Tetanos aşı günleri'nde dedikodu sıkıntısı

VAN (İHA) - Van Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan 'Tetanos Aşı Günleri' kampanyası çalışmaları sürerken, halkın görevli sağlık personellerine karşı yönlendirdiği 'Çocuklarımızı kısırlaştırıyorsunuz' iddiaları, düzenlenen bir basın toplantısı ile reddedildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Dekanlık binasında düzenlenen basın toplantısına YYÜ Tıp Fakültesi Dekanı Vekili Prof. Dr. Mehmet Aksoy, YYÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Halk Sağlığı Anada Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğrul Erbaydar ve Sağlık İl Müdür Yardımcısı İl Aşı Koordinatörü Hamit Karataş katıldı. Basın açıklaması metnini okuyan Prof. Dr. Mehmet Aksoy, sağlıklı toplum oluşturulması için elbirliğiyle halkı bilinçlendirmek gerektiğini söyledi. Halk arasında tetanos aşısının yanlış yorumlanmasının sağlık çalışanlarını oldukça üzdüğünü belirten Prof. Dr. Aksoy, "Çocukluk çağı hastalıklarında bir kısım aşıyla önlenebilir hastalıklardır. Çocuklar mümkün olduğunca erken yaşta en etkili yoldan en etkili aşılama yapılmalıdır. Bu aşılar ise, verem aşısı, DBT polio, kızamık, DPT polio ve tetanos aşılarıdır. Bu kapsamda Dünya Çocukları Yardım Fonu (UNICEF) sakat bırakıcı ve öldürücü 6 hastalığı dünya çocukları yaşatma kampanyası çerçevesinde kendine hedef etmiştir. Dünya Sağlık örgütünün çizdiği hedeflerine olaşmayan 49 ülkeden birde Türkiye'dir. Bunun içinde Türkiye'de mevcut programların canlandırılması için 2007 yılının sonuna kadar maternal ve neonatal tetanosun elimine edilmesine yönelik bir program geliştirmiştir. Tetanos hastalığı, toz, toprak, hayvan artıkları, kirli araç ve gereçlerde barınan tetanos mikrobunun vücuttaki herhangi bir kesitten ya da yaradan geçmesiyle oluşur" dedi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı (ABD) Öğretim Üyesi Doç. Dr Tuğrul Erbaydar ise, yaptığı konuşmada, tetanos hastalığının kuş gribine oranla 100 kat daha önemli olduğunu, halkın bu konuda bilinçli olmasın gerektiğini söyledi. Türkiye'de 18 ilde ve 63 ilin ise bazı bölgelerinde başlatılan tetanos aşı çalışmalarının Doğu Anadolu Bölgesi için çok büyük bir fırsat olduğuna işaret eden Doç. Dr. Erbaydar, "Bundan dolayı herkesin tetanos aşısının mutlak olması gerekiyor. Tetanos hastalığını kapa biri kişinin ölme riski ise yüzde 70'i oranındadır. Bundan dolayı tetanos hastalığı Kuş Gribi hastalığına karşı çok daha riskli bir hastalıktır. Bunun için bizler daha annelerin ve bebeklerin ölmesini istemiyorsak bu aşıları düzenli olarak yapmalıyız. Halk arasında 'çocuklarımız kısırlaştırılıyor' mantığından uzak olmalıyız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sağlık İl Müdür Yardımcısı İl Aşı Koordinatörü Hamit Karataş da açıklamasında, tetanos aşı günleri kampanyası çerçevesinde 15-49 yaş arasında 223 bin kişi ile 0-4 yaş arasında bulunan 72 bin çocuğa ulaşmak amacında olduklarını belirterek, "Bu nedenle Van'da çok büyük alan çalışmaları yapıyoruz" dedi.