Teşvik damgası...

CEO’su katıldığını ve 27 firmanın toplam cirosunun 465 milyar dolar ve 961 bin kişiyi istihdam sağladığını bildirdi

Ekonomi Bakanı ve Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan, "Çinli CEO’lar Türkiye’de başta otomotiv, enerji, telekomünikasyon, havayolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı ve bankacılık sektörleri başta olmak üzere pek çok alanda yatırım yapmak istediklerini dile getirdiler" dedi.

Ekonomi Bakanı ve Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığı’nda Shangay’da gerçekleştirilen Çinli yatırım şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi. Çağlayan’ın, Türkiye’nin yeni teşvik sistemi ve Türkiye’nin yatırımcılara sunduğu fırsatları anlattığı toplantıya, otomotiv, enerji, telekomünikasyon, havayolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı ve bankacılık sektörleri olmak üzere Çin’in önde gelen 27 firmasının CEO’su katıldı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, toplantıya Çin’in önde gelen 27 firmasının CEO’su katıldığını ve 27 firmanın toplam cirosunun 465 milyar dolar ve 961 bin kişiyi istihdam sağladığını bildirdi. Çağlayan, "Çinli CEO’lar Türkiye’de başta otomotiv, enerji, telekomünikasyon, havayolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı ve bankacılık sektörleri başta olmak üzere pek çok alanda yatırım yapmak istediklerini dile getirdiler" dedi.

Reklam
Reklam

Yeni teşvik sisteminden yararlanmak isteyen Çinli firmaların Türkiye’ye artan ilgisinin önümüzdeki dönemde yatırıma dönüşeceğine inandığını belirten Çağlayan, CEO’larla yapılan görüşmede, enerji sektöründe faaliyet gösteren firmalardan birisinin Türkiye’de enerji ihalelerinde yer almak istediğini, Başkent Gaz ihalesiyle özellikle ilgilendiklerini dile getirdiğini söyledi. Tren ekipmanları ve lokomotif üreten bir firmanın ise Yüksek Hızlı Tren ihalelerinde yer almak istediğini, bu alanda Türkiye’de üretim ve bakım için yatırım yapma konusunda çalıştıklarını vurgulayan Çağlayan, otomotiv ve iletişim alanında faaliyet gösteren firmanın ise elektrikli araç üretimi ve iletişim alanında yatırım yapmak istediğini belirtti. Bakan Çağlayan, "Türkiye’de Ar-Ge merkezi bulunan firma, lojistik ve depolama alanında yeni yatırım yapacağını, iletişim sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade etti. Nükleer enerji sektöründe faaliyet gösteren firma, nükleer enerji güvenliği konusunda işbirliği yapmak istediğini belirtti. Halen yurtdışında 10 binden fazla istihdamı bulunan ve demir çelik sektöründe faaliyet gösteren firma, demir çelik alanında yatırım planı içinde olduğunu açıkladı. Çin’in en büyük 105 firması olan ve ulaştırma alanında faaliyet gösteren firma, Edirne-Kars yüksek hızlı tren projesine ilgi duyduğunu ve demir ipek yolu projesinde yer almak istediğini belirtti" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Mücevherat sektöründe faaliyet gösteren firmanın değerli taşlar, mücevher ve mermerle ilgili alanlarda yatırım düşündüğünü anlatan Çağlayan, ayrıca deniz, tarih ve kültür turizmi alanında yatırım yapılmasını planlandığını söyledi. Çağlayan, Türkiye’de önemli bir projeyi üstlenen başka firma ise açıklanan yeni teşvik sistemi kapsamında yatırım planladığını vurguladı. CEO toplantısına Türkiye’nin ’yeni teşvik sistemi’ damgasını vurduğunu bildiren Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti:

"Çinli firmalar ülkemizin sahip olduğu lojistik avantajlardan, yeni teşvik sisteminden ve yatırım yapmanın kolaylıklarından yararlanma konusunda oldukça istekli. Çinli firmalar nükleer enerji, karayolu, yüksek hızlı tren projeleri, demiryolu ve limanlara talipler ve 3.köprüyü yapabileceklerini belirttiler. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen bu ziyaret Türkiye-Çin arasındaki ekonomik ilişkileri, karşılıklı yatırımları daha da artıracaktır."

Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz