Girne, Kıbrıs'ın göz bebeği olan şehirlerden biri... Sahili davetkar, havası sımsıcak ve kendisi küçük de olsa hareketli... Merkezinde göz alıcı bir Atatürk heykeli bulunuyor. İlk başta klasik bir deniz,kum ve güneş şehri olduğunu düşünseniz de bunun bir yanılgı olduğunu anlamanız kısa sürüyor. Şehir aynı zamanda birçok tarihi güzelliğe de sahip. Lafı fazla uzatmadan Girne ile ilgili gezilecek yerleri sıralıyorum :)
Girne merkez:
Kıbrıs'a dair en çok duyduğunuz iki şey vardır; 'içki çok ucuz', 'parfüm çok ucuz'. Kıbrıs'a her yolculuk yapan bu ucuzluklar içinde kendini kaybeder. Sizde parfüm, içki vb. şeyleri almak istiyorsanız Girne merkezde bolca bulabilirsiniz. Hediyelik eşya bakımından Kıbrıs şimdilerde pahalılaştı, onu da ekleyeyim. Aynı zamanda, birçok kafe ve restoranda mevcut.
Girne Limanı:
Girne limanı özellikle geceleri fazlaca hareketleniyor. Gündüz Kıbrıs'ı gezmek zor olduğu için gece limanda gezmeniz, oradaki güzel kafe veya restoranlarda soluklanmanız keyifli olacaktır.
Girne Kalesi:
Limanın bulunduğu bölümde yer alan Girne Kalesi, gerek tarihi açıdan gerekse tepesinden baktığınızda sizi mest eden manzarası ile harika bir yer. Kale, Bizanslılar tarafından Arap-İslam akınlarına karşı yapılmış; Osmanlı'nın Lefkoşa'da kazandığı zaferin ardından 1570 yılında da Osmanlılara verilmiş. Kaleyi ziyaret saatleri, kış aylarında 09:00-16:45 arası yaz aylarında ise 09:00-17:00 arası.
Aziz Hilarion Kalesi:
Kale her ne kadar Girne'de yer alıyor gibi görünse de aslında Girne'den yaklaşık 6 km uzaklıkta kalıyor. Zamanında halkı Arap akınlarına karşı korumak ve muhtemel sardırılara karşı uyarmak için inşa edilen kalenin olağanüstü bir manzarası var. Tepelere çıkmak için bayağı tırmanmanız gerekiyor, denizden 700 metre yüksekte olan bir yer sonuçta... Kaleye giriş öğrenci için 5 TL, sivile ise 7 TL. Kaleyi 09:00- 18:00 saatleri arası gezebilirsiniz; fakat 17:00'den önce orada olmanız gerekiyor çünkü 17:00'den sonra giriş yapılamıyor.
Bellapais Manastırı:
Manastıra gidebilmek için Beylerbeyi tabelasının bulunduğu yerden dönmeniz gerekiyor. Manastır, Beylerbeyi Köyü'nün içerisinde yer alıyor. Giriş öğrenci için 5 TL , siviller için ise 7 TL. Ziyaret saatleri yaz aylarında 09.00-19.30, kış aylarında ise 09.00-17.00 arasında. Tarihinden de kısaca bahsedecek olursa Manastır, M.S. 12 Yüzyılda Roma döneminde inşa edilmiş. Ada Osmanlılar'a geçince bina Yunan Ortodoks Kilisesi'ne veriliyor.
Alagadi Plajı:
Aynı zamanda doğal koruma olan Alagadi muhteşem bir yer... Denizi tertemiz! Çılgınca bir insan kalabalığı yok. Sakin bir şekilde deniz keyfi yapabilirsiniz. Ayrıca arabanızı da park etmeniz için bir alan mevcut.
Mavi Köşk:
Hayatınızda tanıyabileceğiniz en enteresan adamlardan biri olan Paulo Paolides'in evini de ziyaret edebilirsiniz. Kendisi bir avukat ve aynı zamanda bir silah kaçakçısı. Müzeyi askerlerin rehberliği eşliğinde geziyorsunuz. Öğrenci için 2 TL gibi bir fiyatı var. Ödemenizi de kredi kartı ile yapmanız gerektiği için yanınızda kredi kartınız bulunsun. Ziyaret saatleri de 09:00-18:00 arası. Rehber eşliğinde anlatıldığı ve belli bir süre sürdüğü için 17:00'den önce orada olmanız gerekiyor.