürmesi nedeniyle katılamadığı açılış töreninde konuşan Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdür Yardımcısı Metin Tahan, Babakale’nin Asya kıtası ve Anadolu yarımadasının en uç noktasında kalan önemli bir yer olduğuna dikkat çekti. Babakale Balıkçı Barınağı’nın temelinin Osmanlı paşalarından Kaymak Mustafa Paşa tarafından 1679 yılında atıldığını anlatan Tahan, şunları söyledi:

"Çıkan isyan neticesinde Kaymak Mustafa Paşa öldürülünce, maalesef balıkçı barınağı 100 metre kadar sıradan taş dolgu yapılarak bugüne kadar beklemiş. 2009 yılı Ocak ayında Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan bize bu tarihi limanın iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için talimat verdi. Biz de 18 aylık bir sürede barınağı tamamladık ve bugün açılışını yapıyoruz. Balıkçı barınağı, 575 metre uzunluğunda ana dalgakıran, eksi 240 metrelik tali dalgakıran, 50 metre çekek yeri, 348 metre eksi 2 metrelik rıhtım, 55 metre eksi 3 metrelik rıhtım ve 112 metrelik eksi 4 metrelik rıhtımı yapılarak tamamlandı. Balıkçı barınağına gırgır dahil çeşitli boylardaki 200 tekne yanaşabilecek. Ayrıca burası gemiler, yat ve teknelerinin de muhafaza yeri olacak."

Reklam
Reklam

1989’DA DA İHALE EDİLMİŞTİ

Vali Abdülkadir Atalık da Çanakkale’nin 671 kilometre sahil şeridiyle Türkiye’nin en uzun kıyısına sahip illerinden birisi olduğunu söyledi. Çanakkale’de 10 bin vatandaşın balıkçılıkla uğraştığını, aileleriyle birlikte balıkçılıktan geçinenlerin sayısının da 40 bini bulduğunu belirten Vali Atalık, "Bu balıkçı barınağının tarihi çok eski yıllarda dayanıyor. Son olarak 1989 yılında bir kez daha ihale edilmiş. Ama tamamlanamamış. Şimdi hizmete açıyoruz. Babakale Balıkçı Barınağı’na kayıtlı 61 tekne bulunuyor. Bunların dışında diğer bölgelerden gelip uluslararası sularda avlanan ve bu balıkçı barınağından faydalanan 40 kadar daha balıkçı teknesi var. Yani buraya bağlanan tekne sayısı 100’ü buluyor. Ancak bu barınağın kapasitesi çok daha geniş" dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri hep birlikte kurdeleyi keserek Babakale Balıkçı Barınağı’nı hizmete açtı.

KAYMAK MUSTAFA PAŞA KİMDİR

Kaymak Mustafa Paşa, Lale Devri sırasında Kaptan-ı Derya olarak Osmanlı Donanmasına kumanda etmiş bir devlet adamıydı.

Reklam
Reklam

Gelibolu'da dünyaya gelen Kaymak Mustafa Paşa'nın babası Boşnak asıllı bir vezir olan Kara İbrahim Paşa'ydı. Annesi ise II. Viyana Kuşatmasını yapan Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın kızı Fatma Hanım'dı. 1717 yılında İkinci İmrahor ve Kapıcılar Kethüdası oldu. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın kızıyla evlendi. 1718 yılında İstanbul Kaymakamı oldu. 1721 yılında ise Kaptan-ı Derya görevine getirildi.

Gelibolu'daki Telli Çeşme'yi, İstanbul Üsküdar'daki Kaptanpaşa Camii ve Kuruçeşme'de Kasr-ı Süreyya camilerini yaptırdı.

Kaymak Mustafa Paşa 1730 yılında çıkan Patrona Halil İsyanı sonunda kayınpederi Nevşehirli Damat İbrahim Paşa ile birlikte görevden alındı ve 1 Ekim 1730 günü idam edildi.

DHA

Anahtar Kelimeler: