Terleme bozukluklarına dikkat

Zonguldak Kilimli Dispanseri Başhekimi Ahmet Bayram, ter bezlerinin aşırı çalışması sonucu artış gözlenen terlemelerin değişik hastalıkların habercisi olabileceğini söyledi.

Kış mevsiminde ve soğuk havalarda terli dolaşılmamasına dikkat edilmesini isteyen Başhekim Ahmet Bayram, "Soğuk havalarda terli dolaşılması halinde üst solunum yolları enfeksiyonları, ishal, gastroenteritlere ve bronşite yol açabilir. Terleme tüm vücutta olup kısa sürüyorsa şeker düşmesi, kısa süreli terlemeyle birlikte soğukluk oluşursa tansiyon düşmesi veya iç kanama, şiddetli ağrıyla beraber kısa süreli terleme safra veya böbrek taşından kaynaklanıyordur. Terleme tüm vücutta oluyor ve uzun süreli devam ediyorsa Tüberküloz (TBC), burucella, raşitizm, C Vitamini eksikliği, menopoz başlangıcı, hpertroidi, guatr habercisi olabilir. El, ayak ve koltuk altındaki aşırı terlemeler ise daha çok sinir sistemiyle ilgilidir. Aşırı egzersiz, sıcağa bağlı kafein (kahve, çay) sonrası terlemeler normal fizyolojik terlemelerdir" dedi.

Reklam
Reklam

Bayram ayrıca, fizyolojik terlemeler haricindeki terlemelerde en yakın sağlık kuruluşuna müracaat ederek gerekli tedaviye başlanılması gerektiğini vurguladı.

Anahtar Kelimeler: