Termik santralin akıbeti merak konusu

ANKARA (İHA) - Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Genel Başkanı Saim Güzel, 20 yıl alım garantisi olan Adana Yumurtalık'taki Sugözü Termik Santralı ile ilgili olarak, "Alınmayan, üretilmeyen enerjinin bedeli sanki üretilmiş gibi ödenmektedir. Sugözü santralı da bunlardan biridir" dedi.

ESM Genel Başkanı Güzel, Sugözü Termik Santralı'nın alım garantisi nedeniyle Hazineye zararlarına ilişkin olarak İHA'ya açıklamalarda bulundu. Santralın Türkiye'nin en büyük türbin ve jeneratörlerine sahip olduğunu belirten Güzel, "Soğutma suyu denizden karşılandığı ve günde yaklaşık 25-30 bin ton kömür yaktığı için bulunduğu bölgenin çevresel özelliklerine olumsuz etki yapacağı kuşkusuz olan bu santral için 20 yıllık alım garantili anlaşmalarla üretim izni verilmiş olması ülkemiz için uluslararası sermayenin neler yapabileceğini gösteren bir örnektir" şeklinde konuştu. Türkiye'de enerji ihtiyacının yeterince irdelenmeden böyle büyük santralların tesis edilmesi sonucu kömür, doğalgaz, mobil gibi birçok santralın yüzde 50 kapasitelerde çalıştırıldığını belirten Güzel, "Alınmayan, üretilmeyen enerjinin bedeli sanki üretilmiş gibi ödenmektedir. Burda siz bir ülkenin kaynaklarını toplayacaksınız. Birilerine vereceksiniz. Üretilmemiş, ama üretilmiş gibi gösteriyorsunuz. Bizim itirazımız buna yönelik.

Reklam
Reklam

Sugözü santralı da bunlardan biridir. 2004 yılında çoğunlukla tek ünite çalışmış ancak kapasitesinin yüzde 85'i üzerinden parası ödenmiştir" dedi. Güzel, "Bize bir yük getiriyorsa, karşılığını bu ülkeye vermiyorsa, bunu kabul etmenin bir mantığı yok. İlla bunu ben aldım, bu devam edecek, bu ülkenin sırtında bir kene olarak kalacaksa. Öte taraftan bu ülkenin kaynaklarına kaynak katan kuruluşları Özelleştirme İdaresi'ne vereceksiniz. Ama zarar eden bu kuruluş da bizim elimizde kalacak diye hayatta kalması da doğru değil. Bizim itirazımız bu" diye konuştu. Bu konuyla ilgili bir girişimde bulunup bulunmayacaklarına ilişkin bir soruyu da cevaplayan Güzel, "Bir bir sendikayız, parti değiliz. Meclisteki partilere önerilerimizi, görüşlerimizi, tepkilerimizi, özellikle muhalefet partisine bu bilgilerimizi aktaracağız. Yani burada bir yanlış var. Bunun çalışmaları içindeyiz" dedi. Görevlerini yapmak zorunda olduklarını da kaydeden Güzel, "Eğer onlar bir yanlış yapıyorsa, 'Siz yanlış yapıyorsunuz' diye tepkimizi gösteririz. Biz de, burada bir yanlış var. Gelin bu yanlıştan dönün diyoruz" dedi. Güzel, Şubat'ta açılışı yapılan Santralın bakıma alındığının hatırlatılması üzerine de, "Neden alındı, kimse bilmiyor. Halkın ve konuyla ilgili olan kurumların da bilgisi yok. Ama milyarlarca dolar para sarfedildi, bu santral hayata geçti. Dünyanın kömürü ithal edildi. Ama bildiğiniz gibi bu santral bakıma alındı. Bilinmeyen bir gerekçeden dolayı. Bizim bu konuda bir bilgimiz yok. Biz bunu araştırma içindeyiz" diye konuştu. Güzel açıklamasını şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Mevcut iktidarımız yatırım yapmazsa, yatırım üretime dönüşmezse, hiç birimizin milli gelirde refah payı artmaz. İşte santral yapıldı, milyarlarca dolar, yani bizim paramız girdi buna. Ama ne hikmetse hiçbirşey olmadan, devlet gerekçe göstermeden bakıma aldılar. Bu para kimden gitti. 20 yıl garanti verilmiş buna. Ama bakıyorsunuz bakıma alınmış. Birileri bunun bedelini ödemek zorunda. Bunun hesabı birilerinden sorulmalı".

Türkiye ve Alman Başbakanları'nın açılışını yaptığı santralın tam kapasite çalışacağının söylendiğini de belirten Güzel, "Ama gelinen noktada bakıma alınmış. Sayın Bakan bu konuda bir açıklama yapmalıdır. Ama bir açıklama da yok. Birileri bunu araştırmazsa kimsenin bundan haberi olmayacak" dedi. Şubat ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder tarafından açılışı yapılan Sugözü Termik Santralı uluslararası bir konsorsiyum tarafından yartırılan, bu konsorsiyumun Türkiye'deki işletmecisi olan İskenderun Enerji A.Ş. tarafından işletilen, yap-işlet (Yİ) modeline göre enerji satış sözleşmesi düzenlenerek 20 yıllığına üretebileceği enerjinin yüzde 85'ini devlete satma garantisiyle çalıştırılan bir santral.

Reklam
Reklam

Kurulu gücü bin 300 mw olan santralın kömürü de yurt dışından ithal ediliyor. Öte yandan, santralla ilgili olarak, yüzde 50 kapasiteyle üretim yapmasına karşılık, alım garantisinden dolayı, faturalandırmanın yüzde 85 üzerinden yapıldığı bildiriliyor. Yıllık 9.1 milyar kwh üretim kapasitesine sahip olan santralın ortalama 5.9 centten hesaplandığında, yüzde 85 üretim karşılığı olarak kamudan 450 milyon doların üzerinde bir para alacağı da ifade ediliyor. Tükiye'de üretilen enerjinin yüzde 7'sine eşdeğerde kapasitesi olan santralde, senede 3 milyon 300 ton ithal kömür tüketilmesi öngörlüyordu. Ancak santralın tam kapasite kullanılmamasından dolayı kömür maliyetinin de azalmış olduğu ve bunun da işletmecinin işine yaradığı ifade ediliyor.