Terörün beslendiği kaynaklar kurutulmalı

GAZİANTEP (İHA) - İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, terörün beslendiği kaynakları kurutmadan terörle mücadelede etkin sonuç alınamayacağını söyledi.
Gaziantep'te, 8 ilin valisinin katıldığı Bölge Valileri Toplantısı'nın açılışında konuşan Aksu, Türkiye'nin hassas bir coğrafyada bulunması nedeniyle uluslararası ilişkilerin odaklandığı bir ülke olduğunu, bu nedenle uzun yıllardır terörle mücadele etmek zorunda kaldığını belirtti. Aksu, "Terörle mücadelede, teröre direnen tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye de önemli ölçüde maddi ve manevi kayıplara uğradı, asker ve polisimizi şehit verdik. Pek çok vatandaşımız canını, malını kaybetti. Doğduğu ve büyüdüğü, geçimini sağladığı köyünü, mezrasını, evini, işini terk etmek zorunda kaldı" dedi.

Reklam
Reklam

Aksu, terörün beslendiği ortam ve koşullar ortadan kaldırılmadan terörle mücadelede kesin sonuca ulaşmanın mümkün olmadığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu nedenle terörü besleyen sosyo-ekonomik problemleri çözmek için azami gayret gösteriyoruz. Bütün imkanlarımızı seferber ediyor, gerçekçi ve uygulanabilir bölgesel kalkınma projelerini hayata geçiriyoruz. Türkiye'yi her bir köşesiyle mamur hale getirmek için çalışıyoruz. Bu çerçevede hükümetimiz döneminde önemli projeler gerçekleştirildi. Ülkenin dört bir yanında eğitim, sağlık, adalet, güvenlik, ulaşım, toplu konut, tarım, hayvancılık alanlarında atılan adımlarla her geçen gün refah seviyesi yükselen bir Türkiye'yi yakalamak üzereyiz. Sağlanan huzur ortamında vatandaşın devlete verdiği desteğin devam ettirilmesi için devlet-vatandaş ilişkilerini sıcak tutacak tedbirler alınmasında yarar bulunmaktadır. En değerli sermayemiz de bu milletin tek tek evlatları olarak aramızdaki sevgi ve kardeşlik bağlarının gücüdür. Zira biz birlikte gülüp birlikte ağlamış, bu vatan için kader birliği yapmış, akrabalık bağlarıyla iç içe geçmiş büyük bir aileyiz."

Reklam
Reklam

Yaşadıkları acı tecrübeden bildiklerinin, bir ülkeyi terörle mücadelede başarılı ve etkin kılan asıl gücün o ülkenin demokrasiye, barışa, insan haklarına ve evrensel değerlere inanç ve bağlılığı olduğunu ifade eden Aksu, "Bayrağımızın dalgalandığı her yerde herkesin birinci sınıf vatandaş olması, özgürlüklerin tam ve hakim olması, hukuk devletinin bu coğrafyada yerleşmesi ve çocuklarımızın geleceğe umutla bakması en büyük hedefimiz ve rüyamızdır" şeklinde konuştu.

Terör eylemlerine hedef olan ve terörden zarar görenlerin, kendi kusur ve fiillerinin sonucu değil, toplumun bir bireyi olarak teröre hedef olduklarını kaydeden Aksu, "Terör nedeniyle ortaya çıkan zararın paylaştırılması, toplumun diğer kesimleri ile zarara uğramış kişiler arasında fedakarlığın denkleştirilmesi, hakkaniyet ve sosyal hukuk devleti ilkelerinin bir gereğidir. Vatandaşlarımızın uğradığı zararların karşılanması devlete olan güveni pekiştirecek, devlet-vatandaş kaynaşmasını artıracak, terörle mücadeleye ve toplumsal barışa önemli katkılarda bulunacaktır. Bu kapsamda; başta güvenlik olmak üzere çeşitli nedenlerle köylerinden ayrılan ailelerden gönüllü olarak geri dönmek isteyenlerin güvenlik içinde geri dönüşlerinin sağlanması amacıyla 1994 yılında Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) başlatılmıştır. Projenin uygulandığı 14 ilimizde güvenlik gerekçesiyle göç eden yaklaşık 360 bin vatandaşımızdan 127 bin 50 kişinin geri dönüşü sağlanmıştır. Göç eden nüfusun üçte birinin geri dönüşünün sağlandığı göz önüne alınırsa, projenin başarılı bir şekilde uygulandığını söylemek mümkündür" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Aksu, terörle mücadele kapsamında zarar gören vatandaşların zararlarını karşılama konusunda çalışma yürüttüklerini hatırlatarak, "Vatandaşlarımızın maddi zararlarının ulusal ve özellikle uluslararası yargı mercilerine gidilmeksizin hızlı, etkin ve adaletli bir şekilde sulhen karşılanması amaçlanmıştır. Kanunun öngördüğü zarar tespit komisyonları tüm illerimizde göreve başlamışlar ve halen çalışmalar devam etmektedir" dedi.
Aksu, Bölge Valileri Toplantısı'nda ele alınacak olan duble yol çalışmaları, köylerin altyapı projeleri ve suç odakları için potansiyel oluşturan sokak çocukları projeleri hakkında da bilgiler verdi.

Bölge Valileri Toplantısı'nda İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya, Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin tarafından Gaziantep Valiliği yaptığı döneme ait bir fotoğrafı ve kutlu kumaştan yapılan bir kravat hediye edildi.
8 ilin valisinin katıldığı toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.