"Teşvik kapsamları genişletilecek"

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce bin 500 doların altında kişi başına milli gelire sahip 36 il'e uygulanan teşviklerin kapsamının 2005 yılından itibaren genişletileceğini belirterek, "Teşvik kapsamındaki illerin sayısı artırılacak. Bu vesileyle bir haksızlığı da gidermiş olacağız. Gerek 36 il gerekse yeni illerde uygulanan teşvikler sadece yeni yatırımları değil eskileri de kapsayacak. Bunun bütün ülke sathında muazzam bir sinerji doğuracağını şimdiden görebiliyorum" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 2005 yılı bütçe müzakereleri üzerindeki son görüşmeler sürüyor. CHP Lideri Baykal'ın konuşmasının ardından verilen ara sonrasında AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan söz aldı. Genel Kurul kürsüsünden milletvekillerine hitap eden Erdoğan, ekonomik sorunlara 'neşter' vurduklarını, özgün, yerli, akılcı, sürdürülebilir ve kalıcı çözümler getirdiklerini söyledi. Erdoğan, "İki yıl gibi kısa bir süre zarfında parti programımızda, hükümet programımızda ve acil eylem planımızda belirlenen hedeflere çok büyük oranda ulaşılmış, hatta bu hedeflerin bir kısmı aşılmıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"YETERLİ OLMASA DA NİSPİ BİR İYİLEŞME SAĞLANDI"

Ekonomide hükümet uygulamalarının 'asla günü kurtarmak' olmadığını ve bu yüzden de eski hükümetlerle yollarını ayrı olduğunu belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomide temel yaklaşımlarının işsizliğin, yoksulluğun, gelir dağılımındaki adaletsizliğini çözümü yönünde olduğunu belirtti. "Makroekonomik göstergelerdeki iyileşmenin sokağa yansıması için azami çaba sarf edilmiştir. Bu konuda da çok önemli mesafeler kat edilmiştir" diyen Erdoğan, iddiaların aksine yoksullaşmanın artmadığını, yeterli olmasa da nispi bir iyileşmenin sağlandığını kaydetti.

Toplumun en üst gelir düzeyeni oluşturan yüzde 20'lik kesimin 2002 yılında gayri safi milli hasılanın yüzde 5.3'ünü alırken, 2004'te bu oranın yüzde 6'ya çıktığını, buna karşılık en üst gelir düzeyindeki yüzde 20'lik kesimin payının 2002 yılında 50.1 iken, bu yıl bu rakamın 48.3'e gerilediğini ifade etti. "Görüldüğü gibi gelir dağılımındaki eşitsizlik makası da artık daralma yoluna girmiştir" diyen Erdoğan, kronik enflasyonun 34 yıl aradan sonra kalıcı bir çözümle düşürüldüğünü ifade etti.

Reklam
Reklam

"2004 yılı için yüzde 12 gibi iddialı bir hedef belirlemiştik" diyen Erdoğan, bu hedefin aşılacağının bugün rahatlıkla söylenebildiğini belirtti ve "Ekim 2002'de 578 milyon TL civarında olan ortalama memur maaşı, Ekim 2004 itibariyle 748 milyon TL rakamına ulaşmıştır. Yüzde 33'lerden tek haneli rakamlara kadar gerileyen bir enflasyona rağmen, memur maaşları ortalama olarak yüzde 30'a yakın bir oranda artış göstermiştir" ifadelerine yer verdi.

"TÜRKİYE ZİNCİRLERİNİ KIRMIŞTIR"

"Türkiye zincirlerini kırmıştır, atılıma geçmiştir ve onu durdurmak kimsenin harcı değildir" diyen Erdoğan, hemen her alanda yeni bir dönemin açıldığını ve iyileşmelerin sağlandığını kaydetti. Erdoğan şöyle devam etti:

"Türkiye ekonomisindeki bu olumlu ve sevindirici gelişmeler uluslararası platformlarda da çok yakından islenmekte, Türkiye ekonomi çevrelerinin odak noktasını oluşturmakta, yükselen bir yıldız olarak çok yakından takip edilmektedir. Oluşan bu güven ve istikrar ortamı, iki yıl gibi kısa bir sürede elde edilen bu iyileşme, uluslararası kuruluşlarla olan ilişkilerimize de çok net olarak yansımıştır. Türkiye artık uluslararası platformlarda çok yakından izlenen, yatırımcıların, finans kuruluşlarının ilgi odağı olan bir ülke konumuna hızla yükselmiştir. Tüm uluslararası kurularla, özellikle Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası ile olan ilişkilerimiz, artık ülkemizin önceliklerini esas alan ilkeler çerçevesinde sürdürülmektedir."

Reklam
Reklam

2004 yılında da IMF'den toplam 1.1 milyar dolarlık kaynak temin edilirken, geri ödeme tutarının 4.3 milyar dolar olduğuna işaret eden Erdoğan, "Fona net borç geri ödeyicisi konumumuzun önümüzdeki dönemde de devam edecektir" diye konuştu.

"TEŞVİKLERİN KAPSAMI 2005 YILINDAN İTİBAREN GENİŞLETİLECEK"

Erdoğan açıklamalarında yılın ilk 9 ayında yaklaşık 16 katrilyon lira tutarında teşvik belgesi verildiğini hatırlatarak, bir de teşvikle ilgili müjde verdi. Erdoğan şöyle dedi: "Teşvikten söz etmişken, yılın sonuna yaklaştığımız 2005 yılı bütçesini konuştuğumuz bu önemli günde halkımıza bir müjde vermek istiyorum. Daha önce bin 500 doların altında kişi başına milli gelire sahip 36 ilimize uygulanan teşviklerin kapsamı 2005 yılından itibaren genişletilecek, teşvik kapsamındaki illerin sayısı artırılacak. Bu vesileyle bir haksızlığı da gidermiş olacağız. Gerek 36 il gerekse yeni illerde uygulanan teşvikler sadece yeni yatırımları değil eskileri de kapsayacak. Bunun bütün ülke sathında muazzam bir sinerji doğuracağını şimdiden görebiliyorum."

Reklam
Reklam