MEB Destekleme ve Yetiştirme Kursları, TEOG soru ve cevapları ve daha pek çok işlem (EBA) Eğitim Bilişim Ağı'nda. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hizmete sokulan, EBA öğrencilerin tüm bilişim işlemlerini tek bir çatı altında topluyor. Öğrencilerin kurtarıcısı olan EBA öğrencilerin ihtiyacı olan tüm işlemlerin internet üzerinden hızlı bir şekilde yapılabilmesine olanak sağlıyor.
25-26 KASIM TEOG SINAVLARI
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, sekizinci sınıf öğrencilerine yönelik 25 ve 26 Kasım'da yapılacak merkezi ortak sınavlara, 1 milyon 174 bin 427 öğrenci katılacak. Ortak sınavlar, yurt içinde 970 merkezde, 16 bin 237 okulda, 91 bin 349 salonda, yurt dışında ise 7 ülkede, 14 merkezde, 22 okulda gerçekleştirilecek. Merkezi ortak sınavlarda 200 bin öğretmen görev yapacak.
TEOG SORU VE CEVAPLARI EBA'DA
8. Sınıf ilk dönem TEOG soru ve cevapları videolu anlatımla 26 Kasım Perşembe günü sınavların bitiminin ardından EBA üzerinden yayınlandı. Daha sonra herhangi bir sebepten dolayı TEOG sınavına giremeyen öğrencilerin bekledikleri 12-13 Aralık tarihlerinde gerçekleşen TEOG mazeret sınavı uygulandı. Sınavın hemen ardından ise yine EBA üzerinden TEOG mzeret sınav soruları ve cevapları erişime açıldı. TEOG soru ve cevaplarınızı EBA üzerinden haberimizde yer alan bağlantı sayesinde kontrol edebilirsiniz.
[
__](http://www.eba.gov.tr/mazeretsinav)
TEOG sınavı öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri süresinde modüle işlenen 1 öğrenci hastanede, 1 öğrenci cezaevinde, 152 öğrenci evde, 9 bin 317 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak. TEOG, ortak sınavların birinci dönem sınavları, 25 ve 26 Kasım'da yapılacak. Sınav, yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde her iki gün yapılacak oturum için 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak. Teneffüs araları, 20 dakika olacak. Sınav uygulaması tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek. Öğrenciler, 25 Kasım Çarşamba günü yapılacak birinci oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, 26 Kasım Perşembe günkü ikinci oturumda ise fen ve teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek.
Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika olacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak.
Öğrenciler, bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile sınava alınmayacaklar. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, sınav kurallarının ihlali gerekçesiyle sınav salonundaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacak.
EBA NEDİR?
Eğitimin geleceğe açılan kapısı olan Eğitim Bilişim Ağı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çevrimiçi bir sosyal eğitim platformudur.
Bu platformun amacı; okulda, evde, kısacası ihtiyaç duyulan her yerde bilgi teknolojileri araçlarını kullanarak etkili materyal kullanımını destekleyip teknolojinin eğitime entegrasyonunu sağlamaktır. EBA, sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve doğru e-içerikler sunmak için oluşturulup geliştirilmeye devam etmektedir.
MEB ve içeriklerini paylaşmaya gönüllü eğitim firmaları tarafından hazırlanan pek çok dijital kaynak EBA’da yayınlanırken öğretmen ve öğrenciler de ürettikleri içerikleri sunma imkânı bulabileceklerdir. Böylece bir kaynak havuzu oluşturulmuş ve öğrenmeye hevesli herkesin kullanımına sunulmuş olacaktır. Bu da eğitimin kapılarını bütün insanlara açıp dört duvar dışında da gerçekleştirilmesine zemin sağlayacaktır. Yani eğitim hayatın ayrılmaz bir parçası olacaktır. Öğrencilerin ezberci zihniyetten kurtularak kendi başına karar verebilen ve kendi kendine öğrenebilen bireyler olmasını sağlayacaktır. Ayrıca öğrenciler EBA çatısında buluşunca Türkiye’nin her bir köşesindeki akranlarıyla iş birliği yapmış ve ekip çalışmasını öğrenmiş olacaktır. Öğretmen merkezli eğitimden sıyrılıp öğrenci merkezli eğitimin hayata geçirilmesi daha da kolaylaşacaktır. Bu da ezberci zihniyetten uzak, iyi hazırlanmış kaynakları süzüp araştıran, yorumlayan ve bilgiden bilgi üretebilen bireylerin yetiştiği bir ülkenin temellerinin atılmasına yardımcı olacaktır.
Ayrıca veliler de çocuklarına verilen eğitimin niteliğini EBA üzerinden takip ederek görebilecek, eğitimin iyileşmesine ve kalitesine katkıda bulunabilecek ve böylece eğitimde eskisinden daha fazla rol almış olacaklardır. Artık toplum olarak eğitim bizlerin sorumluluğunda olacak, katkılarımızla büyüyecek ve kendi geleceğimizi şekillendirme imkânını değerlendirmiş olacağız.
Bütün bu özellikleriyle EBA; eşit olarak dağıtılan eğitim fırsatını öğrencilerimize ve dünyaya sunmaya adaydır. Eğitimin tüm paydaşlarını kapsayan EBA sizlerin katkılarıyla daha da büyüyecek, güçlenecek ve gelişecektir.
EBA MODÜLLERİ
1- Haber Modülü: Öğretmen ve öğrencilerin yaptığı birbirinden güzel çalışmaları herkesin duyması, görmesi, örnek alarak daha da iyisini geliştirebilmesi amacıyla tasarlanan bir modüldür. Yapılan her türlü etkinlik ya da haber değeri taşıyan faaliyet buraya eklenir ve EBA topluluk mekanizmasından sonra yayınlanır.
Eğitimle ilgili haberleri takip edebileceğiniz, yerel ve ulusal çalışmalarınızı duyurabileceğiniz, haber niteliği taşıyan her türlü bilgiyi öğrenebileceğiniz “haber modülü” ile artık hem siz herkesten haberdarsınız, hem de herkes sizden haberdar…
Sizden gelen küçük bir duvar takvimi çalışması da bir haberdir, kültürel bir başarı da… Öğrencilerin spor dalındaki başarıları, yarışmalarda aldıkları dereceler, okulların katıldığı projeler… Kısacası sizin yaptığınız her çalışma bizim için görülmeye değer bir haberdir.
2- Dünya Modülü: Hayata geçmek üzere olan bu modülde çeşitli oyunlar, interaktif uygulamalar, eğitici simülasyonlar ve birbirinden farklı e-içeriklerin olması planlanmaktadır.
Ayrıca Eğitim Bilişim Ağı’nın şu anda aktif olan e-içerik modülü de Dünya modülünün içerisinde yer alarak birbirinden bağımsız eğitim portallerini aynı adreste buluşturacak, böylece okul ağı içerisinde ücretsiz olarak kullanılmaya devam edecektir.
3- e-kitap: Eğitim Bilişim Ağı’nın e-kitap modülü derslerinizde kullandığınız ders kitaplarını e-kitap olarak PDF haliyle tabletinize veya tahtanıza indirebilmeniz ve buralarda kullanabilmeniz için tasarlanan bir modüldür. Sınıfınızı ve indirmek istediğiniz kitabı seçerek tablet bilgisayarınıza yükleyeceğiniz ders kitabınızı istediğiniz her yerde açıp okuyabilirsiniz. e-kitap modülüyle artık öğretmen ve öğrenci kitaplarını yanında taşımak zorunda kalmadan istediği her yerde tabletlerinden kitaplarına ulaşabilecekler.
4- Video Modülü: Eğitim Bilişim Ağı’nın video modülü derslerinizde gösterebileceğiniz eğitsel amaçlı videoları tek adreste bulabilmeniz için tasarlandı. Ders destek, kişisel gelişim, belgesel, çizgi film, rehberlik, meslekî eğitim gibi alanlarda bireysel ve toplu öğrenmeyi destekleyen video programlarının yer aldığı bu modülde kimya dersinden matematik dersine, dil ve anlatım dersinden İlköğretim Hayat Bilgisi’ne kadar geniş bir yelpazede derslerinizde kullanabileceğiniz videoları bulabilirsiniz. Ayrıca önemli günlerde izletebileceğiniz videolar, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yapılan videolar, derslerinizi daha da zenginleştirecek çeşitli belgeseller de burada…
Öğretmen ve öğrencilerimizin göndereceği videolarla daha da zenginleşecek bu modül sayesinde zaman içerisinde birbirinden farklı video içerikler üretilecek ve öğrenme daha da keyifli hale gelecektir.
5- Ses Modülü: Bu modül sayesinde ses tabanlı ders destek, kişisel gelişim, tarih ve kültür programları, sesli kitaplar, yabancı dil dinleme metinlerini tabletinize veya müzik çalarınıza indirebilirsiniz. Yürürken, spor yaparken, metroda-otobüste-trafikte zaman geçirirken dinlemeniz için hazırlanmış; sesli kitaplar, eğitici radyo programları, müzik arşivimizden örnekler sizleri bekliyor. Ayrıca sizler de hazırlayacağınız ses dosyalarını paylaşabilirsiniz.
6- Görsel Modülü: Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü arşivinden seçilen fotoğraflar derslerinizdeki görsel malzemeyi zenginleştirmek için artık EBA görsel modülünde. Zaman içerisinde öğretmenlerimizin de katılımıyla eğitimin görsel tarihine dönüşmesi planlanan bu modülde sizler için hazırlanan harita, grafik, animasyon ve simülasyonlar da yer alacak. Farklı derslerde kullanabileceğiniz bu materyallerle dersinizin görselliğini zenginleştirecek, konunun daha iyi kavranmasını sağlayabilecek ve öğrencilerinize verdiğiniz ödevlerde güvenilir kaynak olarak önerebileceğiniz bir fotoğraf arşivi olacaktır.
7- Tartışalım Modülü: Eğitim Bilişim Ağı’nın tartışalım bölümü, sistemin daha verimli olması, etkin kullanılması amacıyla tasarlandı. Eğitimle ilgili her türlü yeni fikirlerinizi, hangi e-içeriğin hangi noktada daha faydalı olduğu konusundaki düşüncelerinizi burada paylaşabilir; meslektaşlarınızla fikir alışverişi yaparken diğer öğretmenlerin nelerden nasıl faydalandığını da öğrenebilirsiniz. Böylece hiçbir öğretmen artık yalnız başına kalmayacak meslektaşlarının fikirleriyle aydınlanacak ve kendi görüşleriyle meslektaşlarına “Yalnız değilsiniz!”, “Ben de buradayım!” diyebilecektir. Yeni modül önerilerinizi, z-kitap kullanırken yaşadığınız deneyimleri, nasıl bir e-içeriğe ihtiyacınız olduğunu hep birlikte tartışıp yorumlayabilirsiniz. Ayrıca öğrencileriniz de burada soru sorabilir ve sorulan sorulara cevap verebilir.
Bu modül sayesinde eğitimle ilgili kararlar; öğretmenlerin, öğrencilerin ve eğitimle ilgilenen herkesin görüşleriyle şekillenecek ve daha gerçekçi çözümler üretilebilecektir.
EBA Market: Eğitimde FATİH Projesi kapsamında dağıtılan tablet bilgisayarlarda yüklü olarak gelen uygulama marketidir. EBA Market ile yeni uygulamalar indirebilecek, var olanları güncelleyebileceksiniz. İçerisinde z-kitaplar, dergiler, sözlük, hesap makinesi gibi yardımcı kaynaklar, eğitici ve öğretici oyunlar, sesli hikâyeler yer alan market uygulaması gün geçtikçe büyümekte ve seçenekleri zenginleşmekte…