TESK, büyük mağazalar için kanun taslağı hazırladı

Ankara (AA)- Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), uzun süre önce Meclise gelen, ancak bir türlü çıkarılamayan ve kamuoyunda "Hipermarket Yasası" olarak bilinen tasarıya paralel bir yasa taslağı hazırladı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, "Perakende Ticaret ile Esnaf ve Sanatkarlık Hizmetlerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı" adlı çalışma, özellikle büyük mağazalarla esnaf ve sanatkar işletmelerinin kuruluş, faaliyet ve denetlenmelerine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Reklam
Reklam

Taslağa göre büyük mağazaların kuruluşu, Büyük Mağazalar İzin Kurulunun iznine bağlı olacak.

Büyük mağazaların kurulabilmesi için öncelikle imar planlarında ticaret merkezi olarak ayrılmış alanların belirlenmiş olması ve bu alanların büyük mağaza kurulmasına müsait bulunması şartı aranacak.

Ayrıca; faaliyet gösterilecek yerdeki nüfus ve trafik yoğunluğu, faaliyet gösterilecek yerdeki esnaf ve sanatkarlarla küçük ve orta boy işletme yoğunluğu, satış alanları büyüklüklerine göre büyük mağazaların şehir yerleşim merkezlerine ve birbirlerine olan uzaklıkları, büyük mağazaların ulaşım, otopark, sosyal tesisleri ile şehir alt yapısına getireceği yükler dikkate alınacak.

Esnaf ve sanatkar işletmelerinin kuruluşuna ise Belediyeler izin verecek.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, son şeklini verecekleri taslağı önümüzdeki ay hükümete sunacaklarını söyleyerek, "Türkiye'nin her yeri alışveriş merkezi oldu. Alışveriş merkezi çılgınlığı var. Bu pazar 150 milyon dolarlık bir pazar. Yabancının iştahı kabarıyor. Yapılacak tek şey haksız rekabetin önünü kesmek" dedi.

Reklam
Reklam