Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında her yıl kasım ve nisan aylarında 8'inci sınıf öğrencilerinin girdiği merkezi sınavlar tamamen kaldırılıyor. Bu haber üzerine öğrenciler ile veliler TEOG'da son durum nedir, TEOG ne olacak, yeni sistem nasıl uygulanacak merak ediyorlar. Alınan bilgilere göre yeni sistemin bu yıl sınava girecek öğrencileri de kapsayarak hayata geçmesi planlanıyor. TEOG'un yerine gelecek sistemle ilgili son olarak MEB müsteşarı Yusuf Tekin, "Liselere geçişte sınavsız bir dönem başlayacak. Çalışma grubu oluşturuldu. Kasım ayında TEOG'un yapılıp yapılmayacağı kamuoyu ile paylaşılacak" dedi. Tekin, yeni modelin Cumhurbaşkanı'na sunulacağını söyledi. Tekin, konuyla ilgili Çarşamba günü açıklama yapılacağını sözlerine ekledi.
18 Eylül'de yaşanan bu gelişmelerden sonra bugün yani 19 Eylül'de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz herkesin aklında olan TEOG bu sene yapılacak mı sorusunu cevapladı.
Gözde Anadolu ve fen liselerinin yanı sıra yabancı özel okullar, her yıl 1.3 milyon öğrencinin katıldığı TEOG sınavı sonuçlarına göre öğrenci alıyordu. Yeni düzenlemeyle daha nitelikli Anadolu ve fen liselerinde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kontrolünde "A grubu merkezi sınavlar" niteliğinde bir uygulamaya geçilecek. Yabancı özel okulların ise kendi sınavlarını yapması gündemde.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarında, sınavla ilgili istatistiklerin de etkili olduğu öğrenildi. TEOG'a giren 8'inci sınıf öğrencilerinin her yıl yüzde 90'dan fazlası, kendi semtindeki liselere devam ediyordu. Yani sınav aslında yüzde 10'luk bir öğrenci kesiminin nitelikli okullara seçilmesi için yapılıyordu.
Yeni düzenlemeyle bir nevi mahalle liselerine dönüş başlatılacak. Galatasaray, Robert ya da İstanbul Lisesi gibi okulları hedeflemeyen öğrenciler sınav stresi yaşamadan kendi mahallesindeki liselere devam edecek. Bu sistem çok zayıf öğrenci ile daha başarılı öğrenciyi aynı okulda buluşturacağı için mahalle lisesinin niteliği de artacak.
Sabah Eğitim Yazarı Sait Gürsoy: Benzer bir sistem daha önceki yıllarda uygulandığı için çok süratli şekilde değişiklikler yapılabilir. Yeni düzenleme bu yılı da kapsar. Milli Eğitim Bakanlığı Fen ve Anadolu liseleri için dar kapsamlı bir merkezi sınav uygular. Daha vasat öğrenciler ise semtlerindeki okullarına devam edebilir. Son derece de sağlıklı bir uygulama olur.
Eğitim Uzmanı ve Yazarı Turgay Polat: Yeni uygulama 1998 öncesine benzeyecek. Anadolu ve kolej sınavları o dönemlerde ayrı ayrı yapılıyordu. Daha önce uygulanan bir sistem olduğu için geçiş hızlı ve kolay şekilde yapılır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından kasımda TEOG sınavının olmayacağını çok net şekilde söyleyebiliriz.
İşte Pervin Kaplan'ın yazısı...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılması lazım” sözlerinin ardından dün de ABD’ye hareketinden önce yaptığı açıklamalar bu yıl TEOG sınavlarının yapılmasının zor olduğunu gösteriyor. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEOG’un kaldırılmasına bir mani olmadığını, çok basit bir konu olduğunu ve hemen bu adımın atılmasının mümkün olduğunu, isteyen okulların da kendi sınavlarını yapabileceklerini söylüyor.
Bu sorunun yanıtını Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2017 Performans Raporu veriyor. Raporda TEOG yerine getirilecek sistem anlatılıyor. MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda, 65. Hükümet programına da atıfta bulunularak, 2017 yılında yapılması planlanan hedeflerin arasında “liselere geçiş sisteminin” değişmesi de yer alıyor.
Aynı zamanda 2014-2018 yıllarını kapsayan Onuncu Kalkınma Planı’na da atıfta bulunan raporda “sınav odaklı olmayan” bir yapılanmadan söz ediliyor. Rapor, ortaöğretime geçiş sistemini şöyle anlatıyor:
“Ortaöğretimde yeni liseler arasında kalite farklılıklarını asgari seviyeye indirecek tedbirler alınacak. Okullar arasındaki farklılıkların azaltılmasıyla eşzamanlı olarak, ortaöğretimde öğrencilerin ikametlerine en yakın okullardan birinde öğrenim görmesinin altyapısı oluşturulacak.”
MEB, bir süredir devlet okullarına yerleştirmelerde sınavın olmayacağı, ikamete dayalı bir yerleştirme sistemini oluşturmak için bir çalışma yürütüyordu. Bu sistemde öğrencinin notlarının yanı sıra spor, kültür ve sosyal etkinlikleri için de bir notlama sistemi üzerinde çalışıyordu. Ama olgunlaşmış değildi. Bu sistemin önümüzdeki yıl açıklanması planlanıyordu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılması lazım” açıklaması yapmasını da beklemiyorlardı. Aksi halde bir gün öncesinden kasım ayında yapılacak TEOG’da ilk kez öğrencilere yöneltilecek“açık uçlu soru örneklerini”açıklamazlardı.
Beklenmeyen bu açıklama nedeniyle henüz üzerinde çalıştıkları ama olgunlaşmamış sistemi tamamlama telaşındalar. TEOG’u kaldıracak, çoğu öğrenciyi evine en yakın okula 1’inci sınıfta olduğu gibi otomatik kaydedecek sistem üzerinde çalışıyorlar.
Bu çalışmada devlette bazı liselere giriş için yapılacak “özel” bir sınav da var. Ancak bu sınava TEOG’da olduğu gibi 1.2 milyon öğrenci yerine birkaç yüz bin öğrencinin katılması düşünülüyor. Bu sınava hangi öğrencilerin girebileceği ve kriterler henüz tam oturmuş değil.
Ya özel liseler de MEB’in yapacağı bu sınav sonuçlarına göre öğrencilerini alacak, ya da onlara ayrı sınav yapılması izni verilecek. Ayrıntılar önümüzdeki günlerde belli olacak.
TEOG kalktığında yabancı ve özel liseler MEB kontrolünde kendi sınavlarını yapabileceklerini söylüyor. Aralarında yabancı özel okulların da olduğu bu okullar, not sistemine dayalı bir yerleştirmeye karşılar. Dün konuştuğumuz bir çok okul yöneticisi, “Geçmiş yıllarda olduğu gibi başta yabancı özel liseler ile isteyen özel liselerin gireceği bir sınav yapabiliriz” diyor.
Bugün okullar açılıyor ama 1.2 milyon aile önümüzdeki kasım ayında TEOG sınavlarının yapılıp yapılmayacağını bilmiyor. Bu soruya yanıtı bugün öğretim yılı açılışını birlikte yapacak Başbakan Yıldırım ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın vermesi bekleniyor.