MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akkurt, Türkiye genelinde uygulanacak “Yeni Teşvik Paketi”nin ülkenin ihtiyacı olan stratejik yatırımları desteklemesi bakımından önemli olduğunu söyledi.
Mersin Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akkurt, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı “Yeni Teşvik Paketi”ni değerlendirdi. Türkiye genelinde 6 bölgeye ayrılan ve ilk olarak bölgesel değil il bazlı bölgesel teşvik sistemi uygulamasının son derece önemli olduğuna dikkat çeken Akkurt, “Çünkü bu sistemde, illerin, bölgesel dağılımındaki yerleri, uygulama sırasında TÜİK’in periyodik çalışmalarıyla elde edilecek, ilerleme olmaması veya ilerleme olması gibi verilere göre listedeki yerleri değişebilecek.
Ayrıca yatırımcının, vergi indirimi desteğini, yatırım dönemindeki tüm faaliyetlerinden elde edeceği kazançlara da uygulayabilecek olması, ulusal yatırımcıları, az gelişmiş ancak teşvik katsayısı yüksek Doğu ve Güneydoğu illerine yönlendirmede teşvik edici olarak buluyoruz.
Ülkemizin devamlı kanayan yarası olan cari açık ve ithalat bağımlısı olduğumuz ara mal ve ürünlerin, yeni teşvik sistemi uygulamasıyla, teknolojik dönüşümleri sağlayacak, yüksek ve orta yüksek teknoloji içeren bu yatırım ve üretimlerinin artması ile ithalatın azalması ve dolayısıyla cari açığın makul seviyelere çekilmesinde önemli rol oynayacaktır” dedi.
“Teşvik, sağlık, hizmet yatırımları ve sanayinin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak”
Teşvikleri belirlemede illerin gelir düzeyinin yanı sıra sosyal gelişmişlik düzeyinin ve unsurlarının da değerlendirmeye alınmasının, bölgeler arasındaki gelişmişlik sorununun çözümüne katkı sağlayacak önemli bir adım olduğunu kaydeden Akkurt, yatırımlara “KDV istisnası, gümrük vergisi istisnası, vergi indirimi, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi desteği ve KDV iadesi” desteklerinin sağlanacak olmasını olumlu olarak nitelendirdi.6. bölgeyi kapsayan illerde buna ek olarak 10 yıl süreyle, Sigorta Primi Desteği uygulanacak olmasının, SSK işçi payı ve Gelir Vergisi stopajı alınmayacak olmasının bu illerin yatırım almasını teşvik edici olduğunun altını çizen Akkurt, şunları söyledi:“Yatırım tutarı en az 50 milyon TL ve üzerindeki stratejik yatırımlar; Savunma, havacılık, uzay, rüzgar tüneli, biyoteknolojik ve onkolojik ilaçlar, eğitim yatırımları, demir-çelik, makine ve kimya sektörleri, demir ve deniz yolu ile yolcu ve yük taşımacılığına dönük yatırımlar, madencilik, turizm koruma ve gelişim bölgelerine yapılacak turizm yatırımları bu kapsamda yer alıyor. Yatırım yapılacak yere yatırımcının karar vermesi, stratejik yatırımların aynı koşullarla desteklenmesi, yani yatırımın hangi ilde yapılacağına bakılmaksızın 5. bölge teşvik desteklerinden yararlanacak olması, ülkemizin ihtiyacı duyduğu stratejik yatırımlar olan sağlık, hizmet yatırımları ve sanayinin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacaktır.”
“Mersin ve Adana 2023 hedeflerine lokomotif olacak”
Yeni teşvik sistemindeki bu olumlu adımları desteklediklerinin altını çizen Akkurt, “Çukurova Kalkınma Ajansı sınırları dahilinde olan ve birlikte büyümeyi hedefleyen, kaderleri, sosya ekonomik yapısı bir olan ve aynı coğrafyada yaşayan Mersin ve Adana illeri, Doğu ve Güneydoğu illerimizden en fazla göç alan illerdir. Bu iki ilin gelir düzeyine bakılmaksızın, istihdam açığı, sosyal yaşamı iyileştirme, sosya ekonomik yapısı gibi unsurlarının da göz önünde bulundurularak 5. bölge kapsamına alınması bu iki ilde yaşayan vatandaşlarımızın, bölgeler arası gelişmişlik sorununun çözümüne katkı sağlayacağı gibi, ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefine ulaşmasında da lokomotif görevi görmede teşvik edici olacaktır” dedi.
Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz