Tgdf Başkanı Kopuz: “ramazanda Zam Yok Fiyatlarda Düşüş Olacak”

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Ramazan ayında bir zam...

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Ramazan ayında bir zam beklemediklerini, aksine geçen yıla oranla bazı gıda ürünlerinin fiyatlarında düşüş olacağını söyledi.

Ramazan ayı öncesinde dünya ve Türkiye’de gıda piyasaları ve fiyatları hakkında Ritz Carlton Otel’de değerlendirmelerde bulunan TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, “Her Ramazan ayı öncesinde en çok sorulan sorulardan birisi, “Gıda fiyatları artacak mı?” sorusu oluyor. Elimizde TÜİK’in verileri var. Ana harcama grupları itibariyle Haziran ayında bir ay önceye göre en önemli düşüş yüzde 3,42 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde gerçekleşmiş. Bir önceki aya göre Tereyağı yüzde 1,22, Tavuk eti yüzde 1,65, sofralarımızın en önemli gıdalarından süt yüzde 1,77 oranı ile fiyatları ucuzlayan gıda ürünleri arasında. Domates, taze fasulye, patlıcan, kabak ve patates gibi ürünlerin fiyatlarındaki düşüş biraz daha fazla. Bu ürünlerin fiyatlarındaki düşüş oranı yüzde 8 ila yüzde 47 arasında değişiyor. Bunlara pirinç, kırmızı mercimek, bulgur gibi kuru gıda ürünlerini de ekleyebiliriz. Kırmızı ette ise piyasa bir dengeye kavuştu ve temininde bir sorun yok. Bu nedenle arz kaynaklı fiyatların yükselmesi gibi bir sorun da ortadan kalkmış oluyor. Bu oranların Temmuz ve Ağustos aylarında çok fazla değişeceğini tahmin etmiyoruz. Mevsimsel etkiler nedeniyle bir miktar daha ucuzlama görülebilir; çünkü kış mevsimi tarımsal ürünlerimiz açısından çok uygun şartlarda geçti. Yani, vatandaşımızın yaklaşan Ramazan ayında pek çok gıda ürününü geçen yılın altındaki fiyatlarla satın alacağını memnuniyetle söyleyebiliriz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Farklı çeşitliliğe ve ebatlara sahip kumanyaların her bütçeye göre hazırlandığını ve çoğu vatandaşın kumanyaları ikram amaçlı aldığını ifade eden Kopuz, “Ramazan ayının bir özelliği de bu ayda yardımlaşma ve ikramın her zamankinden daha fazla olmasıdır. Her Ramazan’da yüz binlerce gıda kumanyası hazırlanıyor. Bu kumanya paketlerinde yağından şekerine, pirincinden makarnasına çeşit çeşit gıdalar bulunuyor. Buradaki ek ticaretin hacminin de 3-4 milyar TL aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Dolayısıyla Ramazan ayı, sektörümüzün ciddi anlamda hareketlilik kazandığı bir ay“ şeklinde konuştu.

Merdiven altı diye tabir edilen açıkta satılan, nerede üretildiği belli olmayan, üzerinde üretim izni olmayan ürünlerin satışı ve tüketimi konusuna dikkat çeken Şemsi Kopuz, “Ancak bu hareketlilik içerisinde sizler aracılığı ile halkımıza bazı uyarılarda bulunmak istiyorum. Daha ucuz olduğu gerekçesi ile açıkta satılan, nerede üretildiği belli olmayan ürünleri satın almasınlar. Kayıt dışı ve sağlıksız üretim halk sağlığını tehdit etmektedir. Gıda güvenliğini tehdit eden bu durumun önüne ancak tüketicilerimizin bilinçli tercihler yapmaları vasıtasıyla geçebiliriz. Bu nedenle halkımızın ambalajlı, gıda güvenliği kriterleriyle üretilmiş ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na kayıtlı ve onay almış işletmelerin gıdalarını tercih etmeleri, hem kayıt dışının önlenmesi hem de halk sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir. Bu noktadan hareketle, bu mübarek ayda kumanya hazırlatarak yardım yapan hayırseverlerimize de hazırlattıkları kumanyalarda yer alacak ürünlerin Bakanlık Onaylı veya Kayıtlı işletmelerin ürünlerinden oluşturmalarını önemle rica ediyorum” uyarısında bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: