TGS Başkanı İpekçi: Polis şiddetine son verin

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, "Polisin, gazetecilere müdahalesini ve özellikle hedef gözeterek ateş açmasını protesto ediyoruz" dedi.

Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanı ve TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, yaptığı açıklamada, Taksim ve civarında dün yapılan polis müdahalesi sırasında Star Haber muhabiri Osman Terkan'ın parmağının gaz bombası kapsülünün isabet etmesi nedeniyle kırıldığı, yine Star Haber muhabiri Murat Uslu'nun ise polisin 10 metre mesafeden "hedef gözeterek" attığı plastik mermiyle karnından yaralandığının bildirildiğini ifade etti. Gece boyunca devam eden polis müdahalesi sonunda, gazeteci Ümit Akbağ'ın yüzüne isabet eden gaz bombasıyla ağır yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı, gazeteci Ahmet Şık'ın ikinci defa başına gaz bombası atıldığı, ayrıca iki yabancı gazetecinin de göğüslerine aldıkları darbelerle yaralandığı bilgisi ulaşıldığını söyleyen İpekçi, son 15 günde meydana gelen olaylarda yine polisin müdahalesi nedeniyle en az 15 gazetecinin yaralandığına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

"Polisin, gazetecilere müdahalesini ve özellikle hedef gözeterek ateş açmasını protesto ediyoruz" diyen İpekçi, "Polis müdahale etmediği sürece barışçıl olarak devam eden gösterilerden gerekli mesajları almak yerine, müdahale talimatları vererek olayların büyümesine sebep olan Sayın Başbakanı baskıcı ve tehditkar politikalarından vazgeçmeye çağırıyoruz. Sayın Başbakanı, hem toplumsal kesimleri hem de gazetecileri hedef gösteren kışkırtıcı ve nefret dolu söylemlerinden dolayı kınıyoruz. Tüm yurttaşları, sağduyulu davranmaya, meşru ve demokratik zeminlerden ayrılmamaya, hiçbir şiddet eylemine karışmamaya davet ediyoruz. Hem göstericilerden hem de güvenlik güçlerinden, her ne suretle olursa olsun, gazetecileri hedef alan açıklama ve fiziki müdahalelerden kaçınmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Medya sahiplerinden, muhabirlerin can güvenliğini sağlayacak her türlü önlemi almalarını ve gerekli donanımı temin etmelerini talep eden İpekçi, açıklamasında şunları kaydetti:

"Medya kuruluşlarını, tek yanlı ve yönlendirici yayın politikalarına son vermeye, özellikle siyasi iktidarın ve diğer grupların dezenformasyonlarına alet olmamaya, kışkırtıcı ve nefreti körükleyici açıklamalara aracılık etmemeye çağırıyoruz.

Reklam
Reklam

Uluslararası düzeyde herkesçe kabul edilen gazetecilik meslek ilkelerine göre, gazetecinin ilk görevinin, "halkın gerçekleri öğrenme hakkına saygı duymak' olduğuna dikkati çekerek, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nde yer alan şu temel ilkeyi hatırlatıyoruz:

"Gazeteci, başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. İnsanlar, topluluklar ve uluslar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır."

ANKA