Terör örgütünün 16 yıl önce katlettiği 19 köylü anıldı

BİNGÖL (İHA) - Bingöl'ün Solhan ilçesinde, PKK terör örgütü tarafından 16 yıl önce köylerine giderken araçlarından indirilerek katledilen 19 vatandaş düzenlenen törenle anıldı.

Solhan Kaymakamlığı ile Bingöl Şehit Aileleri, Malulleri ve İnsan Hakları Derneği (BİŞHAK) tarafından ortaklaşa düzenlenen anma programı, katliamın meydana geldiği Solhan ilçesi Hazarşah köyü Aksakal mezrası Çeşme mevkiinde yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan anma programda, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Hazarşah Köyü Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Üstçavuş Mustafa Şahin, bundan 16 yıl önce Hazarşah kırsalında güvenlik kuvvetleriyle PKK terör örgütü arasında çıkan çatışmada 19 teröristin ölü, 1 teröristin ise yaralı olarak ele geçirildiğini hatırlattı.

Reklam
Reklam

Terör örgütünün bu olayı Hazarşah köylülerine mal ederek, masum insanların yolunu keserek kurşuna dizdiğini belirten Şahin, "20 Ekim 1992 tarihinde akşam saat 17.00 sıralarında Aksakal Mezrası Çeşme mevkiinde pusu kuran teröristler, köy aracını durdurup uzun namlulu silahlarla vatandaşlarımızı taramışlar. Olayda 19 kişi şehit olmuş, 7 kişi de yaralanmıştır" dedi.

BİŞHAK Başkanı Ziya Sözen ise, 'Şehitlerin vurulunca değil, unutulunca ölür' gerçeğinden yola çıkarak bu anma programlarını düzenlediklerini ifade etti. Sözen, "Bir yandan şehitlerimizi unutmadığımızı göstermek, diğer yandan bu anma programlarını yaparak PKK terör örgütünün kirli ve kanlı geçmişini gelecek nesillere gösterme çabası içerisindeyiz. Bu anıtın önünden geçecek bütün duyarlı insanlar PKK 'ya lanet okuyacak, PKK 'nın kirli yüzünü bir kez daha görecektir" ifadelerini kullandı.
PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirilen katliamda yakınlarını kaybeden Hazarşah köyü halkına başsağlığında bulunan Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise, tüm şehitlere Allah'tan rahmet dileyerek, ailelerin çocuklarına sahip çıkması gerektiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Vali Balkanlıoğlu; "Ülkemizi bölmek isteyen dağdaki teröristler en fazla 5-6 yıl sonra vurulup öldürülürken, onları yönetenler Avrupa ülkelerinde sevki sefa içinde istedikleri gibi yaşıyorlar. Kandırılarak dağa götürülen bu kişiler 10-15 kişilik gruplar halinde mağaralarda kalıyor. Bu gurupların arasında 4-5 bayan da var. Burada namus kavramı kalır mı? Erkek-kadın ayırmaksızın aynı yerde yatıp kalkan bu teröristlerde din iman nerede? İşte bu dinsiz ve imansız teröristlerden çocuklarımızı korumamız lazım. Burada en büyük görev ailelere düşüyor. Çocuklarımıza sahip çıkarak terör tuzağına düşmelerini önlemeliyiz. Devlete, millete kötülük yapmak isteyen herkese ve başta PKK illeti olmak üzere nefretlerimi tekrar buradan bildirmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından protokolün de katıldığı telin yürüyüşü yapıldı. Anıtın önünden Hazarşah köyüne kadar ellerinde Türk bayraklarıyla yaklaşık 2 kilometre yürüyen kalabalık, sık sık 'Kahrolsun PKK 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' şeklinde sloganlar attı.

Reklam
Reklam

Anma programa İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Güray Alpar, AK Parti Bingöl milletvekilleri Cevdet Yılmaz ve Yusuf Coşkun, Solhan Kaymakamı Yaşar Aksan, daire müdürleri, köylüler ve çok sayıda vatandaş katıldı.