Teşvikleri az bulan yurtdışına kaçıyor

DİYARBAKIR (İHA) - Mardin'de 1996 yılında 3 milyon dolara kurulan Mar-Kablo, teşviklerin yetersizliği yüzünden tesislerinin büyük bölümünü Azerbaycan'a taşıdı. Kalkınmada öncelikli yörelerde uygulanacak teşviklerin yeniden ve daha etkin bir şekilde yürürlüğe girmesi tartışılırken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden yurtdışına sermaya göçü başladı. Bölgede teşvikleri yetersiz bulan bazı firmalar, daha iyi olanaklar sağlayan Orta Asya ve Kafkas cumhuriyetlerine yöneldi.

Mardin'de 1996 yılında 3 milyon dolara kurulan Mar-Kablo, ekonomik kriz nedeniyle doğan belirsizlik ve teşviklerin yetersizliği yüzünden tesislerinin büyük bölümünü Azerbaycan'a taşıdı. Şirket yöneticisi Bedrettin Cicim, tesisi taşımakla akıllı davrandıklarını belirterek, Azerbaycan'da iş olanaklarının daha iyi olduğunu söyledi. Bedrettin Cicim, ekonomideki belirsizlik, kriz, çalışma ortamının olmaması ve verilen teşviklerin bir yıllığına ertelenmemesinden dolayı şirketini taşımak zorunda kaldığını belirtti.

Reklam
Reklam

İşadamları olarak çok yıprandıklarını vurgulayan Cicim, "Yemek yapıyoruz ancak yiyecek yok, istikrar yok, çalışma ortamı yok. Alınan krediler ile makine ve hammadde aldık. Ancak bu kez ürettiklerimizi satamadık. Kredinin ödeme günü gelince de ürettiklerimizi satamadığımız için krediyi toplayamadık. Bu nedenle bölgeden ayrılmak zorunda kaldık" dedi.

Şirketlerinin Azerbaycan'da çok iyi çalıştığını ifade eden Bedrettin Cicim, Azerbaycan'da Türklere çok değer verildiğini belirterek, yetkililerce kendilerine her türlü kolaylığın sağlandığını söyledi. Şirkette 20 kişinin istihdam edildiğini kaydeden Cicim, "Şirket bizim sigortamız haline geldi. Azerbaycan'da beklenenden fazla ilgi gördük" diye konuştu.