ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, geçmiş yıllarda Neşter Operasyonu kapsamında SSK'da ortaya çıkarılan 'tıbbi cihaz alımında yolsuzluk' skandallarına muhatap olmamak için işi sıkı tutuyor.
Bakanlık, tıbbi cihaz alımlarıyla ilgili uygulanan mevzuatları daha güçlendirerek, 'kötü niyetlilere fırsat vermemeyi ve işi şansa bırakmamayı planlıyor. İHA muhabirinin edindiği bilgilere göre, sağlık tesislerinde kullanılacak tıbbi cihazların satın alınması ve kullanımına ilişkin esasları belirlemek, bu hususta yürütülen faaliyetleri disipline etmek amacıyla 1994 tarihinde kurulan, "Tıbbi Cihaz Daimi Özel İhtisas Komisyonu"nun yetkileri artırıldı. Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde, Milli Savunma Bakanlığı, YÖK Başkanlığı ve SSK Kurumu Başkanlığı temsilcilerinin üye olarak katıldığı komisyonun çalışma şartlarına yeni düzenlemeler getirildi. Kuruluşundan bu yana 15 günde bir toplanarak çalışmalarını sürdüren komisyon, özellikle her biri birer ileri teknoloji ürünü ve çok pahalı olan tıbbi cihazların satın alınması, kuruluş taleplerini değerlendirmeye tabi tutmuş tesisin altyapısı, insan gücü imkanları, kapasitesi gibi değişkenleri de göz önünde bulundurmak suretiyle gerekli değerlendirmeleri yaparak tavsiye kararları oluşturuyor. Yapılan düzenlemelere göre, tahmini bedeli 40 bin dolar ve daha üzerinde olan, Radyodiagnostik Nükleer Tıp ve Radyoterapi sistemleri, cerrahi ve endoskopi cihazları, üroloji cihazları ve hemodiyaliz sistemleri, ameliyathane ve yoğun bakım cihazları, diş hekimliğinde kullanılan cihazlar, Laboratuvar cihazlarının satın alınmasında son sözü komisyon verecek.
BAKAN AKDAĞ'DAN GENELGELİ UYARI Bu arada Sağlık Bakanı Recep Akdağ imzasıyla 81 ilin sağlık müdürlüklerine gönderilen genelgede, tahmini bedeli 40 bin doların altında olan tıbbi cihazlar için, "Tıbbi Cihaz Daimi Özel İhtisas Komisyonu"ndan izin alınmasına gerek görülmediğini belirterek, "Ancak bu husus söz konusu tıbbi cihazların temini için gerekli olan diğer izinlerin alınması gereğini ortadan kaldırmamaktadır" ifadesini kullandı. Bakan Akdağ, Tıbbi Cihaz Daimi İhtisas Komisyonu başvurularında her bir cihaz için ayrı bir form doldurulmasını ve formun eksiksiz olarak doldurulmasını istedi. Bakan Akdağ, sözkonusu genelgede, talep edilen tıbbi cihazın satın alım kaynağının belirtilmesi konusunda il sağlık müdürlüklerini uyararak, "Kararlaştırılan cihazları genel bütçeden mi, döner sermayeden mi yoksa kredi kullanarak mı satın alacağınızı Sağlık Bakanlığı'na bildirin" hatırlatmasını yaptı. Bakan Akdağ, genelgede ayrıca şu görüşlere yer verdi:
"Maliye Bakanlığınca, tıbbi cihaz alımları için 'Tıbbi Cihaz Daimi Özel İhtisas Komisyonu İzni' alınmaması halinde ihale vize işlemi yapılmayacağı bildirilmektedir. Tüm kurum ve kuruluşların bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir. Tıbbi Cihaz izin talepleri kurumları tarafından gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra kurumların hiyararşik yapıları göz önüne alınarak üst kurumları aracılığı Tıbbi Cihaz Daimi Özel İhtisas Komisyonu'na gönderilecektir".