TESKOMB Başkanı Akgül: Her Zaman Esnafın Yanındayız

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı A....

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı A. Kadir Akgül, Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (HESOB)’nde esnaf odalarının başkanlarıyla bir araya geldi.

Kadir Akgül, toplantıda yaptığı konuşmada, Suriye’de yaşanan olayların ekonomiye yansımalarından dolayı zor günler geçiren Hatay esnafının sorunlarını dinlemek ve bu sorunlara çare bulmak amacıyla esnaf temsilcileriyle buluştuklarını söyledi.

Türkiye’de yaşanan herhangi bir kriz ortamında, felakette veya herhangi bir sorunla karşılaşıldığında yaşananların ilk önce küçük esnaf ve sanatkârları vurduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Van depreminden en çok etkilenen kesimin esnaf ve sanatkârlar olduğunu belirten Akgül, “Sel felaketlerinde en çok etkilenen kesim yine esnaf ve sanatkârlar oldu. Tabi son günlerde komşularımızla olan münasebetlerde ve komşularımızın içinde bulunduğu ortam ülkemizin büyük bir kesimini rahatsız etmek ile birlikte, en çok sıkıntı Hatay ilimizde baş gösterdi. Hatay’daki esnaf ve sanatkârlarımız bu olayın bir an önce biteceği düşüncesi ile ilk anlarda sabırla bir beklenti içine girdi. Ancak Suriye’deki maalesef bu süreç uzadı. Böyle olunca da bu süreç tüm esnaf ve sanatkârlarımızı derinden etkilemeye başladı.” dedi.

Aynı zamanda TESK’in hükümet nezdinde sorunlara çare ararken, kendilerinin esnaf ve kefalet kooperatiflerinin daha büyük sıkıntıya girdiğini belirten Akgül, şöyle devam etti: “Çünkü esnaf ve sanatkârlar etkilendiği zaman almış oldukları krediler de tekrar geri dönmemeye başlıyor. Bugüne kadar biz esnaf ve sanatkârın bankası olması dolayısı ile Halk Bankası ile çoğu sıkıntılarımızı birlikte atlattık. Her türlü felakette esnaf ve sanatkârların, banka ve TESKOMB olarak onların yanında olduk.”

Reklam
Reklam

Bugüne kadar Türkiye’nin neresinde bir sıkıntı olsa esnaf ve sanatkârların mağdur olmamaları için her türlü tedbiri aldıklarını belirten Akgül, “Bugün Van’da esnaf ve sanatkârlar ile ilgili tüm krediler bir yıl etlenmişti. Kredilerin bir yıl ertelenmesine rağmen, geçen bir yıl süre zarfından sonra tekrar bir ikinci taksitin de birlikte istenmesi yine onlara sıkıntı yarattı. Onu da Halk Bankası ile görüşerek, hazine ile ilgili bakanlıkla görüşmelerimizi yaptık. İnşallah orada da bir netice alacağız. Şimdi de zor durumda bulunan Hatay esnaf ve sanatkârları için ne yapabiliriz, bunu konuşmak için buradayız.” şeklinde konuştu.

Sorunları yerinde görebilmek, tespit edebilmek amacıyla Hatay’a geldiklerinin altını çizen Akgül, “Şu anda esnaf ve sanatkârlarımız için ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız. Hataylı esnaf ve sanatkârlarımızın kullandıkları kredilerin geri ödenmesinin bir yıl ertelenmesi ile ilgili getirisini ve götürüsünü hesap etmemiz lazım. Kefillerin imza gerekliliği üç kanunda birden var. Ama biz onu Halk bankamızın gösterdiği yakın ilgi ile birlikte eşlerin bankaya gelme zorunluluklarını kaldırdık. Kredi kullanımlarında 5 yıl vadeli kredilerin faizlerinde özel indirimlerin olabilir. Bununla ilgili talip hazineyle ilgilidir. Bununla ilgili girişimlerimizi hemen yapacağız. Özellikle Gaziantep, Kilis ve Antakya esnafına vermiş olduğumuz kredilerin kesintilerinin faizlerinin en alt seviyeye indirilmesi ile ilgili çalışmalar yapacağız. Bunun dışında Esnaf ve Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanan esnafımızın borçları ile ilgili yeni yapılandırma yapmamız mümkün. Kooperatiflerin temerrütten dolayı alacaklarının ve faizlerinin affedilmesi gibi konuları ele alabiliriz.” açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: