THY, RJ'leri iade ediyor

İSTANBUL (İHA) - Türk Hava Yolları (THY), bakım masraflarını üretici firmanın ödememesi yüzünden bir türlü iade edemediği İngiliz yapımı RJ tipi uçakları sonunda elinden çıkartıyor. Uçakların üretici firması BEA Systems, RJ'lerin bakım masraflarını ödemeyi kabul etti.

Tanıtımı İngiltere Veliaht Prensi Charles tarafından yapılan ve 1993 yılında THYye pazarlanan RJ uçaklarından 7'si bu yılın sonuna kadar üretici firma olan İngiliz BEA Systems'e iade edilecek. Uçaklarda oluşan korozyon sonrası iade edilmek istenen; ancak üretici firmanın 'teslimden önce geniş kapsamlı bakım yapılması' şartı nedeniyle bir türlü iade edilemeyen RJ'ler, bu sorunun aşılması üzerine teslim edilmeye başlandı.

Reklam
Reklam

İngiliz firma, THY'nin RJ'leri teslim etmeden önce bakım yapması için gerekli masrafları karşılamayı kabul etti. Bunun üzerine THY teknik bakım hangarında bakımları yapılan 2 RJ uçağı teslim edildi. Kalan RJ'lerden 7'si bu yılın sonuna kadar, kalan 2'si de 2006 Nisan ayına kadar iade edilecek. Bu uçakların yerine ise yeni alınacak olan Airbus 318 ve 319 tipi uçaklar kullanılacak.

RJ'lerdeki korozyon, 10 yıllık kiralama anlaşmaları biten uçakların geri verilmesi sırasında tespit edildi. 1993 yılının Temmuz ayından bu yana THY tarafından kullanılan RJ uçakları, yakıt depo kapaklarında ve kanatlarındaki korozyon nedeniyle geçtiğimiz yıl Mayıs ayında seferden çekilmiş, bir süre sonra yeniden seferlere konulmuştu.