AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, teokratik devletlerin AB'ye üye olamayacağını bildirdi.
Avrupa Parlamentosu'nun sağ kanada mensup milletvekillerinden Belçikalı Frank Vanhecke, AB Komisyonu'nun yanıtlaması istemiyle AP Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, Türkiye'deki siyasi gelişmelere değindi. Vanhecke, AB Komisyonu'nun Sivil Özgürlüklerden Sorumlu Üyesi Franco Frattini'nin bir Avusturya gazetesinde Cumhurbaşkanı seçimleri sonrasında Türkiye'de baş gösteren siyasi krizle ilgili sözlerinin yayınlandığını bildirdi.
Frank Vanhecke, Frattini'nin Türkiye'nin laik bir devletten teokratik bir ülkeye dönüşmesinin "kabul edilmesi zor" bir durum oluşturduğuna değindiğini belirtti. Bu ifadenin "birden fazla anlama gelebilen, belirsiz bir gözlemi yansıttığını" kaydeden Vanhecke, "Nisan ayında Türkiye'de caddelerde toplanan binlerce gösterici, AKP liderlerinden Türkiye'nin laik devlet olarak kalmaya devam edeceği konusunda değişik bir açıklama yapılması beklentisi içindeydi" dedi. Böyle bir durumun henüz gerçekleşmemiş olduğunu belirten gözlemciler bulunduğunu anlatan Vanhecke, "ve bu, göstericilerin endişeleri için temel sebeptir" dedi.
Frank Vanhecke "Komisyon, ‘laik devlet' terimini nasıl tanımlıyor ve ona göre ‘teokratik devletin' özellikleri nedir ve ikisi arasındaki sınırlar nerede durur. ‘Zor kabul edilir' ne anlama gelir. AB'ye teokratik bir İslam devletinin girmesi mümkün müdür, değil midir?" sorularını sordu.
REHN: TEOKRATİK OLMAZ
AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise yanıtında, "AB Sözleşmesi'nin 6 ve 49'uncu maddelerine göre, Avrupa Birliği'ne giriş sadece demokrasi ilkelerine saygı gösteren ülkeler için söz konusu olabilir. İktidar uygulamasının halkın iradesinden çok göksel kaynaklardan edinildiği teokratik devletler AB'nin Üye Devleti haline gelemezler" ifadesini kullandı.
ANKA