PEKİN (İHA) - 15 yıl önce Çin'de öğrencilerin başını çektiği demokratikleşme hareketi, 4 Haziran'da kanlı bir şekilde bastırılmıştı. O gün, 2 binin üzerinde gösterici öldürüldü. Çin ordusu tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybolanların sayısı ise hiçbir zaman açıklanmadı.
Çin Başbakanı Wen Jiabao, geçtiğimiz günlerde gösterilerin bu şekilde bastırıldığını kabul etti ama bunun bir gereklilik olduğunu savundu. Oysa hala çözümlenmesi gereken sorunlar var.
Kendilerini "Tiananmen Anneleri" olarak adlandıran grup hala çocuklarını ya da eşlerini arıyor, akıbetlerini bilmek istiyor. Sürgünde olanlar ise geri dönmek, ihanetle suçlananlar da itibarlarının iadesini talep ediyor.
Tiananmen Meydanı'nda 15 yıl önce askerlerin açtığı ateş sonucu eş ve çocuklarını kaybeden "Tiananmen Annelleri"nin acısı hala taze. Ama onların gözyaşları, içlerine akıyor. Çünkü yas tutmaları, konu hakkında açıkça konuşmaları yasak. Bazıları kayıplarının cesetlerine bile ulaşamamış. Kapanıp ağlayacakları bir mezar taşları yok. Devlet ise bu konuda hesap vermeye yanaşmıyor.
17 yaşındaki oğlunu olaylarda kaybeden Ding Ziling, en kötüsünün belirsizlik olduğunu söylüyor. Bu yüzden de Ziling konuşmaya karar vermiş. Sonradan kendisiyle aynı kaderi paylaşan aileler Ding Ziling'in etrafında toplanmış. 1991 yılında ulaşabildiği kadarıyla kayıpların kaydını tutmaya başlayan Ziling, şöyle konuştu:
"Bugüne kadar ailelerin ve tanıkların anlatımları sonucu 182 kayıbı belgeledik. Katliamın 15. yıldönümüne kadar bu sayıyı 200'e çıkarmayı istiyorduk. Bu üst mahkemeye vereceğimiz dilekçenin kabul edilebilirliğini artırırdı. Ama çok umudumuz yok. Pekin, 2008 olimpiyatları ile meşgul her yerde inşaat çalışması var ve aileler bu nedenle başka yerlere taşınmak zorunda kalıyor. Bunlar ise aramaları güçleştiriyor. O kadar çok kişi kayıp ki tam sayıyı bilemiyoruz"
Aileler yıllardır katliamın her yıldönümünde yas tutma hakkı, katliamın araştırılması ve sorumluların cezalandırılması istemiyle üst mahkemeye dilekçe veriyor. Aktif eyleme geçtiğinden beri Ziling ise, polisin göz hapsinde tutuluyor. Hatta geçen Mart ayında Ziling ile birlikte 2 kayıp annesi BM İnsan Hakları Komisyonu'na başvurduğu için tutuklanmış.
"Tiananmen Anneleri"ne insan hakları örgütlerinin de destek veriyor. Ailelerin hikayelerini anlattıkları bir belgesel film, girişimi destekleyen örgütlerden biri tarafından yurtdışına gizlice çıkarılmış.
Diğer taraftan Çin yönetimi girişimleri görmezlikten geliyor. Yeni hükümet de Tiananmen Anneleri ile uzlaşmaya varmayacağını kesin bir şekilde belli etti. Ama geçmişte Tienanmen katliamının yaşandığı bile kabul edilmezken, şimdi Başbakan Wen Jiabo, gösterinin kanlı sonuçlandığını itiraf ediyor. Ama kendinden önceki liderler gibi düşündüğünü belirterek, "4 Haziran bir karşı devrim girişimiydi" diyor.