Meyve ve sebzelerin kabuğu, aroma ve besin öğeleri ile doludur ve bu atıkların işe yarayacağı birçok yer vardır. İşte artık meyve ve sebze kabuklarının en iyi 10 kullanımı.
1. Yemek için besleyici sebze suyu
Sebze kabuğunu ve saplarını kullanarak besleyici bir ev yapımı yemeklik sebze suyu hazırlayabilirsiniz. Artan kabukların mükemmel bir şekilde kullanılması ve sıfırdan sebze suyu yapmak için lezzetli ve ekonomik bir yol. Meyve ve sebzelerin kendileri gibi kabukları da önemli miktarda besleyici madde ve güçlü antioksidanlar içerir.
Sebze suyu yapmak için soğan, havuç, lahana, kereviz, patates, pırasa, soğan, sarımsak, rezene, pazı, marul, maydanoz, yeşil fasulye, kabak, biber ve patlıcanın kabuklarını ve saplarını kullanabilirsiniz. Ayrıca, maydanoz ve kişniş gibi otların kökleri de kullanılabilir.
Kabukları temizleyip buzdolabında muhafaza edin.
3-4 bardak kabuğunuz olunca kabukları su dolu bir kaba koyun. Ayrıca varsa artan domatesler ve diğer sebzeleri ekleyin.
Düşük ısıda 10-15 dakika kaynatın.
Soğumasını bekleyin, ardından sıvıyı süzün.
Cam şişe veya kavanozda, buzdolabında 4 güne kadar saklayabilirsiniz.
Ayrıca, bitkisel çaylara hoş koku ve besin öğeleri ilave etmek için, özellikle portakal ve limon gibi narenciye meyvelerin kabuklarını kullanabilirsiniz. Kullanmadan önce kabuğun yumuşak dokusundaki sap kısmını çıkarın ve kabukları güneşte veya bir dehidratörde kurutun.
2. Ev yapımı kolay potpuri
Sanatsal bir beceriniz varsa, kalan meyve ve sebze kabuklarını güzel ve hoş kokulu bir potpuri yapmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca, mağazadan satın alınan potpuriye harcadığınız paradan tasarruf etmiş olursunuz.
Ev yapımı potpuri için herhangi bir narenciyenin kabuğu, nar kabuğu, elma kabuğu veya diğer parlak renkli meyve ve sebze kırpıntılarını kullanabilirsiniz.
Tercih ettiğiniz kabukları toplayın.
Birkaç gün doğrudan güneş ışığı altında kurutun.
Kurutulmuş kabukları daha iyi koku elde etmek biraz çubuk tarçın, hindistan cevizi ve karanfil ile karıştırın. Kurutulmuş yapraklar ve güzel taç yaprakları da ekleyebilirsiniz.
Bu karışımı 3 gün boyunca hava geçirmez bir kapta saklayarak aromasını salmasını sağlayın.
Kurutulmuş kabukları dekoratif bir kaba yerleştirin.
Kabukların üzerine en sevdiğiniz aromatik esansiyel yağdan birkaç damla damlatın.
3. Cilt için ölü derilerden arındırıcı ve nemlendirici
Meyve ve sebze kabukları cilt sağlığı için faydalıdır. Kabukta bulunan antioksidanlar ve diğer besin öğeleri, cildi beyazlatma, ölü derilerden arındırma ve temizleme açısından mükemmeldirler. Bazı kabuklardan aynı zamanda iyi birer nemlendirici olur.
Örneğin, limon, elma, papaya, nar ve muzdan elde edilen kabuklar yüz maskeleri ve vücut peelingi haline getirilebilir. Bu ev yapımı peeling doğal şekilde parlayan bir etki sağlar.
Birkaç portakalın kabuğunu güneş altında 2 veya 3 gün kurutun. Ardından kabukları toz haline getirin. 2 tatlı kaşığı bu portakal kabuğu tozunu, 2 tatlı kaşığı sade yoğurt ve 1 tatlı kaşığı bal ile karıştırın. Yüzünüze ve boynunuza uygulayın, 15-20 dakika bekletin, ardından ovalayın ve cildinizi ılık suyla durulayın. Daha genç görünen ve parlak cilt için bunu haftada 2 veya 3 kez yapın.
Narenciye meyveler mükemmel damar büzücülerdir, bu yüzden cildinizi parlak ve pürüzsüz hale getirmek için kabukları haftada birkaç kez yüzünüzde ovabilirsiniz. Bu, kırışıklıkların ve koyu lekelerin azalmasına yardımcı olur ve hatta cildi sıkılaştırır.
Ayrıca zengin bir nemlendirici olarak avokado, papaya veya muz kabuğunun etli kısmını yüzünüzde ovabilirsiniz.
4. Diş beyazlatıcı
İnci gibi beyaz dişler için, muz veya narenciye kabuğunu asla çöpe atmayın. Bu kabuklar, dişlerde biriken sarı lekeleri azaltmaya yardımcı olan sitrik asit içerir.
Taze bir muzun kabuğunun veya küçük bir limon veya portakal kabuğunun yumuşak iç kısmını birkaç dakika boyunca dişlerinize sürtün.
Ardından, kalıntıları temizlemek için diş macunu ile dişlerinizi fırçalayın.
5. Bahçecilik için gübre
Bahçecilik işlerini seviyorsanız, meyve ve sebze kabukları ile iyi bir gübre yapabilirsiniz. Besinler açısından zengin olan kabuklar, bahçenizdeki meyve, sebze ve diğer bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak için toprağı daha verimli hale getirir.
Kabuklar biyoçözünür (biyolojik olarak parçalanabilir) olduğu için, çürürler ve harika bir gübre olmak üzere toprağa karışırlar.
Bahçenizde bir çukur açın.
İçine her gün meyve ve sebze kabuklarınızı atmaya başlayın.
Kabukları ara sıra karıştırarak birkaç ay çürümeye bırakın.
6. Metal temizleyici
Limon, greyfurt ve yeşil limon gibi narenciyelerin kabukları, bakır ve pirinç eşyalara parlaklık vermek için kullanılabilir. Bu meyelerin kabuğundaki yüksek sitrik asit, bakır, pirinç ve diğer metal ürünlerinizin eski parlaklığına geri döndürmek konusunda harikalar yaratır.
Metal eşyayı sade suyla yıkayın.
Üzerine biraz kabartma tozu serpin.
Narenciye kabuklarını kullanarak eşyayı nazikçe ovalayarak temizleyin.
7. Ev yapımı limonlu biberli baharat
Eğer limonata yapmayı planlıyorsanız, ileriyi düşünün ve limonlarınızı sıkmadan önce kabuklarını rendeleyin. Limon kabuğu rendesi pek çok yemeğe, hoş bir lezzet ve aroma katar.
Limon kabuğu rendesini aynı zamanda tavuk ve balık tariflerinize ev yapımı limon-biber baharatı hazırlamak için de kullanabilirsiniz.
6 adet orta boy limonun kabuğunu rendeleyin.
Üzerine 2 çorba kaşığı taze çekilmiş karabiber ekleyin.
Bu karışımı bir fırın tepsisine yayın ve en düşük ısıda 1 saat boyunca veya kabuk rendeleri tamamen kuruyana kadar pişirin.
Karışımı bir rondo veya kahve öğütücü içinde ince öğütülene kadar karıştırın.
8. Portakal kabuğu mumları
Ortadan ikiye kesilmiş portakalların suyunu sıktıktan sonra kabuklarını mum yaparak mükemmel şekilde değerlendirebilirsiniz.
Fitil olarak kullanmak için dibindeki sap benzeri dokusu uzun olan kabukları seçin.
Bardak gibi duran portakal kabuğunu herhangi bir zeytinyağı veya kandil yağı ile doldurun.
Yumuşak dokunun yağı emmesini bekleyin, sonra kabuğu tekrar doldurun.
9. Lezzetli cipsler
Patates veya tatlı patates kabuğu söz konusu olduğunda bunları sağlıklı ve lezzetli cipsler yapmak için kullanabilirsiniz.
Patates kabuklarını su altında iyice yıkayın.
Kabukları biraz limon suyu ve zeytinyağı ile karıştırın. Kabukların her yerinin eşit derecede kaplandığından emin olun.
Kabukları bir fırın tepsisine tek bir tabaka halinde yayın ve 200 derece fırında 5 dakika pişirin.
Bir kere karıştırın ve 5 dakika daha veya altın sarısı rengi alana kadar pişirin.
10. Lezzetli bir jöle
Elma ve şeftali gibi meyvelerin kabukları, lezzetli ve ağız sulandıran bir jöle yapmak için kullanılabilir. Bu ev yapımı jöle, ekmeğe, bisküviye veya kraker üzerine sürülebilir.
Kabukları akan suyun altında iyice yıkayın, daha sonra ince ince doğrayın.
Her 1 bardak meyve kabuğu için 1/4 bardak esmer şeker ilave edin.
Biraz limon kabuğu rendesi ve bir tutam pektin (maddenin jelleşmesine yardımcı olan bir kimyasal) ekleyin .
İstediğiniz kıvamda olacak miktarda su ekleyin.
Tüm malzemeleri bir tencereye koyun ve düşük ateşte kaynamaya bırakın.
Arada karıştırın. 1 saat içinde ev yapımı lezzetli jöleniz hazır olacak.
Hazırladığınız jöleyi temiz bir şişeye veya kavanoza aktarın.