Teröristler artık vurup kaçamayacak!

8 aşamalı 'vur izni' bürokrasisi kaldırıldı. Peki bu ne anlama geliyor? Cevabı çok önemli..

Genelkurmay Başkanı'na kadar uzayan 8 aşamalı 'vur izni' bürokrasisi kaldırıldı. Heron'un tespit ettiği teröristler için 2 saatte çıkan 'vur' emri Orgeneral Özel'in yeni uygulamasıyla 15 dakikada çıkacak.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, terörle mücadele konusunda bir ilke daha imza atarak astlarına büyük bir yetki devri gerçekleştirdi. Heron'ların tespit ettiği teröristler için "vur" emrinin Genelkurmay Başkanı katına kadar iletildiği 8 kademeli sistem, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in emriyle kaldırıldı. Heron tespitinin gerçekleştiği an vur emrini verecek merkez artık Diyarbakır oldu. Daha önce en az 2 saatte çıkan 'vur' emri, yeni sistemde 15 dakikada çıkıyor.
**"EMİR ZAMANINDA GELMEDİ"**
Çok sayıda şehidin verildiği Aktütün ve Gediktepe baskınlarında, İnsansız Hava Araçları'nın teröristleri görüntülediği ancak "vur emrinin" zamanında gelmediği görüntüleriyle ortaya çıkmıştı. Görüntülerin internette yayınlanması sonrasında başka baskınlarla ilgili de benzer görüntüler yayınlandı. İHA'ların teröristleri tespitinden sonra yaklaşık 2 saat süren vur emri süreci yoğun eleştirilere neden oldu.
Bu hantal yapının değiştirilmesi konusundaki öneriler eski Genelkurmay Başkanları Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Orgeneral İlker Başbuğ döneminde dikkate alınıp ortadan kaldırılmadı ve sistem aynen devam ettirildi. Orgeneral Necdet Özel'in Kavaklı Operasyonu öncesinde verdiği ve Kazan Vadisi Operasyonu'nda da uygulanan emirle, bu hantal yapı ortadan kaldırıldı.
**8 AŞAMALI SİSTEM**
Heronların tespit ettiği teröristleri Hava Kuvvetleri uçaklarının vurması için emirin iki saatte çıktığı bazen de Genelkurmay Başkanı'na ulaşılamadığı durumda emrin verilemediği sistem şu şekilde işliyordu:
1. Havada dolaşan İHA, yerde bir hedef görüyor. İzleme merkezi hedefin terörist olduğuna karar veriyor.
2. İzleme merkezi terörist unsuru 2. Ordu (Malatya) Karargahı'na bildiriyor.
3. Ordu, 2. Hava Kuvveti'nden (Diyarbakır) uçak isteğinde bulunuyor.
4. Hava Kuvveti, Hava Kuvvetleri Karargahı'na durumu bildiriyor.
5. Hava Kuvvetleri Karargah görevlisi, acil kaydıyla aldığı bilgiyi Hava Kuvvetleri Komutanı'na arz ediyor.
6. Hava Kuvvetleri Komutanı uçağın kalkmasını uygun görürse Genelkurmay Başkanlığı'na bildiriyor.
7. Genelkurmay Başkanlığı'nın onay vermesinin ardından uçak kalkıyor.
8. Ortalama 2 saat süren bu işlem sonucunda F-16 savaş uçakları belirtilen koordinatta terörist kalmışsa vuruyor.
Bu yöntemle geçtiğimiz yıl Dağlıca kırsalında 21.30'da belirlenen terörist gruba yönelik hava akını ancak saat 23:00'te gerçekleştirilebilmişti.
Anahtar Kelimeler: