Terör örgütünün ormanları hedef alması polisi harekete geçirdi

Türkiye'nin değişik bölgelerinde son dönemde çıkan orman yangınlarının ardında, terör örgütü PKK'nın parmağı olduğu tespit...

Türkiye'nin değişik bölgelerinde son dönemde çıkan orman yangınlarının ardında, terör örgütü PKK'nın parmağı olduğu tespit edildi. Birçok yangının failini yakalayan güvenlik güçlerinin soruşturmalar sonucunda yangınların terör örgütü üyelerince çıkarıldığı sonucuna varması, illerdeki terörle mücadele ekiplerini alarma geçirdi. İzmir'de iki orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatan ekipler, bunları çıkardığı iddiasıyla ikisi terör örgütü üyesi üç kişiyi gözaltına aldı. Adliyeye sevk edilen üç zanlı tutuklandı.
Son dönemde tırmanışa geçen terör saldırıları, orman yangınlarını da içine almaya başladı. Terör örgütü üyeleri ve sempatizanları, çeşitli bölgelerde orman yangınları çıkararak Türkiye'nin akciğerlerini yakmaya çalışıyor. Orman Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre yangınların yüzde 12'si kasıtlı çıkarılıyor. 2011 Ocak ayından bugüne kadar Türkiye genelinde 285 orman yangını çıktı, bunlarda 214 hektar alan zarar gördü. 2010 yılında ise 457 yangında 351 hektar alan zarar görmüştü. Bu yılki yangınların beş tanesinin çıkış sebebi olarak terör gösterilirken 73'ünün sebebi ise bilinmiyor. Uzmanlar, bunlardan birçoğunun da terör kaynaklı olduğunu düşünüyor.
İzmir'in Foça ilçesinde iki orman yangını çıkaran ikisi terör örgütü üyesi üç kişinin tutuklanmasından sonra son dönemde çeşitli yerlerdeki yangınlar da mercek altına alındı. Bu olaydaki zanlıların Hakkari'den geçen cuma günü İzmir'e geldiği, iki gün bir otelde konakladığı ve pazar günü Foça'ya geçtiği belirlenmişti. Zanlılardan M.Ö.'nün terör örgütü üyesi olduğu, örgüt adına eyleme ve gösterilere katıldığı belirlenirken F.T.'nin sırt çantasında da örgüt dökümanları ele geçirilmişti.
Terör örgütü üyeleri ve sempatizanlarının çıkardıkları yangınlar arasında, geçen temmuz ayında Hatay'ın Dörtyol ilçesindeki orman yangını da bulunuyor. Buna müdahale eden ekiplerin araştırmaları sonucu, yangını terör örgütü üyelerinin çıkardığı anlaşılmıştı. Balıkesir'in Havran ilçesinde yine temmuz ayındaki orman yangınıyla ilgili soruşturmayı tamamlayan uzmanlar da yerleşim yerleri dışında çıktığı ve terör örgütü bağlantılı olabileceği sonucuna vardı. Terör örgütü tarafından çıkarılan orman yangınlarının en yoğun olduğu bölge ise Güneydoğu Anadolu.
İstatistiklere göre Türkiye'de son 10 yılda çıkan orman yangınlarının yüzde 94'ü insan kaynaklı. İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, yoğunlukla mayıs ile eylül arasındaki yaz döneminde yangınların arttığını belirterek, "Ağustos, sıcak ve kuru havayla birlikte nem oranının düşmesi sebebiyle yangınlar açısından en riskli dönem." diyor.
İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü yetkilileri, bölgedeki orman yangını soruşturmalarında kendilerinin de görev yapacağını açıkladı. Polis, uzmanların yangının sabotaj sonucu çıktığı yönünde rapor vermesi halinde geniş çaplı soruşturma yürütecek. Bu çalışmanın sadece İzmir'le sınırlı kalmayacağı, yurdun değişik noktalarında çıkan yangınlarda da aynı şekilde uzman raporları doğrultusunda soruşturma yürütülebileceği belirtildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz