13 Kasım akşamı meydana gelen Paris saldırıları bir anda dünya gündemine bir anda oturdu. Paris saldırılarının ardından saldırıyı hangi terörist örgütün gerçekleştirdiği ve Paris saldırısında kaç kişinin hayatını kaybettiği Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande açıkladı. Fransa'nın başkenti Paris'te 7 ayrı noktaya düzenlenen silahlı ve bombalı saldırılarda resmi açıklamalara göre 129 kişi hayatını kaybetti. 350'den fazla kişinin de yaralandığı saldırıları, terör örgütü DAEŞ üstlendi. Yaralılardan 99'unun durumunun kritik olduğu öğrenildi. Paris'teki terör saldırılarının ardından saldırıyı düzenleyenlerin kaçmaması ve başka teröristlerin girmemesi için Fransa sınırlarını kapattı. Hollande, tüm Fransa'da olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Peki terör örgütü DAEŞ nedir? Kaç yılında kurulmuştur? Haberimizin devamında Paris saldırısıyla ilgili detayları bulabilir, sonunda ise DAEŞ nedir? Sorusunun yanıtına ulaşabilirsiniz.
PARİS SALDIRISINDAN SONRA YAŞANANLAR
Paris'in çeşitli noktalarında peş peşe 7 ayrı terör saldırısı meydana geldi. 129 kişinin öldüğü belirtiliyor. Saldırılarda 99'u ağır 352 kişi yaralandı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande yaptığı açıklamada ülkede olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Fransa'nın bütün sınırları ikinci bir emre kadar kapatıldı.
Silahlı saldırılar, 10. bölgedeki Charonne sokağı ve 11. bölgedeki Bataclan konser salonunda gerçekleşti. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, 10. bölgedeki saldırıda otomobilden çıkan bir kişi, "La Belle Equipe" isimli restoranın bahçesindeki müşterileri otomatik tüfekle taradı. Saldırılar sırasında el bombaları kullanıldığı da gelen haberler arasında.
KONSER SALONUNDA 118 ÖLÜ
Restorandaki saldırının hemen ardından, yine Paris'in doğusunda 11. bölgede yer alan Bataclan adlı konser salonunda da ateş açıldığı kaydedildi. Saldırganlar konser salonunda çok sayıda kişiyi rehin aldı. Polisin düzenlediği operasyonda 3 saldırgan üzerlerindeki bombaları patlattı, 1 saldırgan öldürüldü. Paris Belediyesi, konser salonunda 118 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Saldırı sırasında konser salonunda ünlü bir rock grubunun konseri vardı. Yaklaşık 1500 kişinin olduğu Bataclan konser salonuna saldıran silahlı kişiler; önce el bombaları attı, ardından da içeri girerek yüzlerce kişiyi rehin aldı. Üzerlerinde patlayıcı düzenekler olan saldırganlar, rehin aldıkları kişilerden birçoğunu öldürürken; onlarca kişi de terörle mücadele ekiplerinin düzenlediği operasyonla kurtarıldı.
Bataclan konser salonu, Ocak ayında terör saldırısına uğrayan karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun eski ofisine sadece 200 metre uzaklıkta bulunuyor.
'STADE DE FRANCE YAKINLARINDA ÜÇ PATLAMA'
Fransa-Almanya Euro 2016 hazırlık maçının oynandığı Stade de France'ın çevresinde, biri giriş kapısında olmak üzere, üç patlama meydana geldiği aktarıldı. Patlamalara intihar bombacılarının sebep olduğu düşünülüyor. Reuters'a konuşan bir görgü tanığı, intihar saldırılarından birinin, stadyumun hemen dışındaki bir fast food restoranının önünde gerçekleştiğini söyledi. Bu saldırılarda en az beş kişinin öldüğü bildirildi.
Patlamanın olduğu sırada stadyumda Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da bulunuyordu. Hollande özel ekiplerce stattan uzaklaştırıldı. Stattaki izleyicilerin güvenlik gerekçesiyle çıkışlarına bir süre izin verilmedi.
HOLLANDE DA STATTAYDI
Patlamanın olduğu sırada Fransa ile Almanya arasında oynanan Euro 2016 hazırlık maçının oynandığı Stade de France'de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da bulunuyordu. Hollande özel ekiplerce stattan uzaklaştırıldı. Saldırıların ardından Hollande'ın Antalya'daki G20 Zirvesi'ne katılmayacağı açıklandı.
ORDU SOKAĞA İNDİ
Paris sokaklarında çeşitli yerlerden silah sesleri duyuldu. Paris halkına sokakları boşaltmaları, evlerinin kapı ve pencerelerini kilitli tutmaları çağrısı yapıldı. Fransız ordusu emniyeti sağlamak için Paris caddelerinde önlem almaya başladı. Çevre kentlerden takviye askeri birlikler göreve davet edildi. Ordunun başkentte 1500 asker konuşlandıracağı belirtildi.
Metroların çalışmadığı başkentte halk, sokakta kalanlar için evlerini açtı. Kentteki tüm okul ve üniversiteler tatil edildi. Paris Savcılığı, güvenlik güçlerinin düzenledikleri operasyonlarda toplam 8 saldırganın etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
SEKİZ SALDIRGAN ÖLDÜ
Başlatılan soruşturmalara yakın bir kaynak, AFP'ye yaptığı açıklamada, sekiz militanın öldüğünü söyledi. Saldırganlardan dördünün konser salonunda öldüğünü belirten kaynak, üçünün üzerlerindeki patlayıcıları infilak ettirdiğini, diğerinin de polis tarafından vurulduğunu belirtti. Kaynak, üç saldırganın Stade de France yakınlarında öldüğünü, bir militanın ise Paris'in doğusunda sokakta öldürüldüğünü ifade etti.
SALDIRILAR 7 AYRI BÖLGEDE GERÇEKLEŞTİ
France 24 kanalı polis kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, başkentte toplam 7 ayrı bölgede saldırı ve çatışmaların gerçekleştiğini duyurdu. Stade de France’ın etrafındaki üç ayrı bombalı saldırı ve diğer iki bölgedeki silahlı saldırıların akşam yerel saat ile 22 sularında başlaması, teröristlerin aynı anda, planlı ve koordineli bir şekilde hareket ettiğini ortaya koyuyor.
IŞİD ŞÜPHESİ
Saldırıları henüz üstlenen olmadı ancak Twitter'daki IŞİD destekçileri, kutlama mesajları paylaşarak, eylemlerin terör örgütü tarafından yapıldığını öne sürdü.
ERDOĞAN'DAN PARİS SALDIRISI AÇIKLAMASI
G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla Antalya'ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zirve için hazırlanan basın merkezindeki salonda, Paris'te yaşanan terör saldırısına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. Erdoğan, "Bir dizi terör olayında çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını ayrıca hala devam eden bir rehine krizi olduğunu tesirle öğrenmiş bulunuyorum. Fransız halkına kayıpları için taziyelerimi sunuyor yaralılara acil şifalar diliyorum. Uzun süredir dile getirdiğimiz hassasiyetlerin ne kadar isabetli olduğunu acı bir şekilde göstermiştir. Uluslararası toplum olarak terörizme karşı bir mutabakatın olması gerektiğini hep ifade ettik. Artık terörizmle mücadele konusunda sözün bittiği yerde olduğumuzu hatırlatmak istiyorum" diye konuştu.
OBAMA'DAN SALDIRI SONRASI AÇIKLAMA
ABD Başkanı Barack Obama Paris'te çok sayıda kişinin ölümüne neden olan saldırın ardından açıklama yaptı. Obama Fransa'nın en eski müttefikleri olduğunu ve yardım için Fransa'nın her zaman yanında olacaklarını açıkladı. Obama'nın açıklamalarından satırbaşları:
Bu bir terör saldırısı.Fransız halkıyla dünya ülkeleriyle teröre karşı savaşmaya devam edeceğiz. Şu an detayları bilmiyoruz. Şu anda durum hala çok ciddi. Şu anda Fransa Cumhurbaşkanının yoğun olduğunu düşünüyorum henüz kendisini aramadım. Bu gerçekten çok can yakıcı bir durum. Bunun Nasıl olduğunu biliyoruz. Fransa'nın yanında olacağız. Önümüzdeki günlerde neler olup bittiğini anlayacağız. Önümüzdeki günlerde Fransız yetkililerden bilgi alacağız.
ABD ALARMDA
Paris'teki saldırıların ardından ABD'nin büyük kentlerinde benzer saldırı olasılığına karşı güvenlik önlemleri artırıldı. New York Polis Teşkilatı'ndan yapılan açıklamada, kente yönelik bilinen bir tehdidin söz konusu olmadığı ancak her ihtimale karşı güvenlik önlemlerinin üst düzeye çıkarıldığı belirtildi. Bazı bölgelere daha fazla polisin görevlendirildiği belirtilen açıklamada, halkın ve ziyaretçilerin yoğun olduğu bölgelerde de önlemler alındığı, Fransa devlet kurumlarının olduğu adreslerdeki güvenliğin artırıldığı ifade edildi. New York Valisi Andrew Cuomo, tüm güvenlik güçlerine teyakkuzda olmaları emri verdi. New York'ta Dünya Ticaret Merkezi de saldırı nedeniyle Fransız bayrağının renkleri ile aydınlatıldı. Los Angeles, Chicago ve Philadelphia'da da bilinen bir tehdit olmamakla birlikte polisin ihtiyaten güvenlik önlemlerini artırdığı belirtildi. Başkent Washington DC'de de Fransız Büyükelçiliği ve diğer Fransız kuruluşlarının çevresinde önlemler üst düzeye çıkarıldı.
DAVUTOĞLU'NDAN PARİS AÇIKLAMASI
Başbakan Ahmet Davutoğlu Twıtter hesabından Paris'teki saldırıya ilişkin, "Teröre karşı Fransa ile dayanışma içindeyiz. Kurbanların yakınlarına ve Fransız halkına başsağlığı diliyorum. Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Paris'teki alçak saldırının hedefi tüm insanlıktır. Türkiye olarak, bu saldırıyı nefretle kınıyoruz" açıklamasında bulundu. Başbakan Davutoğlu, Paris'teki saldırılarla ilgili sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından açıklamada bulundu. Davutoğlu, açıklamasında, şunları kaydetti:
"Paris'teki alçak saldırının hedefi tüm insanlıktır. Türkiye olarak bu saldırıyı nefretle kınıyoruz. Teröre karşı Fransa ile dayanışma içindeyiz. Kurbanların yakınlarına ve Fransız halkına başsağlığı diliyorum."
BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA
Başbakanlık, Paris'teki saldırılarla ilgili, "Bu saldırılar sadece Fransa halkına değil tüm insanlığa, demokrasiye, özgürlüklere ve evrensel değerlere yönelmiştir" açıklamasında bulundu. Başbakanlık'tan, Paris'teki saldırılarla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "insanlık dışı, alçakça terör saldırılarını şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz" ifadesi kullanıldı. "Fransa halkının acısını yürekten paylaşıyoruz" değerlendirmesi yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu saldırılar sadece Fransa halkına değil tüm insanlığa, demokrasiye, özgürlüklere ve evrensel değerlere yönelmiştir. Terörün dini, milliyeti, temsil ettiği herhangi bir değer yoktur. Terörizm insanlığa karşı suçtur.?
Türkiye terörle mücadelede Fransa ve tüm dost ve müttefik ülkelerle tam bir dayanışma içindedir. Hep birlikte bu alçaklara karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz."
ARINÇ: İNSANLIK SUÇUDUR
Başbakan eski Yardımcısı Bülent Arınç, Twitter hesabından Paris'teki terör saldırıları ile ilgili Fransa halkına başsağlığı diledi. Arınç, "Terör bir insanlık suçudur ve hiçbir dinle veya ırkla birlikte anılamaz. Hiçbir gerekçe terörü meşrugösteremez ve hiçbir kılıf terörün akıttığı kanı, gözyaşını örtemez" dile yazdı. Arınç, Fransa'da son bilgilere göre 140 kişinin öldüğü terör saldırılarına ilişkin tweetlerinde terör eylemlerinin insanlığı hedef aldığını ve bu eylemlerin tüm insanlığı mağdur ettiğini vurgularken şöyle devam etti;
"Teröre karşı tüm dünya devletlerinin aynı kararlılık ve hassasiyetle mücadele etmeleri gerektiği bir kez daha acı bir şekilde ortaya çıkmıştır. Terör dünyanın her coğrafyasında kötüdür ve nerede ortaya çıkarsa çıksın aynı acıyı tattırır. İnsanlığın bu acıyı bir daha yaşamaması temennisi ile Fransa halkına başsağlığı diliyorum."
PARİS SALDIRILARINI IŞİD (DAEŞ) ÜSTLENDİ
IŞİD'den yapılan açıklamada, saldırıların, "üzerlerinde patlayıcı düzenek bulunan ve makineli tüfek taşıyan" sekiz militan tarafından düzenlendiği belirtildi. IŞİD, katliamın, "Fransa'nın mevcut politikalarını sürdürmesi halinde en büyük hedef olarak kalmaya devam edeceğini göstermek için yapıldığını" ifade etti. Açıklamada, kanlı eylemin, "IŞİD kontrolündeki topraklara düzenlenen hava saldırılarına ve Hazreti Muhammed'e yapılan hakaretlere cevap olarak" gerçekleştirildiği belirtildi. Reuter IŞİD tarafından yayınlanan bir videoda IŞİD destekçilerinin Fransa'ya saldırı düzenlemeye teşvik edildiğini bildirdi. Ayrıca IŞİD'e yakın sosyal medya hesaplarından Paris saldırılarını konusunda tweetler atıldı. Bu hesaplardan Paris saldırılarıyla ilgili 'intikam' mesajları yayınlandı.
DAEŞ NEDİR, KİMDİR?
Irak ve Şam İslam Devleti ya da kısaca IŞİD (Arapça telafuz ile DAEŞ) Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren bir silahlı terör örgütüdür ve kendini İslam devleti olarak tanımlamaktadır. Suriye ve Irak’taki çeşitli petrol rezerveleri üzerinde kontrol sağlayan IŞİD (DAEŞ) dünyanın en zengin terör grupları arasında gösterilmektedir.
IŞİD (DAEŞ) NASIL KURULDU?
Irak Savaşı’nın ilk senelerinde kurulan ve 2004 yılında El-Kaide’ye bağlılığını ilan eden DAEŞ bir süre sonra Irak El-Kaidesi adını aldı. DAEŞ genelde Sünnî topluluklar olmak üzere Mücahidîn Şûra Konseyi, el-Kaide, Jaysh el-Fatiheen, Jund el-Sahaba, Katbiyan Ansar el-Tevhid vel Sunnah, Jeish el-Taiifa el-Mansoura gibi farklı isyancı gruplardan meydana gelmektedir. Şubat 2014′te, sekiz aylık uzun bir güç mücadelesinden sonra, el-Kaide, DAEŞ ile bütün bağlarını kestiğini duyurmuştur.
Irak Savaşı’nın yoğun olarak yaşandığı dönemlerde DAEŞ, Irak’ın Anbar, Nineve, Diyala, Babil, Kerkük ve Selahaddin illerinde büyük etkinlik gösterdi. Bakuba’yı başkent ilan eden DAEŞ, halen devam eden Suriye İç Savaşı’nda Suriye’nin İdlip, Rakka ve Halep bölgelerinde varlık göstermektedir.
Suriye İnsan Hakları Gözleme örgütünün raporuna göre Ağustos 2014′te DAEŞ’in Suriye’deki savaşçı sayısının 50.000, Irak’ta ise 30.000′dir. CIA ise Eylül 2014′te örgütün Suriye ve Irak’ta toplam 20.000 ile 31.500 arasında savaşçıya sahip olduğunu açıkladı.