Tezkere Meclis gündeminde

Hükümete, yurtdışına asker gönderilmesinden yabancı askerlerin Türkiye’den bulunmasına kadar geniş yetkiler tanıyan tezkere bugün TBMM'de görüşülecek. MHP'nin tezkereye 'evet' diyeceği, CHP ve HDP'nin ise 'hayır' diyeceği belirtiliyor.

Hükümete, yurtdışına asker gönderilmesinden yabancı askerlerin Türkiye'den bulunmasına kadar geniş yetkiler tanıyan tezkere bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülecek.

Genel Kurul'daki görüşmelerin Türkiye saatiyle 15.00'da başlaması bekleniyor.

Görüşmelerin, son anda bir değişiklik olmazsa, "açık" yürütüleceği belirtiliyor.

Muhalefet partilerinden tezkere oylamasında nasıl tavır alacaklarına dair ilk açıklamalar da geldi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) tezkereye "evet", Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise "hayır" diyecek.

Reklam
Reklam

'1 Mart Tezkeresi'nden daha ağır'Ana muhalefet partisi CHP, tezkereyi, "1 Mart Tezkeresi'nden daha ağır. Bunu kabul etmek mümkün değil" diye yorumluyor.

Hükümet ise tezkereye "hayır" oyu verecek muhalefete sert eleştirilerde bulunuyor.

1 Ekim'de TBMM açılış resepsiyonunda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la görüştüğünü ve kendisine Suriye ve Irak tezkerelerine "hayır" dememeleri gerektiğini söylediğini belirtti.

Davutoğlu, "Kendisine söyledim, Kobani'ye yardım etmemizi bekliyorsanız bu tezkereye 'hayır' dememeniz lazım. Bu tezkere, Suriye'de IŞİD'e (Irak Şam İslam Devleti) ve benzeri terör örgütlerine karşı, bütün terör örgütlerine karşı çıkartılan bir tezkere" dedi.

CHP'yi de eleştiren Davutoğlu, "Şimdiden uyararak söylüyorum, Kılıçdaroğlu'na özellikle söylüyorum; eğer Cumhuriyet Halk Partisi, tezkereye 'hayır' derse, tarihe IŞİD'in yanında yer almış biri olarak geçecektir" diye konuştu.

Tezkerede ne talep ediliyor?Irak ve Suriye tezkereleri birleştirilerek hazırlanan tezkerede "sınır ötesi harekâta izin verilmesi" ve "yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulundurulması" ifadeleri dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam

Hükümet, TBMM'den 1 yıl süreyle şu yetkileri istiyor:

"Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye'deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğinin idame ettirilmesini sağlamak"

"Kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye'nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak"

"Gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması"

"Bu kuvvetlerin Hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması"

Reklam
Reklam