TEOG 1. nakil dönemi sona erdi. TEOG yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler hangi okullara yerleştirildiklerini öğrenme fırsatı buldular. Buna göre kimi öğrenciler kayıt işlemlerine geçerken, kimi öğrenciler ise yerleştirildikleri okullardan memnun olmadı ve TEOG nakil başvurusu dönemini bekledi. TEOG yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından 15 Ağustos'ta Milli Eğitim Bakanlığı, boş kontenjanları açıkladı. Yine 15 Ağustos'ta TEOG nakil başvurusu işlemleri de başladı. Öğrenciller TEOG nakil başvurusu işlemlerini 19 Ağustos'a kadar gerçekleştirdiler. Öğrenciler belirlenen TEOG nakil tarihleri içerisinde işlemlerini yapabilen öğrenciler, şimdi ise TEOG nakil sonuçlarının açıklanmasını beklemeye başladılar. TEOG nakilleri okullar açılana kadar toplamda üç kez gerçekleştirilecek ve en son 2016 TEOG nakil sonuçları açıklaması ile birlikte tamamlanacak. Haberimizden TEOG nakil işlemleri nasıl yapılacak sorusunun yanıtını ve TEOG nakil takvimi hakkında detayları öğrenebilirsiniz.
TEOG NAKİL İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?
TEOG nakilleri başladı. Öğrenciler bu işlemleri yaparken, sonradan bir sorun yaşamamak için bilgilerini teyit ediyorlar. Bu süreçte en çok merak edilen, yanıt aranan sorulardan biri de, "TEOG nakil işlemleri nasıl yapılacak?" oldu. 2016 TEOG nakil işlemleri sırasında yine e-Okul sisteminden yararlanılacak. TEOG nakil başvurusu yaparken öncelikle boş kontenjanları kontrol etmek gerekiyor. Çünkü TEOG nakilleri yapılan bu dönemde rastgele tercihler yapma şansınız yok ve yerleştirilebilecek okul ve kontenjanda hayli azalmış durumda. Burada MEB tarafından yayınlanan TEOG 2016 boş kontenjanlar listesini incelemek gerekiyor. Bunu yapmak için öncelikle okul türünü, ardından ise il ve ilçe seçimini yapmanız gerekiyor. Yahut burada ilçe seçimini yapmayıp, tüm ilçeler seçeneği ile de arama yapma şansınız var. Bu adımları yapmanızın ardından okulların boş kontenjanları ve taban puanlarını görebilirsiniz. Bu aşamada bir yandan hangi okulu tercih edeceğinize karar vermeniz gerekiyor. Karar verdiğiniz okulların kodlarını daha sonra tercih sıralamasında kullanmak üzere not alın. Ardından e-Okul nakil başvuru ekranına gidin ve burada, "Giriş Kodu, Öğrenci T.C. Kimlik No, Öğrenci Okul No, Güvenlik Kyıt No" bilgilerini girin ve sisteme giriş yapın. (Güvenlik Kayıt No'sunu mezun olduğunuz ortaokulun size verdiği Sınav Sonuç Belgesi'nde bulabilirsiniz) Sisteme giriş yaptıktan sonra tercih kodunu kullanarak TEOG nakil başvurusu işleminizi yapabilirsiniz.
TEOG nakil başvuruları için tıklayın
TEOG 2016 Boş Kontenjanlar için tıklayın
Ayrıca TEOG'a bu yıl girmeseniz de, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri için TEOG nakilleri de bu dönemde yapılmaktadır. TEOG nakil işlemleri işleminin aynısını uygulayarak 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri de nakil başvurusunda bulunabiliyorşar.
TEOG NAKİL TARİHLERİ NE ZAMAN?
TEOG sonuçları bu yıl 15 Temmuz Cuma günü açıklandı ancak aynı günün gecesinde yaşanan hain darbe girişimi TEOG sürecinde ertelemelere neden oldu. Bu noktada TEOG tercihleri 25 Temmuz'dan 29 Temmuz'a ertelendi. TEOG nakil başvuruları ilk olarak 15 Ağustos'ta boş kontenjanların ilanı ile başladı ve 19 Ağustos'a kadar TEOG nakil başvuru işlemleri sürecek. Sonuçlar ise yine 19 Ağustos'ta açıklanacak. Ardından 22 Ağustos'ta TEOG nakilleri süreci devam edecek. 26 Ağustos'a kadar devam edecek TEOG nakil işlemlerinin sonuçları da bu günde açıklanacak. 29-Apustos - 2 Eylül tarihleri arasında yapılacak 3. dönem TEOG nakil başvuruları ise nakil için son fırsat olacak. Sonuçların 2 Eylül'de açıklanmasının ardından açık liseye yerleştirilen öğrencilerin işlemlerine geçilecek. Bu işlemler de 5-8 Eylül'de gerçekleştirilecek.
AÇIKTA KALIRSAM NE OLACAK?
TEOG nakilleri süresince ilk yerleştirme sonrasında hiç bir okula yerleşemeyen öğrencilerin kayıtlı oldukları okuldaki eğitim hakkı devam eder. Yani ilk yerleştirmedeki okuldan kayıtları yeni bir okula yerleştirilene kadar silinmez. Fakat yeni bir okula yerleştirilmesi durumunda kayıt yeni okula geçer.
Diğer yandan açık liseye kalan öğrenciler için son kez il ve ilçe nakil komisyonları nakil uygulaması yapacak. Sadece açık liseye kaydedilenlerin katılacağı bu uygulamada da bir örgün eğitim kurumuna yerleşemeyen öğrenciler için seçenek özel okul olacak.
OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?
Okullar ne zaman açıklanacak sorusuna yanıt Milli Eğitim Bakanlığı'ndan geldi. MEB, ilk olarak 19 Eylül olarak okulların açılış tarihini duyurmasına rağmen, okulların açılışının ertelendiği yönündeki iddialar üzerine yeni bir açıklama yaptı ve bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını duyurdu. MEB'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilerek 19 Eylül 2016 tarihi bir kez daha duyuruldu:
"Bugün bazı basın yayın organlarında, 2016-2017 eğitim öğretim yılının 3 Ekim 2016 tarihinde başlayacağına yönelik spekülatif haberlere yer verildiği görülmüştür. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmamaktadır
Bakanlığımızca daha önce eğitim öğretim yılı çalışma takviminde açıklandığı gibi eğitim öğretim yılı 19.09.2016 tarihinde başlayacaktır.
Bakanlığımızla ilgili her türlü resmi açıklama, duyuru ve haber Müşavirliğimizce yapılmaktadır. Bunun dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemesini rica ederiz."
ÖZEL OKUL TEŞVİK ŞARTLARI NELERDİR?
Devlet okullarının yanı sıra özel okul tercih etmek isteyen adaylar, teşvik şartlarından da yararlanarak bu durumu değerlendirebilirler. İşte özel okul teşvik şartları...
*T.C. vatandaşı olmak,
*Okul öncesi eğitimde 19 Mart 2011 ile 19 Eylül 2012 tarihlerinde veya arasında doğmuş olmak,
*İlkokul birinci sınıflarda 30 Eylül 2016 tarihi itibariyle kayıt şartlarına sahip olmak,
*Beşinci sınıfa devam edeceklerde 19 Eylül 2016 tarihi itibariyle ortaokul veya imam-hatip ortaokulu kayıt şartlarına sahip olmak,
*Ortaöğretime devam edeceklerin kurumlarının kayıt şartlarına sahip olmak,
*Eğitim öğretim desteği alırken 2015-2016 eğitim öğretim yılı sonunda sınıf tekrarı yapmamış olmak,
*Resmi/özel ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarının ara sınıflarında kayıtlı olmak,
*Eğitim ve öğretim desteği almak istediği okul türünün kayıt ve nakil şartlarına haiz olmak,
*5580 sayılı Kanunun 12'nci Maddesi çerçevesinde eğitim ve öğretim desteğinden faydalanmamış olmak.