Thk Keşan Şubesi 4 Bin Deri Topladı

Edirne'nin Keşan ilçesinde THK (Türk Hava Kurumu) Keşan Şubesi tarafından Kurban Bayramı boyunca 4 bin...

Edirne'nin Keşan ilçesinde THK (Türk Hava Kurumu) Keşan Şubesi tarafından Kurban Bayramı boyunca 4 bin 543 adet deri toplandığı bildirildi.

THK (Türk Hava Kurumu) Keşan Şube Başkan Yardımcısı Eyyup Kavazlar, yaptığı açıklamada; Kurban Bayramı boyunca yaptıkları deri toplama faaliyetleri ile ilgili değerlendirmede bulundu.

THK Keşan Şubesi kanunlara ve yönetmeliklere bağlı olarak, 2012 yılı kurban derisi toplama faaliyetini başarılı bir şekilde tamamladıklarını belirten Kavazlar, “Yardımsever Keşan halkı, Keşan Belediyesi, Keşan Kaymakamlığı ve Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası, belde ve belde belediye başkanları, belde mahalle muhtarlarıyla özverili çalışmalar yürütüldü. Hepsine bu nedenle teşekkür ediyoruz. İlçe merkezinde deriler muhtarlar kanalıyla değil, kurumumuzun görevlendirdiği personeller aracılığıyla toplandı.” dedi.

Reklam
Reklam

TOPLAM 9 BİN 320 KİLO

Eyyup Kavazlar, toplanan ve satışı yapılan kurban derileriyle ilgili de şu bilgileri verdi: “2012 yılında; 2 bin 719 koyun derisi, bin 522 keçi derisi, sığır derisi 302 adet (9320 kg) deri toplama işlemi yapılmıştır. Kurbanda toplamda 4 bin 543 adet deri toplandı. 2011 yılına göre 2012’de koyun derisinde 135 adet fazla deri toplandı. Bu da % 5,2’lik bir artışa tekabül ediyor. Keçi derisinde 72 adetlik fazlalıkla % 4,9’luk, sığır derisinde de 40 adet fazla deri ile % 15,2’lik bir artış yaşandı. Başka kurumlar tarafından deri toplama işleri yürütülmesine rağmen açıkladığımız sayıları başarı olarak değerlendiriyorum.”

Kavazlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Koyun derisi 13,5 lira, keçi derisi 8,20 lira, sığır derisini de kilogram olarak 2,70 liradan sattık. Bu yıl olduğu gibi geçen yıl da kurban derisi toplamada zorluklar ile karşılaşmıştık. Kurban kesme komisyonunda geçen yıl da belirttiğimiz bir sorun vardı. Sağlıklı kesim yapabilmek için İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nun da istediği ve İlçe Kurban Komisyonu’nun gözetiminde bazı denetimler yapılması gerekiyordu ama bu yıl galiba yapılmadı. Geçen yıl üzerine basa basa bir önceki kaymakamımızdan bunu istemiştik. Fakat bu yıl komisyon toplantılarına biz çağırılmadığımız için bunu isteyemedik ve geçen yılki işlem devam etti. Özellikle hayvan besicilerinin ağıllarında kesimler yapıldıktan sonra vatandaşın THK’ya verileceğini bildiği kurban derilerinin tamamının bize ulaştığı söylenemez. Biz oraları gezdiğimizde çok az miktarda kurban derisi toplayabildik. Çok miktarda hayvan kesilmesine rağmen çok az miktarda deri bize teslim ediliyor. Kurum bazında bir yaptırımımız olmadığı için biz bir şey de yapamıyoruz. Bunu kamuoyunun bilmesi gerekir. Bu kişilerin o derileri toplama yetkileri yok. 2860 Sayılı Kanun’la deri toplama işi sadece THK’ya verildi. Vatandaş derilerinin aslında tamamının THK’ya ulaştığını düşünmesin.”

Reklam
Reklam

Eyyup Kavazlar sözlerini “THK’nın topladığı sığır derilerini Bolu Gerede merkezli Üç Kardeşler Deri San. Tic. Ltd. Şti., koyun ve keçi derilerini de İstanbul merkezli Sansar Deri San. Tic. Ltd. Şti. aldı.” diyerek tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: