Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Yaya ve Kulfa köyleri arasında bin 600 dönümlük arazi üzerine inşa edilen ve temeli 25 Haziran 2000 tarihinde atılan Türkiye'nin ilk akışkan yatak teknolojili termik santrali olan 18 Mart Çan Termik Santrali'nde, kireç taşı alımı ihalesinin bir türlü yapılamaması yüzünden yaklaşık 2,5 aydır üretim durdu.
Elektrik Üretim Anonim Şirketi'ne (EÜAŞ) bağlı olarak faaliyet gösteren ve Çan yöresindeki yüksek kalorili yerli linyit kömürleri kullanan santralde her biri 160 megavat (mw) kurulu gücündeki iki ünite faaliyet gösteriyor. EÜAŞ Genel Müdürlüğü'nün 2002 yılında Fransa'dan sağladığı ihracat kredileriyle finanse edilerek "anahtar teslim" yapılan santralden yılda yaklaşık 2.5 milyar kilowatsaat (kwh) enerji üretiliyor. Santral için 11 Eylül 2012 tarihinde Ankara'daki kireç taşı ihalesi yapılamayınca ikinci ihaleye çıkılması kararlaştırıldı. Yeni ihale, aralık ayı içinde gerçekleştirilecek. Şartnamede "kısmi teslimat" maddesine karşı 250 bin ton pulverize (öğütülmüş) kireçtaşı ihalesinde yüklenici firma bulunamadı. Ağustos ayından itibaren Çan 18 Mart Termik Santrali'nde üretim kireç taşı olmadığı için dururken, yetkililer üretimin durması üzerine santralde bakım-onarım çalışmalarının yapıldığını belirtti.
250 bin tondan 5 yıl süre ile 1 milyon 500 bin tona çıkarılan kireç taşı alımı için ihale, 27 Aralık 2012 tarihinde yine Ankara'da yapılacak. Ancak sözleşmenin imzalanmasından itibaren 150 takvim günü üreticiye işe başlama imkanı tanınıyor. Buna göre müteahhit firmanın bu süreyi sonuna kadar kullanması halinde santralin yeniden üretime başlamasının 2013 yılı Mayıs ayına sarkabileceği belirtildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz