'Terbiyesiz... Yaşından başından utan... '

Meclis'teki Dışişleri bütçesi geleneksel diplomasi görgü ve adabını arattı.

ANKARA(ANKA)- Meclis'teki Dışişleri bütçesi geleneksel diplomasi görgü ve adabını arattı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Dışişleri Bakanlığı 2013 yılı bütçesi görüşmelerinde, Esad'ın kendi halkını bombaladığını yönündeki ifadeleri tartışmalara neden oldu. CHP'li Mahmut Tanal "Uludere'de aynısını yaptınız" derken AKP'li Muzaffer Baştopçu "Terbiyesiz" diye tepki verdi. Tanal ise, "Terbiyesiz diyemezsin yaşından başından utanmıyor musun ne anlarsın sen siyasetten" dedi.

Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Dışişleri Bakanlığı 2013 yılı bütçesi görüşmelerinde sunumunu yaptı.

Orta Doğu ve Avrupa'da ki değişime vurgu yapan Davutoğlu, Suriye'deki krize ilişkin Suriye'nin mezhep ve etnik özelliklerden dolayı değil, soğuk savaş döneminden kalan yapılardan dolayı çöktüğünü belirtti.

Komşu ülkelerle siyasi ve ekonomik ilişkilere de değinen Bakan, vizelerin kaldırılması, serbest ticaret analaşmaları yapıldığına dikkat çekerek, "Geçmişte gerilim alanı gibi görülen alanlar şimdi dostluk köprüleri oluşturuldu" dedi.

Bakan ayrıca, "Komşu ülkeler stratejimiz gerçek bir başarı haline dönüşmüştür. Suriye krizi bizden kaynaklanan bir kriz değil komşu ülkeler paradigması çöktü yaklaşımı her halde çok adil olmaz" diye konuştu.

-"HER YERDE BULUNMAMIZ LAZIM"-

Türkiye'nin sadece komşu ülkelerle ilgilenmediğini dünyanın her köşesinde bütün bölgesel örgütler ve mekanizmalar içinde var olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye'nin açtığı büyükelçiliklere vurgu yaparak, "Afrika'da temsil edilen 5 büyük ülke arasına giriyoruz. Her yerde bulunmamız lazım" dedi.

Reklam
Reklam

Türk Amerikan ilişkilerinin ise tarihin en dinamik günlerini yaşadığını kaydeden Bakan, AB'ye ilişkin ise, "Biz hiçbir zaman AB'yi göz ardı etmedik. Başkaların dediği gibi gözümüzü başka yöne çevirmedik. Biz AB'nin göbeğindeyiz. Türkiye olmadan Avrupa Birliği olmaz. Biz AB'nin geleceğiyiz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Bakan Davutoğlu, Orta Doğu'daki değişimin gecikmiş bir değişim olduğunu söyleyerek, "Nasıl Milosoviç, Jivkoff dönemi Balkanlarda kapandıysa Mübarek Esad dönemi de Orta Doğu'da kapanmalı. O zaman nasıl Balkan halkının yanındaysak bugün de Suriye halkının yanındayız" dedi.

Davutoğlu ayrıca, "Orta Doğu halklarını buluşturan barışın takipçisiyiz. Hiçbir şekilde Türkiye yeni duvarlar örecek yeni sınırların peşinde değil" diye konuştu.

-"MISIR İLE DE SURİYE GİBİ Mİ OLACAĞIZ?"-

Davutoğlu'nun "Yeni dönem Mısır ile oluşturacağımız ilişkiler Orta Doğu'nun bel kemiğini oluşturacaktır" sözleri üzerine CHP'li Komisyon üyeleri "Suriye ile iyi ilişkiler içerisindeydik", "Eyvah onunla da Suriye gibi olacağız" ve "Bundan ötesi savaş" tepkileri geldi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin Suriye barışçıl bir geçiş için 9 ay süresince Esad'ı ikna etmeye çalıştığını vurgulayan Bakan'ın Esad'ın kendi halkını bombaladığı yönündeki ifadeleri de yine Komisyon'da tartışmalara neden oldu.

CHP Mahmut Tanal, "Uludere'de aynısını yaptınız" demesi üzerine AK Parti'li Muzaffer Baştopçu'nun "Terbiyesiz" karşılığını verdi. Tanal ise, "Terbiyesiz diyemezsin yaşından başından utanmıyor musun ne anlarsın sen siyasetten" dedi.

Anahtar Kelimeler: