THY uçağını uyarı sistemi korudu

İSTANBUL (İHA) - Türk Hava Yolları'nın uçağı ile Onur Hava Yolları'nın uçağı Tekirdağ semalarında çarpışmaktan son anda kurtuldu.

TK 1826 sefer sayılı Türk Hava Yolları'nın (THY) Boeing 737-800 tipi uçağı Onur Air'e ait A-321 tipi uçak ile Tekirdağ semalarında saat 16.14'te birbirlerine yaklaştıkları belirtildi. Erken uyarı sistemi olarak bilinen TCAS sayesinde iki pilotun çarpışma öncesi rotalarını değiştirdikleri kaydedildi. Pilotların 'TCAS' adı verilen yaklaşma ve çarpışma ikazını aldıktan sonra birbirlerinden uzaklaşarak muhtemel bir kazadan son anda kurtuldukları bildirildi.

Reklam
Reklam

Havacılık yetkilileri TCAS adı verilen sistemin 1 Ocak 2005 tarihinden beri uçaklarda zorunlu olduğunu kaydederek, iki uçağın yaklaşma uyarısını birbirlerinden 7.5 mil (12 km) uzaklıkta verdiğini ve tehlike yaşanmadan uçakların birbirinden ayrıldığını ifade etti.

Türkiye semalarında neredeyse her gün bu yaklaşmaların olduğunu belirten yetkililer, 'Trafik İkaz ve Çarpışma Kaçınma Sistemi' olarak adlandırılan TCAS'ın uçakların çarpışma tehlikesini ortadan kaldırdığını aktardı.