Teskerenin kabülü Türkiye'nin kredi notunu etkilemez

İSTANBUL (İHA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, Türkiye'de Meclis'in Kuzey Irak'a yönelik askeri bir hareket düzenlenmesi için yetki veren teskereyi onaylaması halinde bunun ülkenin kredi notu üzerinde acil bir etkisini olmayacağını bildirdi.

Türkiye'nin büyük dış dengesizliklerinin ülkenin mali piyasalarını tüketici güvenindeki değişimlere karşı kırılgan hale getirdiğini ifade eden S&P, Türkiye'nin Kuzey Irak'a müdahalesinin, özellikle ABD ile ilişkilerin gerildiği ortamda bir güven krizini tetiklemesinin muhtemel olduğunu da vurguladı. Bununla birlikte ABD ile ilişkiler daha da kötüleşse bile oluşacak piyasa dalgalanmalarının kısa ömürlü olacağını savunan S&P, Türkiye'nin temel göstergeleri üzerinde kalıcı etkininin minimal olacağını ifade
etti.

Reklam
Reklam

Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırımların temel olarak Avrupa ve Ortadoğu kaynaklı olduğunu ifade eden S&P, Türkiye'nin ABD'ye ihracatının ise 2007 Ağustos ayına kadarki 12 aylık dönemde yüzde 4.3 seviyesinde olduğunu belirtti. S&P, Türkiye'nin temel göstergelerinin yapısal reformlardaki güçlü ilerleme kadar, ihtiyatlı makroekonomik ve mali politikalarla da desteklendiğini vurguladı.