'Test için gençsin' dediği hastası öldü

Doktorun genç bulduğu için smear testi yapmadığı kadın kanserden öldü.

Becky Ryder, 24 yaşında bazı şüpheleri nedeniyle gittiği doktoru, 'Smear testi için çok gençsin gerek yok' dedikten iki yıl sonra rahim boynu kanserinden hayatını kaybetti.

15 ay sonra gittiği başka bir doktor ise Ryder'a kanser teşhisinde bulundu. Bu teşhisin ardından aylar süren radyoterapiye ve kemoterapiye rağmen hayatını kaybetti.

İngiliz hükümeti 2003 yılında yaptığı yönetmelik değişikliği ile smear testlerinin 25 ve üstündeki kadınlara yapılmasını kurala bağlamıştı.
Şimdi İngiltere'de faaliyet gösteren The Mercedes Curnow Vakfı hem bu yaş sınırının kaldırılması için kampanya yürütüyor hem de kendi olanaklarıyla 25 altı kadınların smear testlerini finanse ediyor.
**ÖLÜM ORANINI YÜZDE 70 AZALTIYOR**
1940’lardan bu yana, rahim boynu kanseri olan kadınlarda ölüm oranı yüzde 70 azaldı. Bunun en önemli nedeni, kadınların çoğunun ‘PAP smear testi’ ile taranması.
Tamamen yanılmaz bir yöntem olmasa da, ‘PAP smear testi’, rahim boynu kanserinin yüzde 95’ini ortaya çıkarıyor.
Pap Smear Test, rahim ağzı kanseri için yapılan bir tarayıcı test. Şikayeti olmayan, 18 yaşını doldurmuş ve seksüel yaşamı başlamış bayanlara, yılda bir yapılıyor.
**NASIL YAPILIR?**
Test, jinekolojik muayene esnasında, bir özel fırça veya tahta çubuk yardımı ile rahim ağzı bölgesinden salgı alma esasına dayanıyor. Kesinlikle cerrahi bir işlem değil. Dokuya zarar vermeyen ve acı uyandırmayan bir uygulama. Sürüntü materyali olan salgı, lam denilen ince bir cam üzerine yayılıp, patologa gönderilir. Patoloji laboratuvarında boyama işlemlerinden geçirilen cam, mikroskop altında incelenerek, değerlendirilir. İnce yayma teknikle, Human Papilloma Virus(HPV) tayini de yapılır.
**NASIL DEĞERLENDİRİLİR?**
Değerlendirmede, biri klasik ve eski olan, Class 1, 2, 3, 4 ve 5 olarak isimlendirilen beş sınıf esasına dayanılan, sınıflandırma yöntemi, diğeri ise Bethesda sistemi denilen yeni yöntem kullanılır. Amaç, normal hücreleri, atipik hücreleri veya ara hücreleri, tanımlanıp daha ileri tetkik veya takip konusunda tavsiye bildirmektir.
**İNCE YAYMA PAP SMEARİN AVANTAJİ NEDİR?**
İnce yayma teknikde daha ayrıntılı ve temiz inceleme olanağı kazanılır. İltihabi hastalıkların etkenleri de tanınabilir. Sonuçlar daha açıktır.
Ayrıca, Pap test sonucu anormal çıkarsa, hasta tekrar çağrılmaksızın, alınmış salgısından HPV DNA testi yapılabilir. HPV pozitif çıkan hastalarda saptanan kanser öncesi hastalıklar, kansere değişebilecek şiddetde kabul edilir. Rahim ağzı kanserinin oluşmasında, büyük oranda HPV rol alır.
**ÖNEMİ?**
Genelikle rahim ağzı normal hücrelerin, kanser hücrelerine geçişi ani değildir. Belirti verneyen ve pre-malin denilen, kanser öncesi hastalıklar, yılda bir Pap test yaptıranlarda, bu dönemde farkedilir. Kanser öncesi hastalıkların tedavisi çok kolay ve çok başarılıdır. Hasta, kanser teşhisi almadan fark edilmiş ve büyük tedavi işlemleri gerektirmeden tedavi edilmiş olur. Gelecek olan bir kanserden de kurtulur. Pap Smear Testi, yılda bir yaptırabilen ve bu uygulamayı tüm popülasyona ulaştırabilen uygar ülkelerde Rahim Ağzı Kanseri (Serviks Kanseri)ne rastlamak nadirdir.
**NE SIKLIKLA YAPILMALI?**
Normal kabul edilen, şikayeti olmayan ve daha önceki Pap smear testleri normal çıkan bayanlara yılda bir uygulanır. Şüpheli sonuç alınan durumlarda, eğer ileri bir tetkik yapma gerekliliği yoksa, daha sık aralıklarla yapılabilir. Pap smear testin normal rapor edilmesi, hastanın genital normal olduğunu kanıtlamaz. Rahim üst kısmı ve yumurtalık kanserlerini taramaz.
Ayrıca jinekolojik muayenenin yapılması, rahim üst kısmı, ve yumurtalıklara ait değerlendirme için de sonografik incelemeden geçmesi, yıllık kontrol açısından önem taşır
Anahtar Kelimeler: