THY'deki uçuş ekipleri 1 gün göreve gelmeyecek

İstanbul - Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), THY'de görev yapan uçuş ekiplerinin 1 gün süreyle "kendini uçuşa uygun hissetmediğinde uçmama yükümlülüğü" kuralını uygulayarak, göreve gelmeyeceklerini bildirdi.

Hava-İş Sendikasından yapılan yazılı açıklamada, kaptan pilot Bahadır Altan'ın iş akdinin "ortaklık kurallarına uygun davranmadığı" gerekçesiyle THY tarafından feshedilmesiyle ilgili olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne (SHGM) suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Açıklamada, "Bu haksız ve hukuka dayanmayan keyfi işlem, kaptan pilotlar üzerinde önemli bir baskı ve tehdit oluşturacak nitelikte olup, kuralları uygulamada tereddütlerin oluşmasına neden olacaktır" ifadesine yer verildi.

Reklam
Reklam

Sendika'nın, uçuş ekibi üyeleriyle yüz yüze görüşüp, onların fikir, görüş ve taleplerini alarak değerlendirdiği vurgulanan açıklamada, bu değerlendirmede, "hukuk kurallarına uygun olarak uyarı görevinin yerine getirilmesinden başka bir yol kalmadığının tespit edildiği" kaydedildi.

Açıklamada, bu nedenle THY'de görev yapan uçuş ekiplerinin, uygulama kesin tarihi daha sonra duyurulmak kaydıyla, sektöre ilişkin uluslararası sivil havacılık belgeleriyle yasal güvence altına alınan "kendini uçuşa uygun hissetmediğinde uçmama yükümlülüğü" kuralını uygulayarak, bir gün süreyle göreve gelmeyecekleri bildirildi.

Bu uygulamanın bir eylem olmadığı, uçuş emniyetiyle ilgili olduğu kaydedilen açıklamada, "THY yönetiminin anlayışını değiştirerek diyalog ve iş barışı ile çözüm arama yolunu seçeceğine inanıyoruz" denildi.

AA