Tezli Yüksek Lisans Sınavı Yapıldı

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulan Yaşayan Diller Enstitüsü’nde, Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı...

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulan Yaşayan Diller Enstitüsü’nde, Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Sınavı yapıldı.

341 kişinin başvurduğu sınav, Mardin Artuklu Üniversitesi’nin belirlediği 14 okulda yapıldı. Sınav öncesi basın toplantısı düzenleyen Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, sınav hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirdiklerini belirten Yıldırım, Yaşayan Diller Enstitüsü’ne bağlı olan Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Sınavı’na 341 aday başvurduğunu söyledi. Sınavda başarılı olan 20 kişinin Artuklu Üniversitesi bünyesinde Kürtçe Yüksek Lisans Tezi hazırlayacağını belirten Yıldırım, “Bizim bu dönem tezli yüksek lisans alışımı 3’ncü dönem oluyor. Bundan önceki dönemde 20’er kişi almıştık. Başvurusu sayısı 230 civarındaydı. Fakat bu seneki müracaatlar farklıdır. Bu yıl Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Sınavı için 341 kişi başvurdu. Bu da Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü’nün Kürdoloji oluşumuna duyulan güveni gösteriyor” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’de ilk defa ÖSMY ayarında bir sınav yaptıklarını belirten Yıldırım, “Bu yılki sınav sistemi çok farklı oldu. Sınav sistemi ve bu sınavın değerlendirme biçimi ne kadar objektif, ne kadar tarafsız olduğunu gösteriyor. Biz bu sınavda 4 ayrı soru kitapçık türü oluşturduk. Her 15 adaya bu kitapçık türlerinden birbirlerinden farklı türleri verilecek. Kürmanci ve Zazaca için 4 farklı kitapçık hazırladık. Bu bize sınav sistemimizin değerlendirme biçimimizin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Daha önceki yazılı sınavlarda Kürtçe’den Türkçe’ye ve Türkçe’den Kürtçe’ye çeviri yapıyorduk. Ama bu seferki sınav sistemi tamamen çoktan seçmeli A, B, C, D şıklarından oluşuyor. Bu tür soruların değerlendirilmesi daha objektif oluyor” diye konuştu.

Sınavda en ufak bir şaibe çıkmaması için çalıştıklarını anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Sınav kitapçığı 18 sorudan oluşmaktadır. İlk iki soru 10 puan olacak. Diğer sorular ise 5’er puan şeklinde olacaktır. 3 farklı binada 14 salonda yapılacak. Her salonda 20 öğrenci olacak. Bu öğrencilerin kitapları farklı olacaktır. Her salonun bir başkanı olacak. Soru kitapçıkları kapalı zarflar içinde olacak. Sınav sonunda kitapçıklar zarflara konulup kapatılacaktır. Sınav barajı 60 puandır. Bunu aşan adayları mülakata alacağız. Mülakata alınmayı hak eden kişileri alacağız, 20 kişiyi alırken tamamen objektif şekilde alacağız” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: