Temmuz'da en çok borsa kazandırdı

ANKARA (İHA) - Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre, Temmuz'da TEFE ve TÜFE'ye göre en çok kazandıran yatırım aracı Borsa Endeksi oldu. Endeks TEFE'ye göre yüzde 9.5, TÜFE'ye göre yüzde 7.7 kazandırırken aynı ayda TÜFE'ye göre kazanç getiren tek finansal enstrüman banka mevduatı oldu. Döviz ve altın ise Temmuz ayında yatırımcısına kaybettirdi.

DİE'den yapılan açıklamaya göre Temmuz 2004'de, seçilmiş finansal yatırım araçları Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ile indirgendiğinde, bir aylık sürede, Banka Mevduatı (brüt) yüzde 3,4, Borsa İndeksi yüzde 9,5 ve Külçe Altın yüzde 0,4 oranında reel getiri sağlarken, Euro yüzde 0,2 ve Dolar yüzde 1,2 oranında reel düşüş ile tasarrufçusunu zarara uğrattı. Aynı finansal yatırım araçları Tüketici Fiyatları İndeksi ile indirgendiğinde, bir aylık sürede, Banka Mevduatı (brüt) yüzde 1,6, Borsa İndeksi yüzde 7,7 oranında reel getiri sağlarken, Dolar yüzde 2,9, Euro yüzde 1,9 ve Külçe Altın yüzde 1,3 oranında reel düşüş ile tasarrufçusuna kaybettirdi.

Reklam
Reklam

Temmuz 2004 itibariyle TEFE karşısında, son üç aylık dönemde, seçilmiş finansal yatırım araçlarından banka mevduatı (brüt) yüzde 8,2, dolar yüzde 9,5, euro yüzde 12,0 ve külçe altın yüzde 7,3 oranında reel getiri sağlarken, borsa endeksi yüzde 0,6 oranında reel düşüş ile tasarrufçusunu zarara uğrattı. Altı aylık sürede, seçilmiş finansal yatırım araçlarından Banka Mevduatı (brüt) yüzde 8,2, dolar yüzde 4,0, euro yüzde 1,2 ve külçe altın yüzde 0,8 oranında reel getiri sağlarken, borsa endeksi yüzde 4,0 oranında reel düşüş ile tasarrufçusunu zarara uğrattı.

Tasarruf sahiplerinin yatırımları bir yıllık süre ile değerlendirildiğinde, banka mevduatı (brüt) yüzde 27,4, borsa endeksi yüzde 61,2, euro yüzde 2,1 ve külçe altın yüzde 7,5 oranında reel getiri sağlarken, dolar yüzde 5,3 oranında reel düşüş ile tasarrufçusuna kaybettirdi. Yıllık ortalamalara göre, seçilmiş finansal yatırım araçlarından banka mevduatı (brüt) yüzde 11,6 ve borsa endeksi yüzde 39,6 oranında reel getiri sağlarken, dolar yüzde 21,0, euro yüzde 10,4 ve külçe altın yüzde 7,9 oranında reel düşüş ile tasarrufçusuna kaydettirdi.

Reklam
Reklam