ANKARA (İHA) - Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erdoğan Teziç, bugün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e 1.5 yılda hazırladıkları bilgisini verdiği "Türkiye'nin Yükseköğretim Strateji Taslağı'nı" sunması sonrasında taslaktaki amaçlarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Teziç, yükseköğretimle ilgili tartışmaların sığ noktalardan kurtulmasını sağlamak olduğunu belirttiği taslağın, yasa taslağı olmadığını bildirdi.
YÖK Başkanı Teziç, Yök'ün Bilkent'teki merkezinde bir basın toplantısı düzenleyerek, 'Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi Taslağı' hakkında bilgi vererek, basına taslakla ilgili hazırlanan bir 'özet rapor' dağıttı. Teziç, strateji taslağını bugün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e YÖK Genel Kurul üyeleriyle birlikte teslim ettiklerini kaydederek, Sezer'e kendisinin taslağın hangi amaçla hazırlandığını içeren bir sunum yaptığını ve geri kalan kısmında ise YÖK üyesi İlhan Tekeli'nin yaklaşık 45 dakika süren bir bilgilendirme yaptığını kaydetti. Teziç, 2004 yılının Mayıs ayında YÖK Yasa Tasarısı ile ilgili yaşanan tartışmalara atıfta bulunarak, söz konusu çalışmaların kesintiye uğradığını ve bu konuların gergin bir ortam oluşturduğunu hatırlattı. Teziç, strateji taslağı hazırlamaktaki amaçlarından bir tanesinin de gerginliğin nasıl aşılabileceği olduğunu belirtti. Strateji taslağının 'yasa taslağı ' olmadığına vurgu yapan Teziç, taslağın düşünce zeminini oluşmasını sağlamayı amaçlayan bir metin olduğunu ifade etti. Teziç, hazırlanan taslağın YÖK'ün internet sayfasına konulduğunu belirterek, sivil toplum örgütlerinden, üniversitelerden, akademik çevrelerden ve öğrencilerden gelecek olan görüşlere açık olduklarını kaydetti. Strateji taslağını ayrıca tüm üniversitelere gönderileceği bilgisini de veren Teziç, iki buçuk ay içerisinde kendilerine gelecek olan görüşlerin toplanıp bu çerçevede taslağa son şeklini verip, hükümete teslim edeceklerini açıkladı. Teziç, taslak oluşturulmasında yapmış oldukları yöntemin Türkiye'de çıkartılan tüm kanunların çıkartılması öncesinde yapılması gereken bir uygulama olması gerektiğini söyledi. Teziç, bu konuda "Sağlıklı bir yol izlenmiyor" diyerek strateji taslağının bir başka özelliğinin de kesin yargı ifade eden cümlelerden uzak tuttuklarını bunun amacının da her türlü fikir ve görüşe açık olduklarının bir göstergesi olduğunu belirtti. Taslak konusunda bilgilendiren Teziç, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Teziç, bir gazetecinin 'Strateji taslağının Cumhurbaşkanı Sezer'e sundunuz. Hükümete de sunacak mısınız?' şeklindeki sorusu üzerine, "Rapor tamamlandıktan sonra son biçimi ile hükümete teslim edeceğiz" dedi. Teziç, 'Taslaktaki kırmızı çizgileriniz var mı?' yönündeki soruya ise, "Böyle bir tutum içerisine girmedik, anayasa herkesi bağlayıcı" cevabını verdi. Teziç, strateji taslağının hükümet tarafından nasıl karşılanacağı şeklindeki soruya da, "Taslağı benimseme veya benimsememe hükümetin tercihidir" karşılığını verdi. Strateji taslağının hazırlanmasında rektörlerin katkısının olup olmadığıyla ilgili soru üzerine Teziç, bu soruya da, "Kalabalık bir heyet ile rapor hazırlanmaz" karşılığını verdi.
Teziç ayrıca, taslakta ÖSS ile ilgili değişikliklere yer verilip verilmediğine ilişkin ise, bu yönde değişikliklerin yer aldığını ifade ederek, Türkiye'de ÖSS'nin dışında liselere giriş sınavlarının yapıldığını, kimsenin bu noktayı gündeme getirmediğini ve ses çıkartılmadığını kaydetti. Teziç, ÖSS'nin tamamen kaldırılmasının imkansızlığına dikkat çekerek, "ÖSS'nin kaldırılmasını gerçekleştirecek bir gücü Türkiye'de ben göremiyorum" yorumunda bulundu. Teziç, ayrıca üniversitelerde giyinme biçimiyle uğraşmaları halinde değişim içindeki Türkiye'nin sorunların çözmede geri kalacaklarını sözlerine ekledi.