Türk Hava Kurumu (THK) Mersin Şube Başkanı Akın Atilla, bu yıl kurban derisi toplamada büyük bir düşüşün yaşandığını ifade ederek, “Bu kurumda olduğum 1996 yılından beri en çok kurban derisi bağışı düşüşü bu yıl yaşandı. Geçen yıl 16 bin 252 adet olan kurban derisi bağışı, bu yıl 13 bin 435’e düştü” dedi.
Kurban Bayramı’nda yaptıkları deri toplama çalışmaları ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Başkan Atilla, tüm Mersinlilerin geçmiş Kurban ve Cumhuriyet Bayramlarını kutladı. Bu sene kurban derisi toplamada çok büyük bir düşüşün yaşadığını dile getiren Atilla, “O bakımdan üzüntülüyüm. Bu sene maalesef geçen seneden 3 bin adet daha az deri topladık. Geçen sene 16 bin 252 adet kurban derisi toplamışken, bu yıl 13 bin 435 deri toplayabildik. Aslında hazırlıklarımız tamdı. Köylerimize gidecek araçlarımız, kesim yerlerinde görevlendirdiğimiz personellerin hepsi vardı ve görev yerlerindeydiler. Biz THK olarak yasanın bize verdiği tüm şartları hazırlamıştık” diye konuştu.
Bu seneki düşüşü 3 nedene bağlayabileceklerini belirten Atilla, “Birinci neden vatandaşlarımızın bu sene kurban alım gücünün düştüğünü gözlemledim. Çünkü bayramın son günü kurban satış yerlerini gezdiğimde kurbanların büyük bir kısmının satılmadığını gördüm. İkinci neden ise her sene olduğu gibi bizim dışımızda kişi, kurum ve derneklerin bu sene de kurban derisi topladığını gördük. Ama bu sene artık kesim yerlerine masa kurarak kurban derisi topladılar” ifadelerini kullandı.
Kurban derisi toplamadaki düşünün en büyük nedenini ise kurban kesim yerlerinde bulunan kasaplar olduğunu vurgulayan Atilla, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kasaplar derileri resmen gasp ediyorlar. Kasaplar bence bizden daha fazla deri toplamışlardır. Bu çok acı bir şey. Bunun önüne mutlaka geçilmelidir. Kasaplar hem kurban kesme parası alıyorlar hem de derilere el koyuyorlar. Bu derilerin zaten yüzde 60’ını biz paydaş kurumlara dağıtıyoruz. Bize sadece yüzde 40’ı kalıyor. Ama bu şekilde el konulan deriler yüzünden hem paydaş kurumların, hem de THK’nın paylarına düşen gelirler gasp ediliyor. Kesim yerleri artık kurban derisinin gasp edildiği yerler haline geldi.”
Kaçak toplanan derilerin deri tüccarlarına satımında devletin büyük bir vergi kaybının da söz konusu olduğunun altını çizen Atilla, “Çünkü THK topladığı derileri müteahhide satıyor. Müteahhit bu derilere karşılık devlete yüzde 18’lik bir Katma Değer Vergisi (KDV) ödüyor. Yani devletimiz THK’ın sattığı derilerden bir de KDV geliri elde ediyor. Halbuki bu türlü el konulan derilerin hepsi kaçak, belgesiz satıldığı için devletimizin büyük bir KDV kaybı da oluyor. O bakımdan artık bu tür uygulamaların önüne geçecek önlemlerin alınması gerekiyor” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz