ANKARA (İHA) - Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Terörle Mücadele Yasa Taslağı'nı incelemek ve son şeklini vermek üzere AK Parti bünyesinde oluşturulan komisyon, çalışmalarını son aşamaya getirdi.
Komisyon, tartışmalara yol açan Terörle Mücadele Yasa Taslağı'nı temel hak ve özgürlükler açısından 'sakıncalı' buldu. Taslağın ilk bölümünde yer alan hükümlerin yeni Türk Ceza Kanunu (TCK)'nda da bulunduğunu, bu nedenle aynı maddelere gerek olmadığına karar veren komisyon, taslağın 'önleyici tedbirler' bölümünü de uygun bulmadı.
Komisyon ayrıca, terör tanımının yeniden değiştirilmesinin sakıncalı olduğunu, silahsız eylemler ve bireysel eylemlerin terör sayılmasının doğru olmadığına karar verdi.
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Terörle Mücadele Yasa Taslağı'nı siyasi süzgeçten geçirmek üzere kurulan komisyon, önümüzdeki günlerde raporunu tamamlayacak. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat başkanlığında oluşturulan komisyonda Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ve Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu görev alıyor.
Çalışmalarında sona yaklaşan komisyon, 23 Eylül Cuma ve 26 Eylül Pazartesi günü raporunu partinin en yetkili karar organı olan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Başbakan Erdoğan'a sunacak.
Komisyon, suç işlendikten sonra suçun unsurlarını, soruşturma usullerini ve terörün finansmanıyla ilgili konuları kapsayan Terörle Mücadele Yasa Taslağı'nı hem siyasi hem AB süzgecinden geçirdi. Taslaktaki birçok maddeyi ayıklayan komisyon, bazı maddelere de gerek olmadığını kararlaştırdı. Terör tanımının değiştirilmesine ve yeni bir terör tanımının yapılmasını doğru bulmayan komisyon, "Bireysel ve silahsız eylemleri terör saymak doğru değil. Terör ayrı bir suçtur.
Ceza Kanunu'nda suç tiplemesi yapılmıştır. Bütün suç tiplemelerini terör olarak tanımlamak doğru değil. Bu belirsizliğe yol açar. Belirsizlik de temel hak ve özgürlükleri mahsurlu hale getirir" uyarısında bulunacak.
Taslağın ikinci bölümünde yer alan 'önleyici tedbirler'e de gerek olmadığını tespit eden komisyon, sıkıyönetimi getireceği endişesi nedeniyle tartışılan maddelerin temel hak ve özgürlükleri kısıtladığı görüşünü ortaya koydu. Temel hak ve özgürlüklerin salt bir anlam ifade etmeyeceğini, güvenliğin de önemli olduğuna dikkat çekilecek raporda, "Güvenlik kadar temel hak ve özgürlükler de önemlidir. İkisi de aynı ölçüde gereklidir.
Terörle Mücadele Yasa Taslağı'nda yeni bir terör suçu tarifi yapmak bu açıdan uygun değil" denilecek. Komisyon bu doğrultuda taslaktaki 'muğlak' ifadeleri ve olağanüstü hali çağrıştıracak maddeleri çıkardı.
AK Parti bünyesinde oluşturulan komisyon ayrıca, taslağın ilk bölümünde yer alan hükümlerin yeni Türk Ceza Kanunu (TCK)'nda da bulunduğunu, bu nedenle aynı maddelere gerek olmadığı konusunda görüş birliğine vardı.