Terör mağdurları, AİHM'den vazgeçmiyor

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'da Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun'dan yararlanacak 268 kişiden 110'unun, daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurularını geri çekeceği açıklandı. Geri kalanlarınsa Valilik Komisyonu ile yapılan görüşmelerde son noktaya geldiği bildirildi.

5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun uyarınca tanınmış olan 1 yıllık müracaat süresi bugün sona erdi. Konuyla ilgili Diyarbakır Valiliği'nde, Vali Yardımcısı Erol Özer ve 268 vatandaşın AİHM'deki dosyalarını takip eden avukat Mehmet Kaya tarafından basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Özer, valiliğe 1 yıl içinde 23 bin kişinin müracaatta bulunduğunu belirterek, "Bu başvurulardan karara bağlanan 338 dosyadan, özellikle Hani İlçesi Gömeç Köyü'ndeki 110 vatandaşımızla sulhname imzaladık. Bu başvuru sahiplerinin dosyaları, halen AİHM'de devam ediyor. Ancak bu köylülerimizle yapılan görüşmeler sonucunda karşılıklı fedakarlıkta bulunmak suretiyle sulhname imzalandı. Köylülerimiz, vekiller aracılığıyla AİHM'deki müracaatlarını geri çekme kararı aldı" dedi.

Reklam
Reklam

Kocaköy İlçesi Şaklat Köyü'nde terör mağduru olan ve dosyaları halen AİHM'de devam eden 158 kişiyle yapılan görüşmelerde ise son noktaya gelindiğini dile getiren Özer, "Söz konusu kanunla ilgili valiliğimiz tarafından kurulan 4 ayrı komisyonda 50 kişi, geceli-gündüzlü görev yapmaktadır. Ancak bu komisyondaki en önemli sorunumuz, vatandaşların beyanlarını çok abartılı vermeleri. Doğru beyanlarda bulunulduğunda 5 gün içinde karara bağlayabileceğimiz dosyalar mevcutken, aldığımız istihbaratlar ve komşu köylerden gelen şikayetler üzerine daha ayrıntılı incelemelerde bulunmak durumunda kalıyoruz. Bu da zaman kaybına neden oluyor. Örnek vermek gerekirse temeli bile olmayan evleri için köylüler, iki katlı evleri olduğu beyanında bulunuyor. Halbuki biz bunların bir katlı ev olduğuna dair ihbar ve şikayetler alıyoruz. Biz de bunun için tedbirler alıyoruz; ancak zaman kaybediyoruz. Toplam karara bağlanan dosya sayımız 662'dir. Bu 662 dosyadan reddedilen 332 dışındaki diğer rakamların çoğu, daha önceden bir şekilde tazminat almış ve kanun kapsamı dışında kalan kişilerdir. Geri kalan kararlar ise, ölüm ve yaralanmalara ilişkin kabul kararlarıdır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"AİHM'DEKİ DOSYALARIMIZI GERİ ÇEKECEĞİZ" Hani İlçesi Gömeç Köyü ile Kocaköy İlçesi Şaklat Köyü'ndeki 268 kişinin, AİHM'deki davalarını takip eden avukat Mehmet Kaya, Gömeç ve Şaklat köylerinin dosyalarını 2003 yılında AİHM'ye götürdüklerini ifade etti. Kaya açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Biz bu dosyaların müracaatlarını yaparken komisyon çok seri şekilde halledebileceğinden, yine makul ve kabul edilebilir bir yaklaşım sergileneceğinden kuşkumuz vardı. Biz valilikten böyle bir çalışma ve tavır beklemiyorduk. Vilayetimiz bu konuyla ilgili çalışmalarını çok hızlı şekilde tamamladı. Biz de bu durumda makul ve kabul edilebilir bir yaklaşımı uygun gördük. Bunun üzerine Gömeç Köyü'nde sulhnameleri imzaladık. Bu, karşılıklı bir fedakarlıktır. Komisyon üyeleri ve biz yer yer fedakarlıkta bulunarak olayı çözümledik. 5233 sayılı yasa çerçevesinde yapılan müracaatlarda zaman zaman sıkıntılar yaşanabilir; ama hem biz avukatlarca hem de idarenin çalışanlarınca karşılıklı makul yaklaşım sergilenmesi halinde hiçbir problemin kalmayacağını ve köylülerin de uzun yıllardan beri devam eden mağduriyetlerinin kısa sürede giderilmesi halinde bölgemizin canlanması açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Gömeç Köyü'nden 110 kişi, 1 trilyon 600 milyar lira tazminat aldı. Şaklat Köyü'nün toplam müracaatı, 240 civarındadır; ancak AİHM'de dosyası olanlar 190 civarındadır. Biz AİHM'de dosyası olan 158 kişinin dosyasını, şu anda keşifleriyle birlikte tamamlamış bulunmaktayız. Bu dosyalar, valiliğimize intikal etmiş durumdadır. Dolayısıyla onlar da en kısa zamanda çözülecek ve biz de AİHM'de bulunan dosyalarımızı geri çekeceğiz."

Reklam
Reklam

"MANEVİ TAZMİNATIMIZI AİHM'DEN ÇEKMEYECEĞİZ" Terör mağduru Kocaköy İlçesi Şaklat Köyü Muhtarı Cuma Yalçın, şu anda 148 dosyanın Diyarbakır Valiliği'nde olduğuna işaret ederek, "Yapılan açıklamalarda valilikle anlaştığımız söyleniyor; ama biz valilikle net olarak anlaşmaya varmadık. Görüşmelerimiz hala devam ediyor. Valilik bazı evlerimize itiraz ediyor; ancak biz doğru beyanlarda bulunup, tespitli olanları söyledik. Anlaşamadığımız konular oluyor. Örneğin tek katlı evleri, iki katlı söylediğimiz iddia ediliyor. Aslında öyle bir durum yoktur. Köyümüzün geçim kaynağı hayvancılıktır. Bu nedenle de köyün tüm evleri iki katlıdır. Eğer valilik taleplerimizi kabul ederse diğer dosyalarımız da gelir. Şayet kabullenmezse zaten biz buradaki dosyalarımızı da geri çekerek AİHM'de kaldığımız yerden devam ederiz. Şu anda mahkememiz devam ediyor, halen müracaatlarımızı çekmemişiz; çünkü daha kararımızı vermedik" dedi. Gazetecilerin, "Eğer sulh olursa maddi talebinizi mi çekeceksiniz; yoksa manevi talebinizi mi?" sorusuna ise Muhtar Yalçın, "Manevi tazminatımızı kesinlikle çekmeyeceğiz" yanıtını verdi.

Reklam
Reklam