Ters lale türleri Erzincan’da ıslah ediliyor

Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu, Türkiye’de ilk defa ‘Türkiye Fritillaria L.(Ters Lale) Türlerinde Çeşit Geliştirme ve...

Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu, Türkiye’de ilk defa ‘Türkiye Fritillaria L.(Ters Lale) Türlerinde Çeşit Geliştirme ve Yeni Çeşitlerin Sektöre Kazandırılması’ projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında 41 ters lale türünün ıslahı yapılıyor. Bu türler arasında 2 Hollandalı tarafından Türkiye’den kaçırılmak istenilen ‘Fritillaria michailovskyi’ türü de bulunuyor.

Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda iki etaptan oluşan çalışma kapsamında ters lale ıslahı çalışması başlatıldı. 2006 ile 2009 yılları arasında Türkiye’deki 19 ilden toplanan ters lalelerin 2010 yılında ıslah çalışmasına geçilirken, bu kapsamda 2011 yılında iki Hollandalı'nın Erzurum’un Karayazı ilçesinden toplayarak, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan çıkış yapmak üzere iken araçlarında ele geçirilen 57 adet ‘Fritillaria Michailovskyi’ adlı ters lale türünün de üretimi gerçekleştirildi. Üretilen ‘Fritillaria Michailovskyi’ adlı 500 adet ters lale soğanı sonbaharda Karayazı ilçesindeki doğal alana dikilecek.

Reklam
Reklam

Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu, Türkiye’de ilk defa ‘Türkiye Fritillaria L.(Ters Lale) Türlerinde Çeşit Geliştirme ve Yeni Çeşitlerin Sektöre Kazandırılması’ projesini 2006 yılında hayat geçirdi. TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında; Şu ana kadar 41 lale türünün ıslah çalışması yapılırken, projenin en önemli ayaklarından biri olarak kabul edilen ve geçen yıl Erzurum’dan yurtdışına kaçırılmaya çalışılan “Fritillaria Michailovskyi” adlı ters lale türünün de ıslahı yapıldı. Proje yöneticisi Ziraat Mühendisi Meral Aslay, öncelikle gen havuzu oluşturduklarını ve birçok ili gezdiklerini belirterek; “Türkiye’den bazı illerden ters lale örneklerini doğadan topladık. Bu koleksiyon bahçesinde tüm türleri muhafaza altına aldık. Bunların üretimlerini ve adaptasyon çalışmalarını yaptık." dedi.

Ziraat Mühendisi Meral Aslay, doğadan topladıkları ters lale türlerinin çoğaltımını da yaptıklarını vurgulayarak, “Geçen yıl ‘Fritillaria michailovskyi’ adlı ters lale türü Erzurum Karayazı’dan yurtdışına kaçırılırken yakalanmıştı. Şimdi biz bunun üretimini yaptık. Sonbahar döneminde Karayazı’daki doğal alana elde ettiğimiz yavru soğanları dikeceğiz. Böylece doğal kaynaklarımızı da koruma altına almış olacağız.” açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: