Testi içinde gömülü iki çocuk mezarı bulundu

Türkiye'nin ilk ada müzesi olması beklenen Zeytinliada kazı alanında ''Urne'' diye adlandırılan testi içinde gömülü ''iki çocuk mezarı'' ile sit alanında ''demirci fırını'' gün ışığına çıkarıldı.

Türkiye'nin ilk ada müzesi olması beklenen Zeytinliada kazı alanında ''Urne'' diye adlandırılan testi içinde gömülü ''iki çocuk mezarı'' ile sit alanında ''demirci fırını'' gün ışığına çıkarıldı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, Erdek Zeytinliada'da sürdürdükleri kazı çalışmalarında önemli yeni buluntulara ulaştıklarını açıkladı.

Çalışmalarının, adanın güneydoğu bölümünde sürdüğünü vurgulayan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazılar sürdükçe tarihin tüm zenginlikleriyle karşılaştıklarını belirterek, ''Bu bölümde, 'Büyük Ayazma', ya da 'Sarnıç' olarak adlandırdığımız bölümün önünde, yüksek bir dolgunun tabanında, 2,5-3 metre derinlikte, 'Soğuk Demirci Fırını'nı ele geçirdik. Demir cüruflarıyla ve yanında sıcak demir soğutma bölümüyle birlikte gün ışığına çıkardığımız, Bizans döneminde de kullanılan bu fırın, Roma ve Bizans dönemlerinde yaşayanların, adadan hemen hemen hiç çıkmayarak, tüm sosyal yaşamları ve gereksinimlerini kendi bünyelerinde gerçekleştirdiklerini ortaya koyuyor'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Doç. Dr. Nurettin Öztürk, yine son günlerdeki kazı çalışmaları sırasında ''Urne'' ismi verilen iki çocuk mezarına rastladıklarını dile getirerek, şu açıklamayı yaptı:

''Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğunu belirlediğimiz bu iki mezara, 'Büyük Mağara' dediğimiz buluntunun devamında, toprağın 2,5 metre derinliğinde ulaştık. Henüz 1 yaşını doldurmadıklarını tespit ettiğimiz çocuklardan birinin kafatası var, diğerinin ise yoktu. Bu çocuklar, küçük bir testiyi andıran Urne dediğimiz kaplarla toprağa gömülmüştü.''

Adanın 1/3'lük alanına yayılan çok sayıda mezarlardan çıkardıkları kafatasları, kemik parçaları ve iskeletleri, incelenmek üzere Sivas Üniversitesi Dekan Yardımcısı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Fadime Suata Alpaslan'a göndereceklerini belirten Öztürk, devamında şunları söyledi:

''İnceleme sonunda, adadaki bu insanların yaşamlarını hastalıktan mı, savaş sırasında mı yitirdikleri, yoksa normal ölümlerden sonra vasiyetleri nedeniyle mi buraya gömüldükleri belirlenecek. Biz, bu adadaki ölümlerin büyük bölümünün, hastalık sonucu olduğunu tahmin ediyoruz ama son sözü bu konudaki araştırmalar ortaya çıkaracak.''

Reklam
Reklam

Ayrıca, adada 'Bothros' ismi verilen 'Kutsal çöplük'ten çıkan seramik parçalarını yıkadıklarını, önümüzdeki günlerde bunların çizimlerinin de yapılacağını vurgulayan Öztürk, ''Arkeopark projesi kapsamında Zeytinliada, ülkemizin ilk 'Ada Müzesi' konumuna gelecek. Adada, bir müze oluşturulması iznini de gerekli kurumlardan aldık. Bir süre sonra turizme açmayı planladığımız Zeytinliada'nın, önümüzdeki yıllarda din ve vicdan turizmi yönünden Erdek'e büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum.'' dedi.

Öte yandan, 4 Temmuz'da başlayan Zeytinliada ören yerindeki kazılar, 25 öğrenciyle sürdürülüyor. Kazı ekibi başkanı Doç. Dr. Nurettin Öztürk, bu yılki kazıların 10 Eylül'de sona ereceğini sözlerine ekledi

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz