Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Afyonkarahisar’da tıbbi aromatik bitki ve süs bitkisi yetiştiriciliğine yönelik hibe desteği vereceğini açıkladı. Zengin termal kaynaklara sahip ilde seralarda daha ucuz maliyetle yetiştirilecek bitkiler yöre insanına önemli bir gelir kapısı olacak.
TKDK Afyonkarahisar İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, İhsaniye, Sandıklı gibi termal havzalara sahip bölgelerde seralarda süs bitkileri yetiştiriciliğinin oldukça uygun olduğunu söyledi. Şehitoğlu, “Çünkü bu termal sular sayesinde seraların ısıtma maliyeti Muğla, Antalya gibi illerden daha düşük olacak, bu da ilimizin bu alanda rekabet gücünü artıracaktır. Öte yandan Afyonkarahisar’da önemli tıbbi ve aromatik bitkilerin doğal yetişme alanları mevcuttur.” dedi.
Afyonkarahisar’da yakın zamanda belediye ile Orman Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa yapacağı bir tıbbi ve aromatik bitkiler merkezi kurulacağını hatırlatan Şehitoğlu, bu merkez açıldığında da Afyonkarahisar’ın Türkiye'de tıbbi ve aromatik bitkilerin merkezi haline gelmiş olacağını söyledi. Şehitoğlu, TKDK Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü'nün de tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ve süs bitkisine yönelik hibe desteği vererek, bu alanda kent ekonomisine büyük katkı sağlayacağını anlattı.
YEREL ÜRÜNLER DE ÖNEMLİ
Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi konusunda da destek sağlanacağını ifade eden Şehitoğlu, gıda ve el sanatları dalında birçok yerel ürüne hibe desteği verileceğini dile getirdi. Afyonkarahisar'ın at biniciliği, dağ bisikleti gezileri, rafting gibi etkinliklere de açık olduğunu belirten Şehitoğlu, pansiyon veya mikro ölçekli konaklama tesislerinin kurulması ve mobilyaların yenilenmesi, mevcut yapıların, odalarının yenilenmesi ya da çiftliklerde ve açık alanlarda spor merkezleri alanları, konaklama tesislerinin ve binaların inşası gibi turistik açık alan aktivitelerinin organizasyonuna yönelik altyapı yatırımları da destekleyeceklerini anlattı.
BAŞVURULAR 11 HAZİRAN'DA
Altıncı Proje Teklifi Çağrısı için başvuruların 11 Haziran 2012'den itibaren kabul edileceğini, son tarihin ise 9 Temmuz 2012 olduğunun altını çizen TKDK İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, şunları söyledi: "Başvuru yapmayı düşünen ilgililer en doğru bilgilere ulaşmak, kurumumuzun istediği form, başvuru paketi hazırlamak için İl Koordinatörlüğü yardım masasından her zaman bilgi alabilirler. Bu noktada kaliteli, nitelikli proje hazırlamak önem arz etmektedir. Ciddi olarak hazırlanmayan projeler ilimizin AB fonlarından yeterli derecede faydalanamamasına neden olacaktır.”
Şehitoğlu, Afyonkarahisar'da başarılı projelere imza atıldığını, ancak şehrin potansiyelini gösterecek sayıda proje hazırlanmadığını kaydetti. Yüzde 50'ye varan hibelerin, yatırım yapmak isteyen üreticiler için büyük bir avantaj sağladığını kaydeden Şehitoğlu, Afyonkarahisar'da proje üretim ve hibelerden yararlanma kültürünün gelişmesi gerektiğini vurguladı.
HANGİ SEKTÖRLER DESTEKLENECEK
Altıncı Proje Teklifi Çağrısı'nda desteklenecek sektörler ise şu şekilde: Geleneksel el sanatları ahşap işi, metal işi, cam eşya, seramiklerin üretimi, çanak çömlek yapma, çinicilik, dokumacılık, hasır işi, sepet dokuma, müzik aletleri yapımı, keçe yapımı, kilimcilik, halıcılık, semer yapımı, taş işleme, dekoratif taş işi, sedef döşeme, hattatlık, ebru sanatı, tezhip, saraçlık, folklorik bebek ve giysi yapımı, yorgancılık, tarak yapımı, alçı işleri, tandır yapımı, dikişçilik, giysi dekorasyonu, nakış işleme, örgü, süpürge yapımı, yerel tarım ve gıda ürünleri, Sultandağı kirazı, kornişon.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz