TESEV: Suriyelilerin Türkiye’ye olumlu bakışı azaldı

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından yapılan araştırmaya göre, Suriyelilerin Türkiye’ye karşı olumlu...

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından yapılan araştırmaya göre, Suriyelilerin Türkiye’ye karşı olumlu bakışında geçen yıllara oranla yüzde 50 azalma olduğu ortaya çıktı.

TESEV tarafından yapılan “Ortadoğu’da Türkiye Algısı 201” araştırması sonuçları Karaköy Minervehan’da açıklandı. Araştırma; Mısır, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Libya gibi 16 ülkede 2 bin 323 kişi ile yapıldı. Telefon ve doğrudan görüşme metoduyla gerçekleştirilen araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Suriye ve İran başta olmak üzere bazı ülkelerde Türkiye’ye karşı duyulan yakınlıkta düşüş olmasına rağmen Ortadoğu bölgesinde Türkiye algısının temelde değişmediği görüldü. İsrail ile ilişkilerin gerginliğine rağmen katılımcıların yüzde 77’si Türkiye’nin bölge barışına olumlu katkıda bulunduğunu düşünüyor. Gerginleşen Türkiye-Suriye ilişkilerine rağmen Suriye halkının yüzde 58’i bu görüşü destekliyor.

Reklam
Reklam

Suriye’den 100 yetişkin ile yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 44’ü Türkiye’ye karşı sempati duyduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmada bu oranın yüzde 90 seviyesinde olduğu kaydedildi. Türkiye, bölgede modelliği konusunda sadece yüzde 31’lik destek alabildi. Son bir yıl içerisinde Türkiye’nin gelişmelere verdiği tepki sorulduğunda da katılımcıların sadece yüzde 30’unun olumlu düşündükleri görüldü. Tüm bunlara rağmen Suriye halkının yüzde 58’i Türkiye’nin Ortadoğu barışına katkı yapabileceğine inanıyor.

TESEV Dış Politika Programı Direktörü Sabiha Senyücel Gündoğar, geçen yıl 8, bu yıl ise 16 ülkeyi araştırmaya kattıklarını söyledi. Araştırmacılar en önemli sorunlarını ekonomi olduğunu söylüyor. Türkiye’nin ekonomik olarak 10 yıl içerisinde lider olacağı görüşü hakim olduğunu belirten Gündoğar, “Araştırma ekonomik anlamda Türkiye’den beklenti olduğunu gösteriyor. Bu direk oraya yardım olarak değil, ticari ilişkilerin gelişmesi olarak okumak lazım.” dedi.

Araştırmada Türkiye’nin model olarak alındığını kaydeden Gündoğar, “Türkiye’nin onların sorunlarını anladığını düşünüyorlar. ‘Türkiye bizim adımıza konuşacak doğru ülke’ cevabını veriyorlar. Geçen yılla karşılaştırdınız da Türkiye’nin demokratik yapısına verilen önemi arttığını görüyoruz. Türkiye’nin demokratik yapısı, Müslüman olması ve ekonomisi sebebiyle bölgede beğeniliyor. Katılımcıların yüzde 77’si Türkiye’nin Ortadoğu barışına katkı yaptığını düşünüyor. Bu oranı hiçbir ülke alamadı.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye ile ilgili en düşük rakamlar Suriye’den çıktığını kaydeden Gündoğar sözlerini şöyle tamamladı: “Suriye Türkiye ilişkilerinin durumu değerlendirildiğinde Suriye’den gelen cevaplar düşük olduğu gözlendi. Geçen yıllarda yapılan araştırmada Suriye’den Türkiye’ye olumlu bakış yüzde 90 seviyelerindeydi. Bu yıl yüzde 44 ile Suriye baya aşağıya düştü. Sadece Türkiye’nin model olarak görülmesi yüzde 58 ile nispeten destek alıyor.”

TESEV Başkanı Can Paker ise, şu anda bütün dünyanın Türkiye’nin ekonomisini olumlu yorumladığını söyledi. Türkiye bir odak noktası haline geldiğini ifade eden Paker, Türkiye’nin başarılı bir ekonomi politikası izlediğini bunun da Ortadoğu halkı tarafından net şekilde görüldüğünü sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz